FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 3. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

VUKOVAR - Sa prosvjednog skupa "Za hrvatski Vukovar-ne ćirilci" održanog jučer ispred hotela "Dunav" nedaleko gradskog središta, od Vlade je zatraženo da "posluša" glas Vukovaraca i odustane od provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru i uvođenja dvojezičnosti, a premijeru Zoranu Milanoviću je poručeno da "ne testira i ne izaziva vukovarske branitelje". Skup je organizirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, a na njemu se prema procjeni organizatora okupilo oko 20.000 prosvjednika. Predsjednik stožera Tomislav Josić kazao je kako je stožer jučer podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te očekuje da Vlada odustane od njegove primjene do očitovanja Ustavnog suda. U zahtjevima državnim vlastima, koje je Josić pročitao praćen burnim odobravanjem okupljenih koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske, zatraženo je i poduzimanje svih radnji na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina i zločinaca "poglavito onih prijava koji godinama stoje u ladicama DORH-a", te da se u Hrvatskom saboru održi rasprava o provedbi Ustavnog zakona, a kojoj bi nazočni bili i članovi stožera. "Zahtjevamo od državnih institucija pravnu kontrolu i provedbu zakona o prebivališnoj i boravišnoj adresi svakog građanina grada Vukovara", kazao je Josić rekavši kako branitelji Vukovara zahtjevaju od članova Gradskog vijeća obustavu svih radnji na najavljenoj promjeni gradskog Statuta kojom bi se omogućilo uvođenje dvojezičnosti u Vukovar. Vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi s govornice je zamjereno što nije nazočan prosvjednom skupu te je od njega zatraženo da se u roku od dva dana ogradi od zahtjeva za uvođenjem dvojezičnosti, a u protivnom iz stožera očekuju da podnese ostavku na dužnost gradonačelnika. Tijekom gotovo dvosatnog skupa, pročitan je i proglas Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u kojem je od državne i zakonodavne vlasti zatraženo da "okrenu točak koji je u Hrvatskoj krenuo u smjeru uništavanja svega do sada stvorenoga". Uz česte povike prosvjednika "Vukovar, Vukovar", državne vlasti optužene su u proglasu za nebrigu prema hrvatskom čovjeku, veliku nezaposlenost i nezadovoljstvo koje vlada među hrvatskim narodom te je vlastima poručeno da se ne stavljaju iznad naroda.

DUBROVNIK - Dubrovčani danas slave svoj dan i blagdan nebeskog zaštitnika Svetog Vlaha. U katedrali Marijina Uznesenja u 10 sati služit će se koncelebrirana sveta misa, koju će predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Marin Srakić. Nakon mise slijedi procesija ulicama Dubrovnika. Festa Svetog Vlaha, koja je i na UNESCO-voj listi materijalne kulturne baštine slavi se po 1041. put, a nazočan joj je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Domaćin feste, biskup dubrovački msgr. Mate Uzinić podsjetio je jučer kako se ovogodišnja festa sv. Vlaha slavi u ozračju 300. obljetnice ponovne izgradnje i stavljanja u upotrebu dubrovačke katedrale, 10. obljetnice pohoda Dubrovniku Pape Ivana Pavla II., te proglašenja blaženom Marije od Propetog Isusa Petković. Također, kazao je, kako ove godine slavimo 400. obljetnicu rođenja i 330. obljetnicu smrti svećenika i diplomata svećenika Stjepana Gradića, graditelja dubrovačke katedrale.

ZAGREB - Proslavljene "Stilske vježbe", predstava koja je bila uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija na svijetu s istim glumcima, proslavit će večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 45 godina svoga izvođenja. Odmah nakon premijere 1968. u Teatru ITD predstava "Stilske vježbe", u kojoj se jedna naizgled banalna zgoda iz "jedanaestice" prepričava na više načina, postala je hit. Uz Peru Kvrgića u prvih šezdesetak predstava glumila je Mia Oremović, a od 1970. do danas u toj je ulozi Lela Margitić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙