FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razočaravajući podaci iz Kine spustili cijene nafte

LONDON, 11. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima budući da su novi podaci iz Kine obnovili zabrinutost za gospodarski oporavak drugog najvećeg potrošača nafte.

Cijena barela sirove nafte spustila se na londonskom tržištu 62 centa, na 110,23 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 19 centi nižoj cijeni od 91,76 dolara.

Kineska industrijska proizvodnja bila je u siječnju i veljači na najnižoj razini otkako se to gospodarstvo počelo oporavljati u listopadu 2012. godine, dok je indeks potrošačkih cijena porastao na najvišu razinu u deset mjeseci, pokazali su podaci.

"Jutros je splasnuo zamah od petka nakon slabih podataka iz Kine, među kojima je posebno razočarao rast prometa u maloprodaji. Podaci su pogodili sva tržišta roba. Trgovanje je iznova obilježeno temeljnim pesimističnim raspoloženjem", rekao je Bjarne Schieldrop iz stockholmskog SEB-a.

Pojedini analitičari napominju ipak da je na kineske podatke utjecao blagdan kineske Nove Godine s početka veljače.

"Opća priča o kineskom rastu ostaje netaknuta jer će u Pekingu učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali nastavak 7,5-postotnog rasta", rekao je Ric Spooner iz sydneyskog CMC Marketsa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojoj internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 107,06 dolara, što znači da je bila 25 centi niža nego prethodnog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙