FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 28. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

KRIŽEVCI - Andrej Plenković, drugi s liste pedvođene HDZ-om za europarlament, izjavio je sinoć kako je izuzetno opasna teza premijera Zorana Milanovića i ministrice Vesne Pusić kojom dijele Hrvatsku na uljuđene, lijeve, liberalne i europski prihvatljive te na nazadne, crnokošuljaše, lopove. "U javnost se plasiraju teze da mi mi po njihovim kriterijima nismo dostojni da budemo predstavnici u Europi", rekao je Plenković na predizbornom skupu liste koalicije HDZ-a, HSP-a dr Ante Starčević i Bloka umirovljenici zajedno za Europski parlament. Plenković se upitao zašto to rade i rekao: Pogledajte malo kandidate na njihovoj listi. "Uz iznimku dvoje ljudi, bivše ministre Piculu i Radoša, za ovih drugih 10 ne znam kakvo bi to povećalo trebao uzeti da bih pronašao njihov doprinos europskom putu Hrvatske u zadnjih dvadeset godina", rekao je. Kazao je kako se oni u kampanji neće vidjeti. "Vidjet ćete samo Vladu, koja će koristiti medijski prostor koji joj pripada da bi zasjenila svoje kandidate i plasirala tezu o polarizaciji društva i ocrnila HDZ, a pritom ponajviše naše koalicijske partnere", rekao je.

KRIŽEVCI - Čelnici koalicijske liste za Europski parlament HSS-a i HSLS-a istaknuli su sinoć da je za njih bitno na prvim izborima za europarlament osvojiti barem jedno mjesto. HSS to mora biti želi li nastaviti ovu 108 godina dugu tradiciju i biti stranka koja ima utjecaja u hrvatskom društvu, koja ima moć pokretati i koja ima snagu stvarati nove vrijednosti, rekao je nositelj liste Miroslav Rožić na skupu u Križevcima. „Ako to želimo onda moramo ostati u prvoj ligi hrvatske politike, a one stranke koje osvoje mandat i ostaju u prvoj ligi. One druge, malo pomalo će sigurno pasti u drugi plan“, dodoa je. Kazao je kako je neiskren i neadekvatan politički pristup kada se pokušava manipulirati ljudima u Hrvatskoj kao naprimjer kada se pojedine političke stranke u ovoj kampanji mjere tko je veći Hrvat. Rožić je istaknuo ciljeve svoje stranke koje mu je nakana zastupati među kojima je postizanje i osiguravanje europskog socijalnog standarda za hrvatske građane.

VOJNIĆ - Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Vojnića raspravljat će se o izmjeni Statuta, a kako to u priopćenju tvrdi predsjednik vojničkog HDZ-a Nikola Andrića, prijedlog izmjena nije u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima koji propisuje da se pripadnicima hrvatskog naroda jamči pravo na zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika ili župana ako u nekoj jedinici lokalne samouprave većinu stanovništva čini neka nacionalna manjina, kao što je to u Vojniću. Kako navodi Andrić, u predloženoj izmjeni Statuta općine Vojnić izostavljeno je pravo na zamjenika načelnika iz reda hrvatskog naroda, već se „da apsurd bude veći, jamči se pravo za zamjenike načelnika srpskoj nacionalnoj manjini, koja čini većinu, i bošnjačkoj nacionalnoj manjini, koja u ukupnom broju stanovništva participira sa šest posto“. Plašimo se da se ovdje radi o otvorenoj nacionalnoj diskriminaciji hrvatskog naroda, koji je u manjini i o podizanju međunacionalnih tenzija i potpaljivanju mržnje, tvrdi Andrić i dodaje da je sve to sa svrhom "odbijanja građana Vojnića srpske nacionalne manjine da glasuju za HDZ, koji je u Vojniću jedina jaka opcija, koja radi za dobrobit cijele zajednice."

ZAGREB - U tijeku je akcija spašavanja dvoje mađarskih alpinista koji su predvečer ostali zarobljeni u stijeni Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenica, izvijestila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS). Mađarski alpinisti našli su se u bezizlaznoj situaciji uslijed nedostatka svjetla pa su zatražili pomoć putem Centra 112, nakon čega se u akciju uputilo 18 članova HGSS Stanice Zadar. Anića kuk je jedna od najtežih europskih prevjesnih stijena. Visoka je 400 metara, a njezin je vrh u odnosu na podnožje nagnut 40 metara.

KARLOVAC - Protiv 36-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine karlovačko je Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) podignulo jučer pred karlovačkim Županijskim sudom optužnicu zbog teškog ubojstva Momčila Španovića u Krstinji 15. travnja prošle godine, priopćio je danas ŽDO, navodeći samo inicijale žrtve. Okrivljeniku se stavlja na teret da je usmrtio Španovića na osobito okrutan ili krajnje podmukao način i to tako da je tada došao u dvorište njegove obiteljske kuće s ciljem da ga ubije kako bi mu uzeo novac i stvari iz kuće. Točno neutvrđenim sredstvom udario ga je dvadesetak puta u predjelu glave i tijela, a potom mu je ugurao plavu kapu sa šiltom u usta tako da se Španović ugušio. Tereti ga se da je zatim ključem koji je pronašao otključao kuću, pretražio unutrašnjost i za sebe zadržao oko 400 kuna i druge stvari. Županijskom sudu u Karlovcu također je podnijet prijedlog da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor.

ZAGREB - Drugi dio romana jednoga od najvažnijih europskih pisaca prošloga stoljeća austrijskoga književnika Roberta Musila "Čovjek bez osobina" (Der Mann ohne Eigenschaften), koji je objavila izdavačka kuča "Fraktura" u prijevodu Andyja Jelčića, predstavljen je sinoć u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Hrvatski prijevod Musilova "Čovjeka bez osobina" podupro je i Austrijski kulturni forum, a njegov direktor Georg Christian Lack rekao je da se radi o vrhunskom prijevodu apsolutnoga klasika, ne samo austrijske, već i svjetske književnosti. I dok su hrvatski germanisti Svjetlan Lacko Vidulić i Milka Car suglasni da je Musilov roman od 1600 stranica fragmentarno strukturiran, a otvoreni kraj je njegova jedina mogućnost, gost iz Klagenfurta predstavnik Musilova instituta dr. Walter Fanta istaknuo je da je takvo stajalište pomodno, a proizlazi iz načina na koji se pristupalo uređivanju romana. Fanta je dodao da je Musil 1930. imao cjelovit i jasan plan romana, ali da ga nije završio zbog dva razloga - jedan je unutarnji jer je odgađao negativno završiti ljubavnu priču glavnoga junaka Ulricha i Agathe, dok je drugi razlog bio dolazak nacista na vlast i njegov osjećaj da to mijenja povijesne događaje brže no što ih Musil može percipirati.

ZAGREB - Dramaturška obrada Voltaireova filozofskog romana "Candide ili optimizam", koji je prije 250 godina predstavljao obračun sa svim oblicima dogme, fanatizma i represivnih institucija, posljednja je ovosezonska premijera Dramskog kazališta Gavella. Predstava će ukazati na to koliko smo danas programirani kao jeftini, loši softveri, kojima su ogromne mogućnosti manipulacije, izjavio je novinarima redatelj Krešimir Dolenčić uoči sinoćnje probe predstave, koju Gavellin ansambl priprema već dva i pol mjeseca, a koja će premijerno biti izvedena 5. travnja. Riječ je o beskrajno modernom tekstu, ističe Dolenčić. Pod tim, kaže, smatra Voltaireov sukob sa svim mogućim institucijama - politike, države, Crkve i nacije, a posebno njegov otpor prema programiranju čovjeka u svrhu lakše manipulacije. Ne sumnja da će predstava biti aktualna, te da će se gledatelji lako moći identificirati s likovima i situacijama koje donosi Voltaire, "ogroman borac protiv represije i manipulacije, koji i danas zaslužuje mjesto na sceni".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙