FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi oslabili, ciparski model u fokusu

NEW YORK, 27. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su pali, jer investitore brine hoće li ciparski model rješavanja financijske krize ubuduće biti primjenjivan i na sve ostale zemlje članice eurozone koje posustanu pod teretom dugova.

Terminski Dow Jones oko 13,00 bio je u minusu 50 bodova, S&P 500 indeks 5,7 bodova, a tehnološki Nasdaq 8,25 bodova.

„Počevši od situacije na Cipru i političke krize u Italiji, Europa je jedna od glavnih pokretača na Wall Streetu“, kaže Alessandro Giansanti, strateg pri ING-u.

Cipar finalizira mjere za kontrolu tijekova kapitala kako bi spriječio odljev depozita kad u četvrtak banke ponovno otvore vrata, nakon što je paketom mjera financijske pomoći odlučeno da će se oporezivati štedni ulozi iznad 100.000 eura.

Investitori pozorno prate hoće li štediše iz drugih članica eurozone početi povlačiti novac iz banaka, u strahu da će se model spašavanja Cipra od bankrota primjenjivati i u drugim zemljama.

Istodobno, jača cijena američkih državnih obveznica, nakon aukcije talijanskih dužničkih papira.

Naime, zbog izostanka napretka u formiranju nove vlade, Italija je morala danas platiti prinos od 3,65 posto na 5-godišnje obveznice vrijedne 3,91 milijardu eura. Usporedbe radi, u veljači je na slično izdanje platila 3,59 posto prinosa.

„Prilično je snažna averzija prema riziku danas, pa imamo vrlo puno posla“, kaže jedan trgovac obveznicama u Londonu.

Kalendar makroekonomskih objava danas je poprilično siromašan, očekuju se tek podaci o prodaji postojećih kuća u SAD-u tijekom veljače.

I na europskim se burzama najvažniji indeksi su u minusu, jer investitore brine Cipar. Trenutno je londonski Ftse indeks na gubitku 0,7 posto, frankfurtski DAX 0,117 posto, a pariški CAC 1,61 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙