FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Financijski sektor i poticaji središnjih banaka potaknuli rast europskih tržišta dionica

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 5. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi poskočili su u utorak, poduprti financijskim dionicama i očekivanjima da će središnje banke zadržati stimulativne mjere za potporu globalnom gospodarstvu.

Londonski FTSE porastao je 0,83 posto na 6.398 bodova, frankfurtski DAX za 1,63 posto na 7.817 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,25 posto i iznosio 3.756 bodova.

Među dobitnicima izdvajao se danas financijski sektor, poduprt rekordnom dobiti britanske banke Standard Chartered. Dionica joj je nakon objave poslovnog izvješća poskočila 2,8 posto.

"Standard Chartered i njegov konkurent HSBC imaju izuzetno jake franšize", rekao je Cyrille Urfer iz švicarske banke Gonet.

Dodao je također da će tržišta dionica i u narednom razdoblju podupirati planovi američkog Feda i Europske središnje banke (ECB) o ubrizgavanju svježe likvidnosti radi potpore gospodarstvu.

Dionice trenutačno nude bolje prinose od gotovine ili obveznica, čiji prinosi odražavaju odluku najvećih svjetskih središnjih banaka da drže kamatne stope blizu rekordno niske razine.

"Taj proces preusmjeravanja s obveznica na dionice i dalje će davati iznimno snažnu potporu tržištima dionica", procjenjuje Urfer.

Napominje ipak da zasada ne planira značajno povećati dionički portfelj, s obzirom na postizbornu pat-poziciju u Italiji.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,27 posto na 11.683 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙