FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz koji će narednog tjedna boraviti u redovitom radnom posjetu Bosni i Hercegovini izjavio je kako je zadovoljan suradnjom s vlastima te zemlje no ipak očekuje ubrzavanje procesa što ih je tužiteljstvo ICTY-a prepustilo lokalnom pravosuđu. "Željeli bismo vidjeti dodatni napredak u istragama i kaznenom progonu u predmetima druge kategorije koje smo prenijeli tužiteljstvu BiH", kazao je Brammertz u izjavi koju u nedjelju prenosi novinska agencija FENA. Pojasnio je kako glavnim izazovom s kojim se tužiteljstva i sudovi BiH još uvijek susreću smatra sporu provedbu državne strategije za ratne zločine. Brammertz bi se u Sarajevu, gdje će boraviti od 15. do 17. travnja, trebao sastati s članovima Predsjedništva BiH, tužiteljima državnog tužiteljstva te s predstavnicima nekih od udruga koje okupljaju ratne stradalnike i članove obitelji ubijenih i nestalih.

SEUL - Sjeverna Koreja je u nedjelju odbila ponudu Južne Koreje za dijalog o budućnosti međukorejskog industrijskog kompleksa Kaesonga koji će se možda morati zatvoriti zbog nedostatka sirovine i radne snage. Sjeverna Koreja je 3. travnja zabranila Južnokorejcima ulazak u kompleks, smješten na njezinu teritoriju, desetak kilometara od granice. Iz njega je u utorak povukla 53.000 svojih radnika, u prilikama velike napetosti na poluotoku. Čelnik za međukorejske veze pozvao je u četvrtak Pyongyang da "sjedne za pregovarački stol" kako bi se ponovo pokrenula proizvodnja u tom industrijskom kompleksu koji je otvoren 2004. kao znak spremnosti dviju Koreja na suradnju. No Sjeverna Koreja je odbila ponudu južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje Ryoa Kihl-Jaea, ocijenivši je "besmislenom" i "podmuklom" te istaknuvši da se iza toga krije plan invazije na Sjever. Kompleks je jedini prežitak međukorejskih napora za približavanjem, nakon zamrzavanja bilateralnih veza u 2010.

BRUXELLES - Najmanje je pet osoba izgubilo život a više ih je ozlijeđeno u nedjelju ujutro u Belgiji u nesreći autobusa s ukrajinskim i ruskim učenicima, priopćila je policija. Nesreća se dogodila oko 6.30 sati na autocesti u smjeru Antwerpena, na sjeveru zemlje, rekla je policija a prenijela je agencija Belga. Kako navode televizije RTL i RTBF, poljski autobus je prevozio četrdesetak ukrajinskih i ruskih učenika u dobi od 15 do 17 godina. Troje učenika, vozač i osoba iz pratnje su poginuli. Teško je ozlijeđeno desetak osoba koje su primljene u obližnje bolnice. Okolnosti nesreće još nisu poznate. Autobus je skrenuo s ceste i udario u branik, nakon čega je sletio niz padinu i prevrnuo se na bok, pišu mediji. U nesreći nije sudjelovalo drugo vozilo. Nije bilo tragova kočenja, što navodi na zaključak da je vozač zaspao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙