FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lista za Rijeku protiv Rijeke kao grada - poduzeća

RIJEKA, 15. ožujka 2013. (Hina) - Kandidat za riječkoga gradonačelnika Liste za Rijeku i predsjednik te političke stranke Danko Švorinić rekao je na današnjoj konferenciji za novinstvo da ta lista nudi promjenu koncepta upravljanja Rijekom od grada - poduzeća prema gradu s proračunom u funkciji razvoja gospodarstva.

Koncept grada - poduzeća počiva na socijalističkoj filozofiji upravljanja gradom, gdje se vjeruje da je grad - poduzeće na vrhu piramide gospodarskih aktivnosti, rekao je Švorinić.

"Cilj takvog koncepta nije očuvanje standarda građana i konkurentnosti vlastitoga gospodarstva nego prodavanje komunalnih usluga i investiranje bez obzira na to mogu li to kroz proračun pokriti građani i realna privreda", ustvrdio je.

Tako usluge postaju sve skuplje te se ruši potrošnja i povjerenje potrošača, a rezultat su prazni trgovački i obrtnički lokali, dodao je Švorinić.

Istaknuo je da će Lista za Rijeku uvijek odabirati prije zakrpane gradske ulice uz aktivnu trgovinu i obrtništvo, nego lijepe ceste i sablasno prazne trgovačko-obrtničke ulice. Ustvrdio je kako rast može potaknuti povjerenje potrošača, potrošnja i vlastita proizvodnja te da treba hrabro pokrenuti strukturne reforme i uvesti porezna i komunalna rasterećenja kako bi se to provelo.

Švorinić je naglasio da je projekt Rijeke kao grada - poduzeća pokrenuo Slavko Linić kad je postao gradonačelnik.

Nakon toga, dodao je, Rijeka napušta industrijsku zonu Kukuljanovo i pokreće se deindustrijalizacija grada. Linić je razradio model 'političke diktature' u kojem se vlast kupuje predizbornim koalicijama te vlast postaje cilj, istaknuo je Švorinić te zaključio kako "na kraju svega razrađen model političke korupcije uništava intelektualni i financijski kapacitet grada".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙