FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. ožujka 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

VATIKAN - Papa Franjo predvodio je na Veliki petak Križni put u Koloseju u Rimu, čija je središnja poruka bila želja za mirom na Bliskom istoku. "Neka krv nedužnih žrtava bude sjeme bratskijeg Istoka", bila je jedna od molitava u razmatranjima tijekom križnog puta, čiji su autori dvoje mladih Libanonaca i poglavar Maronitske crkve, patrijarh kardinal Bechara Boutros Rai. U razmatarnjima je bilo riječi o ratovima na Bliskom istoku i želji da se izbjeglice i prognani što prije vrate svojim domovima. Papa je sudjelovao na križnom putu zajedno s tisućama vjernika, uz svjetlo baklji. Veliki drveni križ nosili su naizmjenično mladi, bogoslovi i redovnice s Bliskog istoka, iz Indije, Kine, Afrike i Latinske Amerike. Njima se pridružio i kardinal vikar Agostino Vallini, papin zamjenik u rimskoj biskupiji. Muku je pjevao zbor iz Libanona. Tijekom meditacija bilo je riječi i o problemima zapadnih zemalja, kojima prema mišljenju Crkve prijete pobačaj, eutanazija i genetske manipulacije. "Kršćani moraju na zlo odgovoriti dobrom i poput Krista prigrliti križ", rekao je papa, koji se pritom prisjetio puta svoga prethodnika Benedikta XVI. u Libanon u rujnu. "To je putovanje bilo znak nade za Bliski istok i za cijeli svijet", naglasio je Franjo, apelirajući na vjernike da u srcu nose pomirujuće Isusove riječi i pozivajući na prijateljstvo s, kako je rekao "našom braćom muslimanima".

RIM -Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u petak je uzeo stanku za razmišljanje nakon konzultacija s najvećim strankama u pokušaju pomirenja zahtjeva lijevog centra, Berlusconijevog desnog centra i bivšeg komičara Beppea Grilla. "Predsjednik je uzeo stanku za razmišljanje", objasnio je jedan njegov glasnogovornik nakon cjelodnevnih kratkih savjetovanja, ne preciziravši hoće li se predsjednik oglasiti nakon subote ili ne. Politički stručnjaci smatraju da je moguće da se predsjednik izjasni u subotu, nakon zatvaranja financijskih tržišta i prije uskrsnih blagdana u nedjelju i ponedjeljak. Napolitano se sastao s predstavnicima Demokratske stranke PD Pier Luigi Bersanija, čija je desna ruka Enrico Letta odbio sudjelovanje lijevog centra u vladi zajedno s desnim centrom i naveo "velike razlike među tradicionalnim snagama". Letta je odbacio mogućnost novih izbora, smatrajući da bi to bila velika greška uz isti izborni zakon koji je izazvao sadašnje stanje.

MIAMI - Američki predsjednik Barack Obama u petak je posjetom golemom tunelu u Miamiju na Floridi ilustrirao želju da se potaknu infrastrukturni projekti i pokazao da unatoč političkim bitkama koje vodi u Washingtonu i dalje misli na gospodarstvo. Obamin posjet luci u Miamiju u kojoj se gradi taj tunel te govor koji je poslije toga održao osmišljeni su tako da uvjere američke kongresnike kako treba poduprijeti prijedloge koji bi novac poreznih obveznika pretočili u fondove za obnovu američkih cesta, mostova i druge infrastrukture. "Moja je glavna poruka: Obavimo to", rekao je Obama. "Obnovimo ovu voljenu zemlju". Obama je, kao i više puta dosad, rekao da želi stvoriti nacionalnu infrastrukturnu banku, kapitalizirati je s 10 milijuna dolara, u nju privući novac iz privatnog sektora i birati najkvalitetnije projekte. Uveo bi i "Obveznice za ubrzani razvoj Amerike" koje bi pomogle lokalnim i vlastima saveznih država da privuku novac za infrastrukturne projekte. Još bi dodao četiri milijarde dolara potpore dvama programima iz kojih dolaze subvencije za infrastrukturne projekte poput tunela u Miamiju.

PALERMO - Regionalne vlasti na Siciliji povukle su dopuštenje Sjedinjenim Državama da podignu radarski sustav, objavio je u petak guverner, pošto su stanovnici prosvjedovali zbog straha od bolesti. Planirana zemna postaja bila bi dio MUOS-a (Mobile User Objective System), satelitske mreže kojoj je cilj znatno jačanje komunikacijskih kapaciteta američke vojske i saveznika. Stanovnici obližnjega Niscemija prosvjedovali su zabrinuti zbog mogućeg utjecaja elektromagnetskog zračenja ultravisokih frekvencija na zdravlje i straha od raka. Regionalne vlasti poluautonomnog talijanskog otoka prošli su mjesec odgodile postavljanje radarskog sustava i zatražile nezavisnu studiju o mogućem utjecaju na zdravlje i okoliš. "Službeno je i konačno povučena dozvola za gradnju radarskog MUOS-a", rekao je guverner Sicilije Rosario Crocetta u Palermu. Nije rekao je li odluka o povlačenju dozvole povezana sa studijom o utjecaju na zdravlje. Za subotu je bio najavljen prosvjed na kojem se u Niscemiju očekivalo nekoliko tisuća ljudi, a sudjelovanje su najavile i lokalne grupe guvernerove demokratske stranke. Kad je u siječnju posjetio Italiju, tadašnji je američki ministar obrane Leon Panetta rekao da shvaća zabrinutost stanovnika, ali da su američke studije pokazale kako nema opasnosti za zdravlje. Američka vojska još nije komentirala odluku sicilijanskih vlasti.

BAGDAD - Najmanje 18 ljudi ubijeno je, a više od 100 ranjeno u pet atentata automobilima bombama na šijitske džamije u vrijeme molitve u petak u Bagdadu i Kirkuku, na sjeveru Iraka, prema medicinskim i sigurnosnim izvorima. Napadi su izvedeni u razmaku od jednog sata u Bagdadu i Kirkuku, 240 km sjeverno od glavnog grada u vrlo napetom ozračju kampanje za pokrajinske izbore 20. travnja u 12 od 18 iračkih pokrajina. Prema podacima agencije France presse, 11 kandidata ubijeno je u nasiljima od kraja veljače. Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za te napade, ali sunitski pobunjenici, među kojima al-Kaida u Iraku, redovno napadju snage sigurnosti i šijitsku zajednicu, većinsku u zemlji, kako bi destabilizirali vladu šijitskog premijera Nurija al-Malikija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙