FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prikupljen novac za nastavak razminiranja Karlovačke županije

KARLOVAC, 19. ožujka 2013. (Hina) - Direktor Međunarodnog fonda za razminiranje ITF-a sa sjedištem u Ljubljani Dorijan Maršić i karlovački župan Ivan Vučić potpisali su danas sporazum o udruživanju po 350 tisuća kuna za nastavak programa "Karlovačka županija bez mina".

Dorijan Maršić rekao je da je za rješavanje problema s minama u Hrvatskoj ITF od raznih donatora, ponajprije SAD-a, dosad prikupio 70 milijuna dolara te da je za ovu godinu raspoloživo dodatnih 700 tisuća američkih dolara.

No, izrazio je sumnju da će donacije ITF-a za 2014. biti znatnije jer donatori svoj interes usmjeravaju na mnogobrojna nova krizna žarišta.

"Smatram da je dosad prikupljenih 70 milijuna dolara kojima je razminiran 31 milijun četvornih metara znatna pomoć Hrvatskoj i zahvaljujem svim donatorima: SAD-u, Kanadi, Japanu, Europskoj uniji, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Sloveniji, Norveškoj, Izraelu, Luksemburgu, Svjetskoj banci, Američkoj gospodarskoj komori, rotarijancima i drugima", rekao je Maršić.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje Miljenko Vahtarić objasnio je kako to ne znači da se neće realizirati plan razminiranja Hrvatske do 2019. iako nam je ostalo još 650 četvornih kilometara miniranoga i minski sumnjivog područja.

"Vjerujem da sa svojim novim tehnologijama izvida iz zraka i dodatnom analizom možemo reducirati minski sumnjivo područje", rekao je Vahtarić i naveo primjer kada je prije dvije godine na Velebitu, uz nove jedinstvene tehnologije u svijetu, na sigurno korištenje građanima vraćeno 25 četvornih kilometara minski sumnjivog područja. "Tako je bez skupog razminiranja HCR uštedio 25 milijuna eura, a takvih područja sigurno ima još", dodao je Vahtarić.

Župan Vučić zahvalio je na novoj donaciji.

U Karlovačkoj županiji ima 67 kilometara četvornih minski sumnjivog područja u 12 općina ili gradova, od čega se za 21 četvorni kilometar nedvojbeno zna da je minirano jer postoje minski zapisnici. Po planu razminiranja, od 2013. do 2017. trebalo bi razminirati 10 kilometara četvornih.

Vahtarić je odgovarajući na novinarska pitanja rekao da su prošle godine u Hrvatskoj razminirana 3,3 kilometra četvorna, a plan za ovu godinu je 4,7 kilometara četvornih. Najveći pojedinačni donator za taj posao je Europska unija s milijun i 150 tisuća eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙