FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 20. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas da će Vlada uskoro uredbom smanjiti koeficijente zaposlenih u javnim i državnim službama za 3 posto kako bi na masi plaća, s ranijim uštedama, ukupno uštedjelo 1,76 milijardi kuna. Smanjenjem koeficijenata i ukidanjem nekih materijalnih prava, poput božićnice i regresa, uravnotežit će se proračun za ovu godinu u dijelu mase plaća, tako što će se na masi plaća uštedjeti ukupno 1,76 milijardi kuna, a nakon toga više se ne očekuju novi rezovi na plaćama do kraja godine, izjavio je Mrsić na konferenciji za novinare. Od smanjenja plaća izuzeti su zaposleni u prosvjeti kojima će se prvo povećati koeficijenti kako bi im se nadoknadilo ukidanje dodatka od 3, 5, 7 i 9 posto, a potom će se koeficijenti smanjiti za 3 posto. To znači da bi učiteljima i nastavnicima plaće ipak trebale nešto porasti, kazao je. Tvrdi da rezanje plaća oko 230 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama nije vezano uz rebalans proračuna i rejting agencije nego uz pregovore o granskim kolektivnim ugovorima za javne i državne službe. U pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima došli smo do zaključka da sindikati neće pristati na ukidanje dodatka od 4, 8 i 10 posto na vjernost službi, pa smo odlučili smanjiti koeficijente, rekao je Mrsić.

ZAGREB - Odobrenje Europske komisije za privatizacijski ugovor za Brodosplit je očekivano i potvrda je dobrog smjera Vlade u rješavanju problema državnih brodogradilišta, izjavio je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te najavio potpisivanje ugovora s kupcem Brodosplita, samoborskim DIV-om, za 28. veljače. "Pozitivno mišljenje Europske komisije o modelu privatizacije Brodosplita smo očekivali i to je još jedna potvrda da radimo ozbiljan posao. Europska komisija je ozbiljna institucija koja traži zajedničko i najbolje rješenje za hrvatsku brodogradnju i to je danas potvrdila", rekao je Vrdoljak. Dodao je da je na Vladi da potvrdi ugovor te najavio da će 28. veljače ugovor biti i potpisan s kupcem, tvrtkom DIV. Na pitanje kako stoji stvar s ostalim državnim brodogradilištima, rekao je da za Brodotrogir iz Europske komisije stižu pozitivno intonirane informacije te da je program restrukturiranja u postupku analize stručnjaka EK-a, kao i prijedlozi ugovora. Očekuje da će ugovor za Brodotrogir biti potpisan tijekom ožujka. Za 3. maj je rekao kako je riječ o dužem procesu unutar kojeg će se još puno toga morati dogovoriti s Europskom komisijom i Uljanikom.

ZAGREB - Koordinacija sindikata Croatia Airlinesa u današnjem otvorenom pismu upozorava da Vlada hitra u prihvaćanju programa restrukturiranja te tvrtke koji predviđa otpuštanje 230 radnika, a da ni ona niti bilo tko drugi ne postavlja pitanje odgovornosti menadžera koji su vodili kompaniju. Ti su menadžeri sustavno ruinirali kompaniju tijekom proteklih dvadeset godina, a odlazili s ogromnim otpremninama i još većim naknadnim sudskim potraživanjima koja su se temeljila na beneficijama utkanim u ugovore koje im je potpisivala sama Vlada, ne pitajući ih za ostvarene poslovne rezultate, odnosno gubitke koji su nastali za njihova mandata, tvrde sindikati. Zagovornicima stečaja nacionalne avio kompanije sindikati predlažu da dobro razmisle prije nego što ponove svoj zahtjev. Napominju kako je Croatia Airlines snažni direktni i indirektni generator turističkih prihoda zemlje, a domaćim zračnim lukama glavni komitent koji čini glavninu njihovih ukupnih prihoda.

ZAGREB - Hrvatska će ove godine biti zemlja partner na jubilarnom 80. međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji će održati od 18. do 24. svibnja u Novom Sadu, istaknuto je na predstavljanju Novosadskog sajma u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Riječ je o značajnom događaju u regiji, ali i šire na kojem će se okupiti gospodarstvenici, poljoprivrednici, zadrugari te predstavnici politike i akademske zajednice, rekla je direktorica Sektora za poljoprivredu, industriju i šumarstvo HGK Božica Marković. U organizaciji HGK na sajmu će se zajednički predstaviti brojne hrvatske tvrtke, a poseban naglasak bit će na promociji autohtonih proizvoda. Sajam se održava gotovo neposredno pred ulazak Hrvatske u EU u trenutku kada je vanjskotrgovinska razmjena između Hrvatske i Srbije u priličnoj mjeri uznapredovala pri čemu su hrvatske tvrtke i značajni ulagači u Srbiju, naglasila je Marković. Napominje kako je ova sajamska manifestacija prilika za daljnje unapređivanje suradnje.

ZAGREB - Prosječno hrvatsko kućanstvo krajem prošle godine raspolagalo je mjesečnim prihodom od 6.300 kuna, a prema njihovoj subjektivnoj procjeni za zadovoljenje osnovnih troškova ili potreba trebalo im je u prosjeku 8.955 kuna, što je iznos kojim ne raspolaže čak 76 posto hrvatskih kućanstava, pokazalo je istraživanja GfK o prihodima i troškovima hrvatskih kućanstava u 2012. Istodobno u Hrvatskoj je 7 posto kućanstava čiji članovi ostvaruju veće, odnosno 13 posto kućanstava koja imaju dovoljne prihode za podmirenje osnovnih životnih troškova i potreba. Najveći udio troškova kućanstva, 33 posto, otpada na hranu i piće, a dodaju li se tome i troškovi stanovanja, proizlazi da 54 posto prihoda kućanstva troše na zadovoljenje osnovnih egzistencijalnih potreba, dok je taj udio u 2011. bio 48 posto. Najveći se pad u opsegu potrošnje uočava kod trajnih dobara - 32 posto kućanstava manje kupuje trajna dobra, a sve manji broj ih troši na proizvode koji ne spadaju u kategoriju osnovnih potreba - 21 posto kućanstava manje troše na kulturu, zabavu, rekreaciju, a 25 posto ih manje izdvaja na obrazovanje.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su drugi dan za redom zabilježili porast vrijednosti, Crobex za 0,76 posto, na 1.930,42 boda, a Crobex10 za 0,35 posto, na 1.082,54 boda, dok je najtrgovanija bila dionica Ericssona Nikole Tesle. Redovni promet Burze danas je iznosio 24,4 milijuna kuna. Najveći promet, od 5,4 milijuna kuna, ostvarila je dionica Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena pala za 1,07 posto, na 1.480 kuna. Ta je kompanija danas objavila da joj je neto dobit u prošloj godini porasla za 353 posto u odnosu na godinu prije, na gotovo 127 milijuna kuna, a najavili su i da će skupštini dioničara predložiti isplatu dividende od ukupno 170 kuna po dionici. Dionica AD Plastika imala je promet od 2,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla 1,84 posto, na 121,20 kuna. Za 1,3 milijuna kuna protrgovano je dionica Valamar Adria Holdinga, čija je cijena porasla 2,33 posto, na 149,40 kuna. Porast cijene zabilježila je i dionica Vupika, za 1,27 posto, na 127,80 kuna, ostvarivši promet od 1,2 milijuna kuna. Dionica HT-a imala je 1,05 milijuna kuna prometa, uz nepromijenjenu cijenu od 216 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙