FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veza biskupa Dobrile i Karlovca

KARLOVAC, 19. ožujka 2013. (Hina) - U franjevačkom samostanu u Karlovcu danas je u organizaciji državnih arhiva iz Pazina i Karlovca otvorena izložba o životu i preporoditeljskom doprinosu biskupa Jurja Dobrile (1812.-1882.).

Gvardijan Franjo Tomašević rekao je kako ima dokaza da je preporoditelj Dobrila bio učenik karlovačke kraljevske gimnazije koja je djelovala pod današnjim krovom franjevačkog samostana, gdje se tih godina školovalo nekoliko mladića koji su presudno utjecali na buđenje i oblikovanje hrvatske nacionalne svijesti.

Istodobno su se u toj školi školovali Fran Kurelac, Ivan Derkos i Ljudevit Gaj, a nakon njih i Juraj Dobrila i Mijo Krešić.

"Juraj Dobrila, taj Hrvat, Istranin, rođen kraj Pazina 1812., posvetio je cijeli svoj život buđenju nacionalne svijesti i neumorno se borio protiv pogubnoga gospodarskoga, političkoga i kulturnog utjecaja njemačke uprave i jednog sloja talijanskog građanstva", rekao je gvardijan Tomašević.

Ravnatelj Gimnazije Damir Vranić rekao je da je u spomen na velikana, hrvatskog prosvjetitelja Jurja Dobrilu, koji je bio njihov đak između 1824. i 1832., u prolazu gimnazije 2004. postavljena spomen-ploča, da se ne zaboravi.

Arhivist Državnog arhiva u Karlovcu Antonio Bosio rekao je da je Juraj Dobrila dvostruko vezan za Karlovac - zato što se školovao pod krovom današnjeg samostana i zato što karlovački Državni arhiv čuva građu vezanu uz rad franjevaca i njegov rad.

Karlovac je tijekom školovanja na Dobrilu snažno utjecao jer je to bila tzv. pretpreporoditeljska faza, kada nastaju uvjeti za ilirski preporod ili hrvatski narodni preporod, rekao je Bosio i dodao da su istarski franjevci Jurja Dobrilu kao dobrog učenika poslali na školovanje u Karlovac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙