FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 22. obljetnica napada na pakračku policijsku postaju

PAKRAC, 2. ožujka 2013. (Hina) - U Pakracu je danas obilježena 22. obljetnica napada pobunjenih Srba na pakračku policijsku postaju, a u "Mimohodu pobjednika" ulicama grada prošlo je više od tisuću pripadnika specijalne policije i ratnih postrojba Hrvatske vojske, među kojima i počasni građanin Pakraca i ratni zapovjednik Specijalne policije general Mladen Markač.

Nakon mise za poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije, sudionici mimohoda krenuli su ulicama Pakraca do groblja gdje su položeni vijenci na spomen-obilježje hrvatskim braniteljima i upaljene svijeće.

Pobunjeni Srbi su u noći s 1. na 2. ožujka 1991. godine napali su policijsku postaju Pakrac i razoružali policajce hrvatske nacionalnosti, no brzom intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara policijska postaja je oslobođena, a pobunjenici protjerani izvan grada.

Napadom na pakračku Policijsku postaju započeo je i Domovinski rat, rekli su mnogobrojni govornici među kojima i brigadir Hrvatske vojske Siniša Jurković, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i izaslanica ministra branitelja, njegova pomoćnica Nevenka Benić.

Sudionicima skupa obratio se i počasni građanin Pakraca i ratni zapovjednik Specijalne policije general Mladen Markač, naglasivši da su svima u sjećanju događaji od prije 22 godine. "Časno i dostojanstveno branio sam i branit ću dobra djela i činit ću to isto za sve građane drage nam domovine Hrvatske", istaknuo je te pozvao prisutne da u sebi potisnu mržnju i želju za osvetom.

"Mi svoju čast i dostojanstvo nismo izgubili u Domovinskom ratu, a što smo dokazali i međunarodnoj zajednici u kojoj će sutra na europskome nebu naša domovina zasjati punim sjajem. A, kad mi je u Haagu bilo najteže, nisam dozvolio da u meni prevlada mržnja i osveta. Zato vas branitelje pozivam da ne mrzite i da potisnete želju za osvetom, a cjelokupnu svoju energiju usmjerite na stvaranje našeg boljeg sutra", rekao je general Markač .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙