FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

ZAGREB, 27. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 13 sati:

ZAGREB

Ministarstvo uprave utvrdilo je danas da je prikupljen dovoljan broj potpisa birača za raspisivanje referenduma u Dubrovniku o urbanističkom planu vezanom za izgradnju golf igrališta i smještajnih objekata na Srđu te da je referendumsko pitanje sukladno zakonu. Ministarstvo je danas objavilo odluku kojom utvrđuje da je ispravan Prijedlog za raspisivanje referenduma od 20. veljače podnesen od birača Grada Dubrovnika koji je Ministarstvu dostavilo dubrovačko Gradsko vijeće i da je prikupljen dovoljan broj potpisa birača. Utvrđuje također da je referendumsko pitanje "Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ" sukladno zakonskim odredbama. U obrazloženju koje je potpisao ministar uprave Arsen Bauk navodi se da je za to referendumsko pitanje prikupljeno 9.085 ispravnih potpisa što je 22,5 posto birača u Dubrovniku. Također navodi da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, nadležno za primjenu Zakona o prostornom uređenju i gradnji, dalo mišljenje da referendumsko pitanje nije protivno zakonskim odredbama. Sukladno zakonu, Grad Dubrovnik mora raspisati referendum u roku od mjesec dana od zaprimanja odluke Ministarstva uprave.

RADOBOJ/KRAPINA

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović otvorio je jutros u Radoboju Edukacijsko-promidžbeni centar Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije. "U posljednjih pedeset godina zbog utjecaja čovjeka pojedine biljne i životinjske vrste propadaju tisuću puta brže nego što bi se to dogodilo normalnim prirodnim procesom. Mi jednostavno moramo osigurati suživot čovjeka i prirode na održiv način. Upravo je program Natura 2000 instrument za takav održiv razvoj, a ovaj Centar u općini Radoboj u Krapinsko-zagorskoj županiji dobar je primjer da je to moguće", rekao je prilikom otvaranja Centra ministar Zmajlović. Županica Sonja Borovčak istaknula je da Centar u Radoboju predstavlja sve ono što se u Krapinsko-zagorskoj županiji pozitivno događa na području zaštite okoliša i prirode. Edukacijsko promidžbeni centar objekt je isključive namjene za prezentaciju prirodnih vrijednosti i ekološke mreže Natura 2000 na području županije, a novouređeni prostor koristit će se i za održavanje raznih edukativnih radionica, predavanja i izložbi u organizaciji Javne ustanove.

RADOBOJ/KRAPINA

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas u Radoboju da se površinom Ekološke mreže koja pokriva 37 posto kopna Hrvatske ne može licitirati. "Površina Ekološke mreže, koja će u Hrvatskoj iznositi 37 posto ukupne kopnene površine, nije nešto čime se može licitirati i ta se površina određuje isključivo prema znanstvenim kriterijima i bio-geografskom prostoru zemlje, dok socijalno-ekonomski kriteriji nemaju nikakve veze s određivanjem površine Ekološke mreže", rekao je danas u Radoboju na otvorenju Edukacijsko-promidžbenog centra ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Istaknuo je kako se ne slaže s lobijima koji na kopnenu površinu Hrvatske koja će ući u Ekološku mrežu "Natura 2000" gledaju kao na prepreku daljnjeg razvoja. "Hrvatska ulazi u Europsku uniju s velikim bogatstvom bioraznolikosti. S jedne strane, to je velika prednost, ali i velika odgovornost. Kritičarima koji se ovih dana pojavljuju u javnosti skrećem pažnju na jednu činjenicu. Europska mreža 'Natura 2000' prošle je godine ostvarila profit između 200 i 300 milijardi eura", istaknuo je i dodao kako je upravo "Natura 2000" instrument i alat osiguranja održivog razvoja i suživota čovjeka i prirode. Objasnio je da su mogući zahvati unutar ekološke mreže po zakonom propisanim postupcima i procedurama.

ZAGREB

Prva međunarodna konferencija o biciklističkom prometu i cikloturizmu u Hrvatskoj čiji je cilj razmjena znanja o biciklističkom prometu i cikloturizmu te povezivanje regije i ostvarivanje kvalitetne stručne suradnje sa zemljama u regiji kroz razmjenu pozitivnih iskustava, održat će se u Zagrebu od 25. do 27. travnja. Cilj konferencije je, između ostalog promovirati bicikl u dvije najčešće funkcije - kao prijevozno sredstvo i za provođenje slobodnog vremena. Stručni dio prve međunarodne konferencije održat će se u dvorani Tribine grada Zagreba, a radni dio konferencije koncipiran je u dva dana tako da je prvog dana tema biciklistički promet, a drugog dana cikloturizam. Zadnji dan konferencije, 27. travnja, namijenjen je sudionicima i svim građanima s biciklističkim događanjima na Trgu bana Josipa Jelačića. Tako će se na zadnji dan održati Orange Ride Bike - građani će, između ostalog moći isprobati najrazličitije modele bicikala, moći će dati serviserima svoje bicikle da uspostave dijagnozu i otklone kvarove, a održat će se i natjecanje u mijenjanju gume. Točno u podne na zvuk gričkog topa krenut će vožnja biciklima zagrebačkim ulicama s ciljem promocije tolerancije u prometu.

ZAGREB

Predstavnici Ravnateljstva policije danas će na konferenciji za novinare u 15,30 sati izvijestiti javnost o akciji Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u kojoj je uhićeno više osoba zbog sumnje u krivotvorenje novca, priopćeno je iz Ravnateljstva policije.Višemjesečnu akciju PNUSKOK je provodio u suradnji s USKOK-om i EUROPOL-om, navodi se u obavijesti Ravnateljstva policije. Jučer je policija u zagrebačkoj Dubravi i drugim hrvatskim mjestima uhitila, prema navodima medija, više od pet osoba koje povezuje s krivotvorenjem novca. Glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić potvrdila je sinoć Hini da je u Dubravi uhićena jedna osoba.

OSIJEK

Na pripremnom ročištu u postupku protiv bivših čelnika osječke građevinske tvrtke "Osijek-Koteks" Drage Tadića i Damira Ivića te poduzetnika Ramiza Pandžića optuženih za korupciju, nije bilo nagodbi, Tadić i Ivić su porekli krivnju, a Pandžić je u cijelosti priznao počinjenje kaznenih djela, rekla je danas u Osijeku nakon ročišta Tadićeva odvjetnica Jadranka Sloković. Početak glavne rasprave na Županijskom sudu u Osijeku zakazan je za 27. svibnja, rekla je Sloković nakon ročišta, koje je bilo zatvoreno za javnost. Rekla je da je sud prihvatio gotovo sve dokazne prijedloge optužbe i obrane, da je predviđeno ispitivanje 30 do 40 svjedoka, a određeno je i novo financijsko-knjigovodstveno vještačenje, za koje se Sloković nada da bi moglo dovesti u pitanje određene postavke iz optužnice. Tadića, Ivića i Pandžića USKOK tereti zbog kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju i zloporabe položaja i ovlasti.

ZAGREB

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u ime članova zastupnika HSLS-HSS u zagrebačkoj Gradskoj skupštini istaknuo je danas kako je zahvaljujući njihovoj inicijativi dodatno poboljšana odluka o visini komunalnog doprinosa u korist građana za legalizaciju bespravne gradnje više od 30.000 objekata te im poručio da ne nasjedaju na nerealne priče da će cijene biti niže. Pojasnio je, na konferenciji za novinare, da će tek nakon isteka roka za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje 30. lipnja biti konstituirana predstavnička tijela lokalne samouprave, (nakon dva kruga lokalnih izbora), koja bi o tome mogla odlučivati. Građane je stoga pozvao da do kraja lipnja predaju zahtjeve i legaliziraju bespravno izgrađene objekte po povoljnijim cijenama. Kosor je potvrdio da su oni koji su legalno gradili platili 10 puta višu cijenu komunalnog doprinosa, ali da u vrijeme gospodarske krize treba biti socijalno osjetljiv prema onima koji su u nuždi bespravno gradili i omogućiti da legaliziraju te objekte po nešto nižim cijenama. Nismo išli s demagogijom kao gradonačelnik Milan Bandić da legalizacija bude besplatna, jer to ne bi bilo pošteno prema onima koji su legalno gradili, kazao je Kosor ustvrdivši kako nema potrebe da građani dolaze na gradonačelnikove skupove, jer im o tome nema što novo reći.

SPLIT

Dogradonačelnik Splita Jure Šundov danas je najavio kako će se u tom gradu osnovati spomen Muzej Domovinskog rata rekavši da se gradska uprava već angažirala u vezi s tim. "Hrvatski branitelji zaslužuju da se napravi spomen Muzej Domovinskog rata u Splitu a gradska uprava već radi po tom pitanju, i nema nikakvog razloga da se realizaciji tog projekta ne pristupi žurno", rekao je danas Šundov na sjednici splitskog gradskog vijeća odgovarajući na vijećničko pitanje Mirka Ramljaka (HDZ) što je do sada napravljeno glede zamisli da se u Splitu formira spomen Muzej Domovinskog rata. Šundov je istaknuo kako je potrebno pronaći prostor u kojem bi bio smješten spomen Muzej Domovinskog rata u Splitu, te je najavio formiranje radne skupine koja će se angažirati na realizaciji ove zamisli. "Nakon Uskrsnih blagdana održat ćemo sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga i stručnjacima na kojem ćemo razmotriti što žurnije aktivnosti na formiranju ovog spomen muzeja u Splitu", kazao je Šundov. Na dnevnom je redu sjednice ukupno 65 točaka te će se, kako je rekla predsjednica vijeća Nevenka Bečić, danas održati prvi dio sjednice zaključno sa 27. točkom dnevnog reda a drugi će se dio sjednice održati 3. travnja ove godine.

SPLIT

Splitski gradonačelnik Željko Kerum demonstrativno je napustio današnju sjednicu Gradskog vijeća pošto su vijećnici HDZ-a Mirko Ramljak i Tomislav Prljević u raspravi izrazili dvojbu u vezi s regularnosti izbora tvrtaka koje će održavati javnu gradsku rasvjetu. Kerum je odbio takve primjedbe i vijećnicima HDZ poručio "neka ih je sram" što pričaju da on pogoduje tvrtkama za posao. "Nikad nisam nikomu namještao posao ni sudjelovao u nečasnim radnjama ni natječajima, niti sam u ove četiri godine mandata s nekim razgovarao o cijenama i javnoj nabavi", rekao je Kerum. Uzvratili su mu vijećnici HDZ-a Ramljak i Prljević ističući kako ga nisu nijednom riječju optužili za pogodovanje, nego su samo govorili o nelogičnostima za dobivanje posla za održavanje javne gradske rasprave te ih zanima po kojim se to kriterijima dodjeljuju takvi poslovi. Replicirao je Kerum riječima kako "ne želi sudjelovati u situacijama u kojima ga se bezrazložno optužuje". "Ovo što vi pričate o namještanjima i pogodovanjima posla - neka vas je sram. Ovo je katastrofa kako se prema meni odnosite. Čekajte nove izbore, pobijedite, raspišite natječaje, radite što hoćete", rekao je Kerum vijećnicima HDZ napuštajući demonstrativno sjednicu. Dodao je kako mu je dosta optužaba te da ne želi odgovornost zbog neistinitih optužaba. Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić zamjerila je vijećnicima HDZ-a da su priredili "igrokaz za građane jer su izbori na pragu, a to je neprimjereno".

RIJEKA

Koalicijski sporazum za izbore u Rijeci potpisalo je danas šest stranaka i to SDP, HNS, HSU, IDS, Autonomna regionalna stranka (ARS) i SDA Hrvatske. Kandidat za gradonačelnika SDP-a i ove koalicije Vojko Obersnel kazao je da je Rijeka kolijevka koalicija. Tu je od početaka djelovanja lokalne samouprave na vlasti koalicija i to u istom ili sličnom sastavu te se dokazalo da to može biti model uspješnog upravljanja, istaknuo je Obersnel. Koalicijom se postiže sinergija u realizaciji programa ali i sinergija biračkog tijela, naveo je. Obersnel je, odgovarajući na prozivke dijela ostalih političkih stranaka u Rijeci po kojima gradska vlast nije učinila dovoljno za grad, istaknuo da je samo u komunalni sustav u proteklom razdoblju uloženo više od 1,5 milijardi kuna. U sljedećem razdoblju Rijeka mora iskoristiti što bolje pogodnosti nakon ulaska Hrvatske u EU, rekao je. U dosadašnjoj vladajućoj koaliciji u riječkom gradskom vijeću, uz ovih šest stranaka bili su i HSS te HSLS. Te dvije stranke su u razgovorima za sklapanje koalicijskog sporazuma na gradskoj razini s HDZ-om.

RIJEKA

Kandidat Hrvatskih laburista - stranke rada za člana Europskog parlamenta Nikola Vuljanić kazao je danas, predstavljajući svoj program na Korzu u Rijeci, da bi Europu trebalo promijeniti iz bankarske unije u uniju građana. Vuljanić je kazao da bi se, ako bude izabran, nada da će u europarlamentu pronaći istomišljenike s kojima bi zagovarao ideje o nužnosti kvalitenijeg života svih građana. U europarlamentu ću zastupati one koji ne mogu živjeti od penzija ili rade a ne primaju plaće, naveo je. Izrazio je očekivanje da će laburisti na ovim izborima ostvariti i bolje rezultate nego što to pokazuju ankete.

ZAGREB

Hrvatska stranka prava (HSP) predstavila je danas listu kandidata za Europski parlament (EP) ističući da hrvatski zastupnici u EP-u trebaju štiti hrvatske nacionalne interese, ne pristajući na sve što Europska komisija zatraži ili predloži. "Hrvatskoj trebaju hrvatski predstavnici u europskom parlamentu, a ne oni koji zastupaju interese EU-a u Hrvatskoj", naglasio je na konferenciji za novinare nositelj liste i predsjednik HSP-a Daniel Srb te ustvrdio kako to nisu kandidati s lista SDP-a i HDZ-a. Svejedno je hoće li u EP biti izabrani kandidati s lista HDZ-a ili SDP-a, jer je njihova politika identična, a njihovi politički predstavnici dizat će ruke za sve što Europska komisija zatraži i zbog činjenice da su europski pučani i socijalisti u "velikoj koaliciji", rekao je Srb. Na listi kandidata HSP-a su četiri žene, kandidati su iz svih dijelova Hrvatske, visoko obrazovani i govore strane jezike, istaknuo je. Ako budu izabrani u europskom parlamentu isključivo će govoriti hrvatski jer je on jedan od službenih jezika Europske nije (EU), dodao je Srb. Pero Kovačević, kandidat HSP-a na listi za EP, drži da Hrvatska u EU ulazi nespremna, a članstvo će loše utjecati na hrvatsko gospodarstvo i poljoprivredu koji su, smatra, u rasulu.

KRAPINA

Predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Krapinsko-zagorske županije i Zagorske demokratske stranke (ZDS), Žarko Tušek i Stanko Belina potpisali su danas u Zelenjaku kraj Klanjca sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore za Županijsku skupštinu i za župana Krapinsko-zagorske županije. "Zadovoljan sam što je nakon nekoliko mjeseci razgovora, koji su se temeljno vodili o načinu kako da Zagorju ponudimo bolju budućnost, došlo do potpisivanja koalicijskog sporazuma HDZ-ZDS. Drago mi je što je dr. Stanko Belina, kao prepoznatljivo ime na zagorskoj političkoj sceni, prepoznao novi smjer i novu snagu koju nudimo zagorskoj politici", rekao je prilikom potpisivanja sporazuma predsjednik županijskog HDZ-a Žarko Tušek. Tušek je dodao da je koalicija, koja izlazi zajednički na izbore u Krapinsko-zagorskoj županiji, simbioza političara novog vremena, ali i svih onih koji su dugogodišnjim radom za Zagorje zadužili ovaj kraj i koji će svojim znanje i iskustvom pomoći u okretanju negativnih trendova u županiji. Kandidat koalicije za župana Žarko Tušek očekuje izbornu pobjedu, kao za izvršnu vlast, tako i pobjedu, odnosno osvajanje većine mandata u Županijskoj skupštini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙