FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za energetsku učinkovitost 3,4 milijuna kuna Karlovačkoj županiji

KARLOVAC, 27. ožujka 2013. (Hina) - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je 3,4 milijuna kuna za sufinanciranje ugradnje razdjelnika toplinske energije i termostatskih ventila na radijatorima za 1793 kućanstva Karlovačke županije te za ugradnju 70 solarnih toplinskih kolektora i 93 kotla na biomasu, što je oprema za korištenje obnovljivih izvora energije u pripremi potrošne tople vode koja može služiti i kao potpora grijanju.

Građani koji žive u obiteljskim kućama, pošto županija i grad provedu natječaj i odaberu korisnike, moći će od fonda dobiti po sustavu za korištenje obnovljivih izvora energije do 12.000 kuna. Toliko će po stanu dobiti i građani koji žive u stambenim zgradama. Na natječaj će se moći javiti vlasnici obiteljskih kuća i upravitelji zgrada ili ovlašteni predstavnici suvlasnika zgrada, priopćila je glasnogovornica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lidija Tošić.

Realizacijom tih projekata predviđa se ušteda od 286 MWh toplinske energije i smanjenje emisija CO2 za 35 tisuća tona na godinu. Povećanjem udjela obnovljivih izvora energije povećava se i energetska održivost sustava tako da se smanjuje ovisnost o uvozu energetskih sirovina i električne energije. Sufinancirajući takve projekte fond želi podići razinu svijesti građana o važnosti primjene korištenja obnovljivih energetskih izvora i važnosti učinkovitog korištenja energije.

Od 1793 obuhvaćena kućanstava 1630 se odnosi na stanove u stambenim zgradama kako bi se postigla veća energetska učinkovitost i ušteda te smanjio negativni utjecaj na okoliš.

Na temelju iskustva hrvatskih gradova i gradova u zemljama članicama Europske unije, ugradnjom razdjelnika toplinske energije te raspodjelom i obračunom toplinske energije po potrošnji može se ostvariti ušteda do 30 posto za stanove u zgradama koje su priključene na centralne toplinske sustave, za koje se cijena temeljila na površini stana neovisno o potrošnji. Procjenjuje se da će ušteda u karlovačkim kućanstvima koja će ugraditi razdjelnike i termostatske ventile na radijatore biti oko 3500 MWh, priopćio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙