FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 15. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

SARAJEVO

Prema konačnim podacima prikupljenim nakon zatvaranja svih biračkih mjesta na kojima su hrvatski državljani na području Bosne i Hercegovine mogli glasovati za zastupnike u Europskom parlamentu, biračko pravo iskoristilo je njih 2434, potvrdila je Hini Mirela Lucić, koordinatorica za provedbu izbora na području BiH. Tijekom dva dana koliko je trajalo glasovanje u Mostaru je na birališta izašlo 1275 hrvatskih državljana, u Sarajevu 624, Banja Luci 161 te u Tuzli 374. "Među biračima je bio veliki broj onih koji se nisu prethodno registrirali a oni su glasovali na temelju posebnih potvrda koje su im nakon provjera izdavane u diplomatsko-konzularnim predstavništvima", kazala je Lucić.

BRUXELLES

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton objavila je u nedjelju navečer da će sljedeći tjedan posjetiti Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju, ne isključujući mogućnost da posjeti još neke zemlje zapadnog Balkana. U priopćenju se navodi da će Ashton započeti posjet regiji u Crnoj Gori, zatim će posjetiti Albaniju te Makedoniju. "Daljnji koraci posjeta bit će objavljeni kasnije", kaže se u priopćenju. Još u petak njezina glasnogovornica Maja Kocijančič nije mogla potvrditi taj posjet iako su mediji u Podgorici i Skoplju o tom već ranije izvijestili. Prema neslužbenim informacijama, ona bi u regiji trebala provesti četiri dana i posjetiti Beograd i Prištinu. Europska komisija će u utorak objaviti izvješća za Srbiju, Kosovo i Makedoniju o izgledima za njihov napredak na putu prema Europskoj uniji. U izvješću za Srbiju naći će se i izvješće Catherine Ashton o dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Priština, koji se vodio pod njezinim posredništvom.

NIKOZIJA

Cipar će ublažiti zahtjeve za dobivanje državljanstva, uključujući i za one koji su izgubili velike svote novca zbog sporazuma te zemlje s EU-om i MMF-om, u nastojanju da među strancima zadrži interes za ulaganje u tu otočku državu, rekao je ciparski predsjednik u nedjelju. U pripremljenom govoru za ruske poslovne ljude u gradu Limassolu predsjednik Nicos Anastasiades je rekao da će njegova vlada ovoga tjedna ublažiti uvjete za strance koji traže državljanstvo Cipra, članici EU-a od 2004. godine. Ulagači koji nisu stanovnici Cipra a koji su ondje imali depozite prije 15. ožujka kada je donesen plan po kojem su klijenti ciparskih banaka izgubili dio svojih ulaganja, a koji su izgubili najmanje tri milijuna eura, moći će zatražiti ciparsko državljanstvo, rekao je. Postojeći ciparski program "državljanstvo kroz ulaganja" bit će izmijenjen kako bi se iznos ulaganja potreban za uključenje u program smanjio s ranijih 10 milijuna na tri milijuna eura. "Te će odluke biti provedene po brzom postupku", rekao je. Razmatraju se i druge odluke, rekao je, uključujući i ponude poreznih olakšica za postojeće i nove tvrtke koje posluju na Cipru.

RIM

Papa Franjo je nedjelju rekao da svećenstvo i kršćani ne smiju izdati Božju riječ svojim djelima jer bi time potkopali vjerodostojnost Katoličke crkve. Franjo, izabran prije mjesec dana, naslijedio je nastojanja crkve da povrati vjerodostojnost nakon niza skandala, uključujući i one izazvane svećeničkim seksualnim zlostavljanjima djece. Papa je govorio u papinskoj Bazilici Svetog Pavla izvan zidina gdje je predvodio misu a ranije je na trgu Svetog Petra pozdravio hodočasnike i pripadnike lokalne crkve. "Nedosljednost dijela svećenika i vjernika u onome što govore a što čine, između riječi i načina života, potkopava vjerodostojnost crkve", rekao je Papa u svojoj homiliji. "Oni koji nas slušaju i promatraju moraju u našim djelima vidjeti ono što čuju iz naših usta", rekao je Papa istaknuvši da se tako "slavi Boga".

MOGADISHU - U napadu islamističkih bombaša samoubojica na glavni sud u Mogadishuu i u eksploziji autobombe u nedjelju poginula su 34 civila i 9 islamista u somalijskoj prijestolnici koja je doživjela jedan od najtežih dana u višemjesečnom nasilju.

U spektakularnom napadu za koji je odgovornost preuzela pobunjenička skupina Shebab, naoružane osobe s eksplozivnim pojasevima napale su sudski kompleks, pri čemu su neke aktivirale eksploziv a druge su pucale po civilima.

"Snage Afričke unije, somalijska nacionalna vojska i lokalna policija su očistile zgradu. Po zadnjim informacijama poginulo je 29 civila i 9 pripadnika Shebaba a 58 osoba je ranjeno", rekao je čelnik koji nije htio otkriti identitet, iznoseći nove podatke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙