FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 5. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

RAKOVICA - Drama u Rakovici, gdje je poslijepodne nakon svađe s bratom, koji je pobjegao, u obiteljskoj kući ostao naoružan Pave Špoljarić, sa sestrom, i dalje traje. Policija je pokušala pregovarati, a u 20,30 sati je prihvatila ponudu Ivana Župana, bratića Pave Špoljarića da se on uključi u pregovore. On će pokušati nagovoriti Pavu da se preda policiji, potvrdio je Hini načelnik interventne jedinice Policijske uprave karlovačke. Načelnik Policijske postaje Slunj Nenad Katić, koji se jedini službeno obratio medijima, kazao je da je moguće da Nada Špoljarić nije silom zatočena u kući s naoružanim bratom, ali da to nije isključeno. Na pitanje je li točno da je Pave Špoljarić pucao na brata Igora, Katić je odgovorio da je do pucnjave došlo kada se policija odazvala pozivu na dojavu o obiteljskom nasilju. Pucnjava je bila "nasumična, u vrijeme kada je policija pokušala intervenirati", rekao je. Načelnik općine Rakovica Franjo Franjković kazao je za Hinu da obitelj dobro poznaje i da dio članova "ima određeno opterećenje u obitelji" ali da se do sada nikada ništa tako drastično u toj obitelji nije dogodilo. Prema službenim informacijama policije nitko u obitelji nema kriminalni dosje. Na pitanja o mogućim motivima još nema službenih odgovora.

SPLIT - Predsjednik Republike Ivo Josipović najavio je da će uskoro sazvati sjednice Vijeća za socijalnu pravdu te Vijeća za gospodarstvo na kojima će se raspravljati o dužničkoj krizi građana i s tim u vezi kako pomoći onima koji su pogođeni takvom krizom. Uoči večerašnjeg predavanja o vanjskoj politici RH na splitskom Pravnom fakultetu, novinari su zamolili predsjednika Josipovića za komentar u vezi s poteškoćama s kojima se suočavaju oni koji duguju zajmove u francima. Kako je rekao, treba vidjeti što vlada predviđa kao moguće zakonsko rješenje na prevladavanju tog slučaja. Predsjednik Josipović nada se da će se javnosti i vladi predložiti neke korisne ideje koje bi trebale olakšati građanima sadašnje teško stanje. Na upit kako komentira spor koji Udruga Franak vodi protiv osam banaka na zagrebačkom Trgovačkom sudu, predsjednik Josipović je kratko rekao kako “treba vidjeti je li zaduženje banaka bilo u švicarskim francima ili nije”. Predsjednik Josipović večeras nije želio komentirati prijedlog ministra financija Slavka Linića o ograničavanju kamata na stambene zajmove.

ZAGREB - Istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić ocijenio je danas kako je izmišljena afera o kupoprodaji atraktivnog zemljišta pokraj Rovinja u Istri, čija je vrijednost nakon urbanizacije porasla s milijun na 25 milijuna kuna, a u koju je navodno umiješan ministar turizma Veljko Ostojić. "Ta je afera izmišljena isključivo zbog izbora, kako za EU parlament gdje se kandidiram, tako i zbog lokalnih izbora u Istri. Ta tema je prožvakana prije 10 godina, ali biti će još toga", izjavio je Jakovčić novinarima u Zagrebu nakon potpisivanja pisma namjere o suradnji na projektu za Muzej Džamonja u Vrsaru. Ustvrdio je i da se tu radi o pokušaju njegove diskreditacije i diskreditacije IDS-a. "Mislim da je to svakome jasno", naglasio je Jakovčić.

BJELOVAR - Nezavisni kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs večeras je u Bjelovaru predstavio svoj izborni program kojeg su podržali Hrvatska narodna stranka (HNS), Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) i Hrvatska demokratska seljačka stranka (HDSS). Kako je rekao Bajs, gospodarstvo, poljoprivreda i zapošljavanje tri su prioriteta programa koje će početi rješavati odmah nakon izbora. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je 14 tisuća nezaposlenih pa je prva zadaća stabilizacija situacije jer najave koje dolaze iz gospodarstva ukazuju da bi do kraja godine broj nezaposlenih mogao dosegnuti 15 tisuća, procijenio je Bajs.

DUBROVNIK - Sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore za dubrovačko-neretvansku Županijsku skupštinu 19. svibnja potpisali su danas u Dubrovniku HDZ, HSU, HSLS i HSP dr. Ante Starčevića. Kandidat te koalicije za župana bit će sadašnji dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić iz HDZ-a, a HDZ-u će pripasti i dva mjesta zamjenika župana. Kandidat te koalicije za predsjednika Županijske skupštine bit će Ivo Margaretić iz HSU-a, a o ostalim mjestima dogovorit će se nakon izbora, ovisno o njihovim rezultatima. Kako je istaknuo predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Branko Bačić, najvažniji projekti te koalicije bit će dovršetak mosta Pelješac-kopno, dovršetak autoceste do Ploča, daljnja izgradnja Gruške luke i Luke u Pločama.

ŠIBENIK - U šibenskoj gradskoj vijećnici vladajuća koalicija SDP-HNS predstavila je kandidate s kojima će pokušati osvojiti još jedan mandat u gradu Šibeniku na izborima u svibnju. SDP-ovac Franko Vidović i HNS-ovac Petar Baranović, kandidati za zamjenika šibenskoga gradonačelnika, te nezavisni kandidat za gradonačelnika Ante Županović rekli su danas kako su Šibenčanima u proteklome četverogodišnjem mandatu pokazali da Šibenik može bolje, a s njima će moći još bolje. Građanima su pokazali da Šibenik ne spava te da nije pokopan iako su mu neki organizirali pogreb i pokušali ga pokopati. Trojica kandidata su ocijenila kako su važna djela, a ne riječi te da oni koji su četiri godine mandata odradili u nepovoljnim uvjetima imaju što pokazati.

ZAGREB - Nestranačka udruga GONG istaknula je danas kako još uvijek nisu poznati argumenti nagađanja o financijskim posljedicama odluke o referendumu u Dubrovniku, te upozorava da javnim prostorom, umjesto točnih informacija, još uvijek vladaju jeftini politički spinovi. Ni tjedan dana nakon što su u javnost puštene insinuacije o financijskim posljedicama odluke o referendumu o golf projektu na Srđu, nisu poznati nikakvi konkretni argumenti, upozorilo je GONG u priopćenju. Istodobno, poziva nadležne da argumentiraju svoja nagađanja ili da se, u suprotnom, ispričaju javnosti. Riječ je o prvom lokalnom referendumu na inicijativu građana za koji je gotovo izvjesno da će se održati, ističe GONG te izražava žaljenje što u javnim prostorom i dalje vladaju "jeftini politički i medijski spinovi, umjesto točnih, potpunih i pravovremenih informacija".

VARAŽDIN - Na Trgovačkome sudu u Varaždinu danas je zbog zamjene sutkinje ponovno ispočetka krenula glavna rasprava u postupku za utvrđivanje ništetnosti ugovora o zbrinjavanju varaždinskoga komunalnog otpada u tvornici za mehaničko-biološku obradu otpada T7 VIS u vlasništvu varaždinskog poduzetnika Davora Patafte. Ugovor o zbrinjavanju varaždinskoga komunalnog otpada u prosincu 2008. potpisali su predstavnici varaždinske komunalne tvrtke Varkoma i T7 VIS-a, a tužbu za utvrđivanje ništetnosti tog ugovora u siječnju prošle godine pokrenuo je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. Objašnjavajući tada razloge pokretanja tužbe protiv gradske komunalne tvrtke i T7 VIS-a, Habuš je istaknuo kako, po njihovu mišljenju, taj posao nije u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu te da je posao sklopljen izravno, bez javne nabave. Iako je glavna rasprava danas počela ispočetka, odvjetnici tužitelja i oba tuženika složili su se da nije potrebno novo ispitivanje Ivana Čehoka kao svjedoka, a problemi su nastali zbog odabira vještaka.

RIJEKA - Simpozij "Sveučilište u Rijeci - jučer, danas, sutra" organiziran u povodu 40. godišnjice djelovanja Sveučilišta u Rijeci te 380. godine visokoškolskog obrazovanja u Rijeci, održan je danas u riječkoj Gradskoj vijećnici. Rektor Sveučilišta Pero Lučin ustvrdio je da su za promjene u društvu nužne investicije i to prvenstveno u tehnologiju. Za napredak Sveučilišta važno je investiranje u prostor, opremu i ljude, naveo je založivši se za ostvarenje projekta Sveučilišne bolnice uz kampus na Trsatu. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da će ulazak Hrvatske u EU olakšati komuniciranje i razmjenu znanstvenika i studenata s drugim europskim zemljama. Zbog toga osim Sveučilišta i njegovih znanstveno-nastavnih kapaciteta, atraktivan mora biti i grad, naveo je Obersnel.

ZAGREB - Za projekt Muzeja Džamonja, koji će biti osnovan i izgrađen u Vrsaru, danas su u zagrebačkom Atelieru Džamonja pismo namjere potpisali Fedor Džamonja, sin velikog umjetnika Dušana Džamonje, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i župan Istarske županije Ivan Jakovčić. Vlasnik zbirke Fedor Džamonja zahvalio je Bandiću i Jakovčiću što brinu i traže načina kako da usliše želje njegovog pokojnog oca da se zbirka predstavi široj publici. Riječ je o 365 djela velike vrijednosti koji će biti darovani Muzeju Džamonja zamišljenom na 3.000 četvornih metara s tim da će jedna trećina biti izložbeni prostor, a ostalo javni prostor za promociju kulture Istre i Hrvatske.

ZAGREB - Završilo je snimanje filma "Kauboji" Tomislava Mršića koji bi se trebao premijerno prikazati na ovogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli, a u kino distribuciju krenuti u listopadu, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Riječ je o adaptaciji istoimene nagrađivane hit predstave Teatra Exit, koju je pogledalo stotinjak tisuća ljudi. U kazališnim i filmskim "Kaubojima" radnja je ista, šest muškaraca, jedna žena i njezin brat okupljaju se kako bi napravili predstavu, odabirući vestern za svoj dramaturški predložak. Predvođeni redateljem koji se nedavno vratio u rodni grad, ti socijalno neprilagođeni naturščici kreću u borbu s predrasudama u društvu i sa samima sobom, otkrivajući licemjernosti korektnog društvenog bontona i etatizirane umjetnosti. Za film je odabrana skoro ista glumačka ekipa kao u predstavi, među ostalima, Saša Anočić, Živko Anočić, Hrvoje Barišić, Matija Antolić, Kruno Klabučar, Ivana Rushaidat i Rakan Rushaidat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙