FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inicijativa protiv kurupcije u Rijeci

RIJEKA, 28. veljače 2013. (Hina) - Građanska inicijativa za suzbijanje političke korupcije i korupcije druge vrste u Rijeci, nazvana "Pokret otpora - Riječani protiv korupcije", predstavljena je na današnjoj konferenciji za novinare Liste za Rijeku, koja je podupire.

Tu je inicijativu pokrenula poduzetnica Slavica Šota, koja je mjesec dana bila zatvorena u poslovnim prostorijama u središtu Rijeke i tako upozoravala na navodne malverzacije vezane uz te prostorije optužujući za to gradsku vlast, pravosudne institucije i druga tijela.

Kako je danas rečeno, inicijativa "Pokret otpora - Riječani protiv korupcije", će se uskoro registrirati kao udruga, a okuplja građane koji otkrivaju nezakonitosti u radu tvrtaka ili institucija u kojima su zaposleni i građane koji su se sukobili sa sustavom ili postali njegove žrtve zbog izvlaštenja, namještenih natječaja i slično.

Kako je rekla Slavica Šota, inicijativa se pokreće kako bi se upozorilo na to da institucije koje su dužne štititi građane, kao što su policija, DORH, pravosudni sustav te Porezna uprava, koje, tvrdi Šota, ne obavljaju svoju zadaću.

Sad će se građani koji se žele boriti protiv korupcije moći nama obratiti, dodala je.

Jedan od pokretača te inicijative Antun Ožanić, koji se dulje od desetljeća bavi propašću i stečajem riječke tvrtke Brodomaterijala, rekao je da je pretvorba i privatizacija najveća pljačka u Hrvatskoj, a pljačka u stečajnim postupcima druga je po redu po opsegu. Stečajni upravitelji pljačkaju građane vjerovnike i uskraćuju im prava, a mi se želimo suprotstaviti tome, istaknuo je.

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić ustvrdio je da je u Rijeci stvorena "interesna mreža na svim poljima". Kako je rekao, ona se stvara već 20 godina, i to pod vodstvom jednog čovjeka, a to je Slavko Linić, kojega je nazvao "princem od Dubaija". "Nitko izvan toga kruga ne može dobiti ozbiljniji posao, a zbog toga u Rijeku ni ne ulazi zdravi kapital sa strane. To je izravna posljedica nezamjenljivosti vlasti", ustvrdio je.

Predsjednik Liste za Rijeku istaknuo je da u tome gradu nije problem ni gradonačelnik Vojko Obersnel ni SDP, nego je problem u sustavu koji se mora svrgnuti s vlasti da grad konačno prodiše.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙