FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cipar ublažio kontrolu transakcija u posrnulim bankama

NIKOZIJA, 12. travnja 2013. (Hina/AFP) - Odlukom ciparske vlade od petka je na snazi blaža kontrola kretanja kapitala, nezapamćene mjere u eurozoni na koju se Nikozija nedavno odlučila kako bi spriječila navalu štediša na tamošnje posrnule banke.

Najnovijim potezom ukidaju se ograničenja na sve transakcije u vrijednosti manjoj od 300 tisuća eura.

Dnevni limit za podizanje gotovine od 300 eura ostat će na snazi još najmanje sedam dana, prema odredbi ciparskog ministarstva financija.

Ublažavanje kontrole bio je neodgodiv cilj vlade u Nikoziji kako bi se kompanijama pogođenim nedostatnim sredstvima omogućila isplata plaća zaposlenicima i podmirenje obveza prema dobavljačima.

Ministarstvo je također podiglo dnevni limit za transakcije izvan otoka, za koje nisu potrebna prethodna odobrenja, s 5.000 na 20.000 eura.

Veće transakcije koje spadaju u "uobičajene poslovne aktivnosti klijenata", prema odredbi ministarstva financija, odobravat će se od slučaja do slučaja, uz obvezu prethodnog podnošenja potrebne dokumentacije.

Nadalje, na putovanje u inozemstvo građani će odsada moći sa sobom ponijeti do 2.000 eura, čime je udvostručen prvotni limit od 1.000 eura.

Ublažavanje kontrole kapitala u posrnulim ciparskim bankama vremenski se poklopilo s današnjim sastankom ciparskih dužnosnika s kolegama iz eurozone u Dublinu na čijem je dnevnom redu finalizacija uvjeta međunarodnog paketa pomoći, prijeko potrebnog vladi u Nikoziji kako se ne bi našla u situaciji da ne može vraćati dugove dospjele na naplatu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙