FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice ojačale, u fokusu i dalje poslovna izvješća

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 13. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u srijedu u nervoznoj trgovini a u fokusu su ponovo bila mješovita poslovna izvješća kompanija.

Londonski FTSE porastao je 0,17 posto na 6.349 bodova, pariški CAC za 0,19 posto na 3.693 boda, dok je frankfurtski DAX bio u plusu 0,69 posto i iznosio 7.713 boda.

Tako je nizozemski proizvođač piva Heineken ojačao 5,1 posto zahvaljujući neočekivano dobrim poslovnim rezultatima. Francuski proizvođač automobila poskočio je pak 5,8 posto iako je izvijestio o rekordnom gubitku od pet milijardi eura u 2012., budući da je iznos bio očekivan a najavili su i nove uštede u iznosu 900 milijuna eura.

Neočekivano veliki tromjesečni gubitak Societe Generala u četvrtom tromjesečju rezultirao pak padom cijene njegove dionice za četiri posto.

"Teško je ovdje vidjeti jasan trend, barem dok ne dobijemo neke makroekonomske podatke, ali općenito govoreći ne bih se iznenadio kada bi europske dionice još malo oslabile", kazao je Nicolas Cheron, analitičar iz FXCM-a.

Nakon oštrog skoka sredinom studenog prošle godine europske dionice počele su slabiti krajem siječnja pod pritiskom obnovljenih strahova od političkih rizika u južnoj Europi, slabih poslovnih rezultata i prognoza niza kompanija koji su prigušili apetit ulagača za dionicama.

Indeks Tokijske burze zaključio je trgovinu u minusu 1,04 posto, na 11.251 bodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙