FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 7. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović rekao je večeras da ne planira rekonstrukciju vlade, a sindikatima koji su najavili masovne prosvjede zbog sve težeg položaja radništva i vladine gospodarske i socijalne politike poručio je neka izađu na izbore. "Vlada je politički tim i ona je neusporedivo kompetentnija od prethodne vlade", ocijenio je premijer Milanović u intervjuu za HTV i odgovorio da ne planira rekonstrukciju vlade. Istaknuo je da se u vladi nalaze kompetentni ljudi koji daju sve od sebe i rade najbolje kada su u pitanju fiskalna konsolidacija i strukturne reforme. "Ovo nije vlada skandala i krađe, ovo je vlada rada i kao u svakoj ljudskoj aktivnosti, i pokušaja i pogreške", rekao je premijer Milanović koji tvrdi da nije jednu zemlju iz duboke strukturne krize nisu izvukli stručnjaci. Na najavu pet sindikalnih središnjica da će 1. svibnja organizirati veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu zbog sve težeg položaja radništva i drugih društvenih grupa te zbog Vladine gospodarske i socijalne politike koju smatraju promašenom i štetnom, premijer je kazao da sindikati "uvijek isto pričaju" te poručio da izađu na izbore. "Dvadeset godina gledamo doslovno iste ljude. Uvijek ista priča", rekao je. "To je politička borba, neka izađu na izbore. Ako će radi tri posto smanjenja bruto plaća, što je neto manje od dva posto, izvoditi ljude na ulice i baviti se rušilačkom politikom, neka izvole", kazao je, uz ostalo, premijer Milanović. Upitan je li kraj s oštrim rezovima, kako je to najavio prošli tjedan, premijer Milanović odgovorio je da će učiniti sve da rezovi stanu i da se ide naprijed, ali da "bez gospodarskog rasta nema ničega". Istaknuo je i da ove godine neće biti rezova plaća niti mirovina. "Moramo rasti jer već godinama živimo na dug. Naslijedili smo kompliciranu situaciju, kao i većina država u Europi, ali ne možemo isplaćivati ono čega nema", kazao je premijer Milanović dodavši i da ga smeta sebičnost nekih sindikata.

OMIŠ - Predsjednik Ivo Josipović rekao je danas kako treba istražiti do kraja afere koje se dovode u vezu s nekim ministrima radi utvrđivanja ima li ili nema njihove odgovornosti, te ako nema krivnje, otkloniti je i reći javnosti o čemu se radi. Na upite novinara kako komentira sve učestalije afere u kojima se spominju i neki ministri, zbog mogućeg sukoba interesa, kaznene prijave, predsjednik Josipović je odgovorio kako „afere nisu ugodne“, ali da ih treba istražiti do kraja. „Afere treba dovesti do kraja, dakle treba istražiti o čemu se radi i naravno ako je riječ o nečemu zbog čega snosite odgovornost, to će se sasvim sigurno dogoditi. Ali isto tako treba brzo i efikasno, ako nema krivnje kod tih ljudi, tu krivnju otkloniti i u javnosti jasno reći o čemu se radi“, kazao je predsjednik Josipović. Na pitanje je li vrijeme za rekonstrukciju Vlade, a predsjednik je odgovorio kako ne može o tomu govoriti jer je to stvar premijera. „Ne možemo o tomu govoriti pozivajući se na neke tek otvorene afere“, dodao je Josipović. Na upit kako komentira najave sindikata da će organizirati štrajkove i prosvjede protiv Vlade, predsjednik Josipović je odgovorio da sindikati rade svoj posao i njihovo je da se bore za socijalna prava. „Arsenal mjera koji njima stoji na raspolaganju jesu i javni prosvjedi, zakonito je i legalno organiziranje javnih prosvjeda. Ja uvijek više volim socijalni dijalog, da se sjedne za stol i da Vlada, poslodavci i sindikati nastoje naći zajednički jezik, mislim da je to bolji put“, kazao je Josipović.

ZAGREB - U povodu parafiranja memoranduma o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade kojim se rješava pitanje Ljubljanske banke i otvara put ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora u Sloveniji, predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ocijenio je da multilateralna sukcesija kad je riječ o pitanju Ljubljanske banke neće biti moguća. "Gledajući memorandum, nameće mi se jedno pitanje koje bih postavio onima koji su ga potpisali. Naime, da bi pitanje Ljubljanske banke postalo sukcesijsko, na to bi morale pristati sve države sudionice procesa sukcesije, to jest sve države bivše Jugoslavije", rekao je Lesar za Hinu. Lesar tumači da multilateralna sukcesija kad je riječ o pitanju Ljubljanske banke neće biti moguća jer je BiH već odbila da to bude sukcesijsko pitanje. "Dakle, moguća je samo bilateralna sukcesija, ali nije mi jasno kakva će ona biti i kako će se provesti", zaključio je Lesar. Upozorio je i da parafirani memorandum govori isključivo o prenesenoj štednji te da ostaje otvoreno pitanje štediša koji svoje tražbine nisu prenijeli na državu. Hrvatska seljačka stranka (HSS) u priopćenju je postavila pitanje je li "vlada prodala štediše Ljubljanske banke". Današnjim parafiranjem memoranduma o suglasnosti prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić "produžila je agoniju bivših štediša Ljubljanske banke i uništila nadu da će, nakon duge 23 godine, konačno dočekati pravdu", smatra HSS, koji se u priopćenju pita "je li vlada prodala štediše Ljubljanske banke".

OSIJEK - Predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić izjavio je večeras kako je mnogo toga nejasno vezano uz potpisani memorandum između hrvatske i slovenske vlade. Može se očekivati da će memorandum biti dovoljno jamstvo za ratifikaciju Sloveniju oko pristupnog ugovora Hrvatske za ulazak u EU, ali "mi ne znamo kakvi su ustupci hrvatske strane", rekao je Šišljagić dodavši kako se prije svega to odnosi na pitanje štednje hrvatskih građana u bivšoj Ljubljanskoj banci. "Eventualni zahtjevi da se obustave tužbe hrvatskih građana vezana uz potraživanja svojih novaca nisu logične jer nitko ne može hrvatskim građanima osporiti pravo da sudskim putem traže ono što im pripada", kazao je Šišljagić. Kako će se ti sporovi rješavati "ne znamo, ali nam se čini da Milanovićeva vlada želi memorandum prikazati kao svoju veliku pobjedu, jedino se bojim da to ne bude Pirova pobjeda", rekao je Šišljagić.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pokrenuo je danas mrežni portal Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira (HKO) koji je već od danas dostupan na internetskoj adresi www.kvalifikacije.hr, a nadopunjavat će se relevantnim informacijama o HKO-u kako bi građani imali cjelovite informacije o svemu što se događa vezano uz provedbu HKO-a. HKO je alat koji će omogućiti hrvatskim građanima da se što jednostavnije uključe na tržište rada u Hrvatskoj, a što je jednako važno, i na ono europsko, istaknuo je ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić koji je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) zajedno s ministrom Jovanovićem podržao sve aktivnosti vezane uz HKO uz ocjenu da je riječ o važnom instrumentu reforme obrazovnoga sustava. Ministri Jovanović i Mrsić ocijenili su da je Zakon o HKO-a, koji je stupio na snagu 2. ožujka , jedan od najvažnijih reformskih zakona u obrazovnoj politici Vlade kojim se na transparentan i razumljiv način uređuje sustav kvalifikacija i njihovo usklađivanje s potrebama tržišta rada, kao i da će HKO stvoriti temelje za vrednovanje ishoda neformalnog učenja (npr. putem tečajeva), olakšati mobilnost građana te osigurati podizanje njihove konkurentnosti na europskom tržištu rada.

ZAGREB - SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Rajko Ostojić rekao je da Zagreb dosad praktički nije koristio sredstva iz EU fondova i da to želi promijeniti pa je s time u vezi danas razgovarao s njemačkim stranačkim kolegama iz pokrajine Baden- Wuerttemberg i istaknutim članom njemačkog SDP-a Peterom Friedrichom o mogućnostima razmjene znanja u povlačenju novca iz EU fondova. Ostojić je uoči susreta u sjedištu zagrebačkog SDP-a zatvorenog za novinare napomenuo kako je uobičajena praksa da države EU koriste sredstva iz fondova Unije za financiranje gradskih projekata u što je moguće većoj mjeri. Njegov njemački kolega Peter Friedrich je naveo da EU snažno podupire infrastrukturne projekte koji se zasnivaju na načelima ekološke održivosti. Dodao je da je pristupanje EU velika prilika, ali i izazov jer, kazao je, gradovi moraju biti spremni na jaku konkurenciju koja iza sebe već ima uspješne projekte. "S Hrvatskom i Gradom Zagrebom imamo tradicionalno prijateljske odnose i spremni smo pomoći kolegama u prenošenju naših iskustava i znanja. Ulazak u EU ne samo da povećava kulturnu i gospodarsku razmjenu, nego i intenzivira komunikaciju između različitih naroda", rekao je Friedrich, ministar za saveznu razinu, Europu i međunarodne odnose Savezne pokrajine Baden- Wuerttemberg. Ujedno je dao potporu Rajku Ostojiću u kandidaturi za zagrebačkog gradonačelnika.

ZAGREB - Društvo Razvoj golf, investitor projekta Golf Parka Dubrovnik, zadovoljno je što je Povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš športsko–rekreacijskog centra s golf igralištem "Srđ" jednoglasno donijelo pozitivno mišljenje o prihvatljivosti tog zahvata za okoliš, dok su se nevladine udruge "Zelena akcija" i "Srđ je naš" usprotivile takvom mišljenju Povjerenstva. "Nakon više od šest godina truda i zalaganja za realizaciju projekta Golf Parka Dubrovnik, i struka je potvrdila da zahvat neće imati štetnog utjecaja na okoliš i prirodu. Stav Društva Razvoj golf je od samog početka bio da s okolišem i utjecajem na okoliš nema nikakvih kompromisa i drago nam je da je struka dokazala isto", ističe u priopćenju investitor tog projekta, Društvo Razvoj golf. Dodaje kako je "Studija utjecaja na okoliš, na kojoj je sudjelovalo i koju je izradilo 14 priznatih nezavisnih stručnjaka, dokazala svoju stručnost i potvrdila izvornost izrađenih analiza, čime je projekt Golf Park Dubrovnik dobio potvrdu stručne strane da ne proizvodi utjecaje koji bi bili opasni za okoliš".

KARLOVAC - U prigodi 15. ožujka, Svjetskog dana prava potrošača, Regionalna organizacija zaštite potrošača organizirala je danas javnu raspravu o Nacrtu zakona o tržištu toplinskom energijom, nakon koje su predstavnici nazočnih udruga izradili prijedloge koje će dostaviti predlagatelju zakona. Toplane kao pružatelji usluge, moraju sa svakim vlasnikom stana zasebno sklapati ugovor i to jedino može biti temelj za ispostavljanje računa, jedan je od važnijih prijedloga. Nacrtom zakona predviđeno je da za izdvajanje iz centralnog toplinskog sustava više neće biti potrebna stopostotna suglasnost vlasnika stanova, što udruge podržavaju, ali i upozoravaju da je predloženi uvjet za izdvajanje još teži. Naime, po njemu bi svaki vlasnik stana koji se želi izdvojiti morao ishoditi novu građevinsku i uporabnu dozvolu, a što je preskup i opet nemogući uvjet, smatraju udruge. Stoga udruge predlažu da stručno mišljenje ovlaštenog vještaka koji bi utvrdio da izdvajanje ne bi štetilo sustavu grijanja i drugim vlasnicima stanova, bude dovoljan uvjet za izdvajanje.

ZAGREB - Galerija Klovićevi dvori pripremila je u povodu izložbe Picassovih remek-djela iz pariškoga Muzeja Picasso niz popratnih programa, najavljeno je iz te zagrebačke galerije. Tijekom cijelog trajanja izložbe odvijat će se predavanja o temama vezanima uz lik i djelo autora koji je bio i ostao nepresušan izvor inspiracije umjetnicima, istraživačima, likovnim kritičarima te cjelokupnoj stručnoj javnosti, priopćeno je iz Klovićevih dvora. Njegova je umjetnost često bila poticaj za nove umjetničke trendove, čak i pokrete u sredinama koje su se napajale avangardnim strujanjima. Značajan trag ostavio je i u hrvatskoj umjetnosti, a njegove su se faze od kubizma do klasicizma, ali i plave i ružičaste, pomno pratile, interpretirale i propitivale. Na predavanjima će biti riječi o modernoj umjetnosti općenito te o tome zašto su neke slike Pabla Picassa značile prekretnicu u čitavoj povijesti umjetnosti, odnosno o tome kako je jedan čovjek pokrenuo lavinu novih stilskih, formalnih i sadržajnih promišljanja svih grana umjetnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙