FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 6. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

SISAK - Stanovnici sisačkog Pokuplja i Posavine probdjeli su još jednu nemirnu noć jer Odra i nadalje teče uzvodno i novim količinama vode ugrožava okućnice sela uz Odransko polje. U Staroj Drenčini, Žabnu, Starom Brodu, Starom Pračnu i drugim naseljima nastavljena je borba protiv vodene stihije. Sve službe obrane angažirane su u zaštiti obiteljskih kuća, a ekipe Crvenog križa stanovnike ugroženih naselja opskrbljuju pitkom vodom i drugim potrepštinama. Poboljšanje stanja očekuje se tek nakon prestanka oborina i daljnjim padom vodostaja Save. Tijekom noći vodostaji Save nisu se značajnije mijenjali, a ekipe Hrvatskih voda i dalje danonoćno dežuraju, obilaze nasipe i učvršćuju kritična mjesta zečjim nasipima kako bi se vodni val preveo nizvodno, rekao je Hini Zoran Čavlović iz Centra za obrane od poplava. Nizvodno od Crnca vodostaji stagniraju ili blago rastu. Na području Crnca na snazi su i dalje redovne mjere od poplava, a na području Jasenovca se nastavljaju izvanredne mjere obrane od poplava. Na području Siska i dalje se intenzivno pumpaju zaobalne vode. Stanje u Čičkoj poljani je nepromijenjeno, nekoliko pumpi prepumpavaju vodu, ali ona se i dalje vraća i tako će biti dok Sava ne padne i primi svu vodu, kaže Čavlović. Raste vodostaj Česme, a vode Lonjskog polja vraćaju se uzvodno vodotokom Vlahnička i plave šumske površine, livade te oranice. Poplavljeno je i zaobalje rijeke Ilove - također šume, livade i obradive površine.

OSIJEK - USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv 39 hrvatskih državljana, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, protuzakonitog posredovanja te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i protuzakonito posredovanje na osječkom Ekonomskom fakultetu, izvijestio je USKOK na svojim internetskim stranicama. USKOK je sucu istrage osječkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice osumnjičenika. U priopćenju za javnost ističe se kako se osnovano sumnja da su petoro profesora i jedan asistent na osječkom Ekonomskom fakultetu, tijekom 2010. i 2011. godine sukladno prethodnom dogovoru s osumnjičenim posrednicima, u više navrata osumnjičenim studentima upisivali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje. Sumnjiči ih se da su zauzvrat u više navrata primali novac i razne poklone.

RIJEKA - Brod "Polaris 2" s 1700 grla junadi za libijsko tržište, na kojem je 3. travnja smrtno stradao 28-godišnji radnik pri utovaru, isplovio je sinoć u 23,30 sati iz riječke luke, doznaje se od Lučke kapetanije Rijeka. Brod je napustio riječku luku nakon što je sinoć iz pritvora pušten 36-godišnji zapovjednik broda Sirijac A. B. On je uhićen jučer pod sumnjom da je počinio kažnjivo djelo protiv opće sigurnosti, odnosno da je propustio provesti mjere zaštite na radu s posljedicom smrtnog slučaja radnika. Radnik kooperantske tvrtke Luke Rijeka je pri prebacivanju bala sijena na utovaru propao kroz otvor između zaštitne ograde u potpalublje te preminuo na mjestu zbog ozljeda glave.

RIJEKA - Uređenjem Arheološkog parka u središtu Rijeke, na mjestu ostataka antičkog Principija, rimskog vojnog zapovjedništva, gdje su nedavno počeli radovi, rimska povijest Rijeke bit će mnogo dostupnija građanima i gostima grada. Arheološki park nalazit će se na Trgu Jurja Klovića u najužem središtu grada. Autori idejnog projekta parka odabranog na javnom natječaju su arhitekti Nenad Fabijanić i Sonja Tadej. Namjera uređenja Arheološkog parka je da se predstave konzervirani rimski ostaci na izvornoj lokaciji ali i da se ovaj, dosad zapušten dio središta otvori javnosti. Ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara grada Rijeke Nikolina Radić Štivić ocjenjuje da antička povijest Rijeke nije bila dovoljno dobro predstavljena široj javnosti. Uređenjem i prezentacijom rimskih ostataka u središtu grada antička povijest grada će se bolje vrednovati, smatra. Do sad gotovo potpuno nepoznat dio Rijeke uređenjem Arheološkog parka postat će najjača točka riječkoga Staroga grada, rekla je za Hinu Radić Štivić. Predviđeno je da će radovi trajati do kraja srpnja. Rijeka je iz svog proračuna izdvojila 8,8 milijuna kuna za uređenje parka i okolnog prostora.

ZAGREB - Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia iz Rima večeras će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod dirigentskim vodstvom sir Antonia Pappana izvesti Šestu simfoniju Gustava Mahlera, izvijestili su iz Lisinskog. Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia- Roma bio je prvi talijanski orkestar u potpunosti posvećen izvođenju simfonijskoga repertoara pa je tako praizveo neka od temeljnih remek-djela 20. stoljeća poput Respighijevih Rimskih fontana i Rimskih pinija, ističe se u najavi koncerta. Orkestrom utemeljenim 1908. ravnali su neki od najvećih dirigenata 20. stoljeća od Mahlera, preko Karajana pa sve do najimpresivnijih umjetnika današnjice poput Claudija Abbada i Valerija Gergijeva. Pod umjetničkim vodstvom sir Antonija Pappana, koji tu dužnost obnaša od 2005., Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia niže iznimne uspjehe, zahvaljujući kojima uživa međunarodni ugled.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙