FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Političke brige pritisnule europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 4. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u ponedjeljak pod pritiskom korupcijskog skandala u španjolskoj vladajućoj stranci i neizvjesnosti oko skorašnjih talijanskih parlamentarnih izbora, koji su s obzirom na visoku razinu tržišta potaknuli val dobitonosnih prodaja.

Indeks Londonske burze pao je 0,85 posto na 6.293 boda, frankfurtski DAX za 0,77 posto na 7.773 boda, a najveći je gubitnik bio pariški CAC, kliznuvši 1,37 posto i iznosio 3.721 bod.

Snažan pad zabilježili su i ključni španjolski burzovni indeks IBEX i talijanski FTSEBIB, za 1,84 odnosno 2,88 posto, budući da su korupcijski skandal u španjolskoj vladajućoj stranci i neizvjesnost uoči ovomjesečnih izbora u Italiji zaprijetili izgledima rasta eurozone i potaknuli rast prinosa na obveznice.

Proteklih tjedana mediji su izvijestili da je najmanje desetak dužnosnika stranke premijera Mariana Rajoya, uključujući i njega, dobivalo novac iz tajnog fonda kojim je upravljao blagajnik stranke. U Italiji su pak ankete pokazale da bivši premijer Silvio Berlusconi smanjuje zaostatak za čelnikom aktualne tehničke vlade Marijom Montijem, iako ne dovoljno da osigura izbornu pobjedu.

Politička neizvjesnost valjani je razlog za rasprodaje, drži Nicola Marinelli iz Glendevon Kinga.

Među gubitnicima izdvajali su se europski proizvođači automobila, koji su u prosjeku oslabili jedan posto. Renault je izgubio na vrijednosti 2,45 posto, Peugeot Citroena 2,3 a Volkswagen 1,55 posto.

Telekomunikacijske dionice bile su na gubitku u prosjeku 0,8 posto zbog zabrinutosti koju je izazvalo rezanje dividendi. Vodafone je oslabio 1,7 posto.

"Tržišta su vrlo jaka još od studenog prošle godine i tehnički smo spremni za korekcije u kratkoročnoj perspektivi", zaključio je Marinelli.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,62 posto na 11.260 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙