FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 28. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila uredbe i odluke o smanjenju bruto plaća zaposlenih u državnim i javnim službama za tri posto, a smanjenje će se provesti na plaćama za ožujak, koje će biti isplaćene u travnju. Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je na sjednici da Vlada sa sedam uredbi i četiri odluke operacionalizira odluku o smanjenju bruto plaća za tri posto većine državnih i javnih službenika, osim zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu. Učiteljima i nastavnicima će koeficijenti prvo biti povećani za šest posto, pa onda smanjeni za tri posto, tako da će im plaće porasti za 2,82 posto, rekao je Bauk. Istodobno je za tri posto smanjena i osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika, koja će iznositi bruto 4.491 kunu, te osnovica za plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika u bruto iznosu od 4.727,6 kuna. Za mijenjanje koeficijenata državnim dužnosnicima, državnim revizorima, sucima i zaposlenima u pravosudnom sustavu treba izmijeniti nekoliko zakona, pa je Vlada odlučila smanjiti njihove plaće kroz privremeno smanjenje osnovice. U obrazloženju Vlada je kao razlog smanjenja koeficijenata u državnim tijelima, javnim službama, Poreznoj i Carinskoj upravi, policiji, diplomaciji te djelatnim vojnim osobama navela "značajne uštede u proračunu".

ZAGREB - Sindikat policije Hrvatske osudio je danas jednostranu odluku Vlade o smanjenju bruto plaća za sve zaposlene u državnim i javnim službama za tri posto. Kažu da Vlada ima ovlasti mijenjati koeficijente, ali to do sada nikada nije činila bez prethodnih pregovora s partnerima niti je najava takve odluke bila objavljena putem medija. Zato odluku smatraju jednostranom i bez presedana u novijoj hrvatskoj povijesti. Tvrde da odluka pogađa sve zaposlene u državnim i javnim službama, ali ne na jednak način jer će najviše pogoditi one s najmanjim plaćama. Sindikat policije smatra da je Vlada prekršila svoja obećanje da neće zadirati u plaće državnih i javnih službenika i da je ostalo sada još samo jedno obećanje koje nije prekršeno - a to je čuvanje radnih mjesta - no pitanje je do kada", kažu u SPH te najavljuju nastavak konzultacija među sindikatima na kojima će se odlučiti o konkretnim sindikalnim akcijama.

ZAGREB - Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić reagirao je danas na odluku Vlade o smanjenju plaća u javnim službama otvorenim pismom premijeru Zoranu Milanoviću u kojemu ističe da ta odluka izaziva i nezadovoljstvo i ogorčenje prosvjetara. "Vladom koja smanjuje plaće razumljivo su nezadovoljni svi oni kojima se plaće smanjuju, no Vlada koja niječe smanjenje plaća ili ga čak proglašava 'povećanjem' može, kod onih na koje se to odnosi, dodatno izazvati samo i jedino duboku ogorčenost", ističe Stipić. Ovom odlukom, dodaje, plaće za ožujak bit će iste ili smanjene u odnosu na plaće za veljaču za tri četvrtine zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. "Jednoj četvrtini plaće će porasti u rasponu od 50 do 150 kuna. No, svima onima kojima će, odlukom Vaše Vlade o povećanju visine koeficijenata, plaće sada neznatno rasti, Vaša je Vlada, u proteklih osam mjeseci, iz novčanika izvukla između četiri i 6 tisuća kuna", ističe Stipić. Preporod poziva Vladu da govoreći o školstvu izbjegava riječ "povišica" kojom Vlada zamagljuje pravo stanje stvari, prikriva istinu, ali i dodatno ponižava, vrijeđa i omalovažava sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama.

ZAGREB - Kukuriku koalicija je stabilna i Vlada dobro funkcionira, poruka je HNS-ovih i SDP-ovih ministara koji su danas komentirali nagađanja da je moguć izlazak HNS-a iz vladajuće koalicije zbog prijedloga o uvođenju poreza na nekretnine. Pitanje funkcioniranja koalicije novinari su ministrima postavili nakon što je IDS-ov čelnik Ivan Jakovčić ustvrdio da Plan 21 treba mijenjati, a HNS-ov saborski zastupnik Jozo Radoš rekao da se njegova stranka protivi sadašnjem prijedlogu zakona o porezu na nekretnine, na kojem inzistira ministar financija Slavko Linić. Linić je novinarima izjavio da je politička situacija u Hrvatskoj stabilna, ali i upozorio da bi odustajanje od poreza na nekretnine značilo i odustajanje od smanjenja doprinosa u zdravstvu, što je vladajuća Kukuriku koalicija najavila u svojem Planu 21. Ministar gospodarstva, HNS-ov Ivan Vrdoljak opovrgnuo je nagađanja da će njegova stranka izaći iz vladajuće koalicije ako prođe porez na nekretnine. Nije se složio da svojom izjavom opovrgava stranačkog kolegu Jozu Radoša kazavši da se ne jednom čudio naslovima i opremi intervjua koje je i sam dao, a odbacio je i primjedbu novinara da sada medije optužuje da „fabriciraju sukoba HNS-a i SDP-a“.

ZAGREB - Pomoćnik ministra zdravlja dr. Luka Vončina rekao je danas kako je izjava Misije MMF-a u suglasju s onim što Ministarstvo zdravlja planira raditi u 2013. godini, a to je ulazak u strukturne reforme kojima se želi uspostaviti učinkovitiji zdravstveni sustav, koji će biti kvalitetniji dok će porezne obveznike manje koštati i biti u stanju upravljati svojim financijskim i ljudskim resursima. Uskoro kreće sanacija kliničkih i županijskih bolnica, kojoj je cilj sanirati nagomilane dugove i rokove plaćanja, izjavio je Vončina Hini dodavši kako će proces sanacije trajati tri godine te bi trebao znatno promijeniti pristup upravljanju troškovima u bolničkom sustavu i smanjiti ih. Novac za sanaciju, kazao je, osiguralo je Ministarstvo financija. Što se tiče primjedbe MMF-a oko ograničavanja od izuzeća od plaćanja participacije, Vončina je rekao kako će se tu ići na preraspodjelu, odnosno na veće opterećenje onih koji su bogatiji, kako ne bila ugrožena dostupnost zdravstvene zaštite onima s nižim ekonomskim mogućnostima. U jučerašnjoj izjavi Misije MMF-a preporuča se, među ostalim, odlučno rezanje troškova u bolnicama koje stvaraju gubitke, racionalizacija bolničke mreže i ograničavanje izuzeća od participacije.

ZAGREB - Profesora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Sinišu Rodina Vlada je danas predložila za kandidata Republike Hrvatske za suca pri Sudu Europske unije. "Temeljem prijedloga Povjerenstva za izbor kandidata Republike Hrvatske za suce i nezavisnog odvjetnika pri Sudu Europske unije, Siniša Rodin predlaže se za kandidata Republike Hrvatske za suca pri Sudu Europske unije, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju", navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću sa zatvorene sjednice Vlade RH. Inače, prof. Siniša Rodin doktorirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1995. godine. Magistrirao je na University of Michigan Law School, Ann Arbor, Michigan 1992. godine. Specijalizirao je europsko pravo na Sveučilišnom Institutu u Firenci, a njemačko ustavno pravo na Institutu Max-Planck u Heidelbergu. Prof. Rodin je predstojnik Jean Monnet Katedre za Europsko javno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

ZAGREB - Žene jesu najveće žrtve krize, a za svoj bolji položaj u društvu trebaju snažnije djelovati i to kroz suradnju i zajedništvo, zaključeno je na današnjoj konferenciji "Postizanje rodne ravnopravnosti: izgradnja ženskog savezništva u politici i civilnom društvu" koja je održana u Hrvatskom saboru. Konferenciju je organizirao saborski Odbor za ravnopravnost spolova u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te Srednjoeuropskom mrežom jednakosti spolova i uz potporu Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj. Na konferenciji je razmatran ekonomski, socijalni i politički položaj žena u krizi te nove strategije suradnje između žena u političkim strankama i civilnom društvu.

RIJEKA - Građanska inicijativa za suzbijanje političke korupcije i korupcije druge vrste u Rijeci, nazvana "Pokret otpora - Riječani protiv korupcije", predstavljena je na današnjoj konferenciji za novinare Liste za Rijeku, koja je podupire. Tu je inicijativu pokrenula poduzetnica Slavica Šota, koja je mjesec dana bila zatvorena u poslovnim prostorijama u središtu Rijeke i tako upozoravala na navodne malverzacije vezane uz te prostorije optužujući za to gradsku vlast, pravosudne institucije i druga tijela. Kako je danas rečeno, inicijativa "Pokret otpora - Riječani protiv korupcije", će se uskoro registrirati kao udruga, a okuplja građane koji otkrivaju nezakonitosti u radu tvrtaka ili institucija u kojima su zaposleni i građane koji su se sukobili sa sustavom ili postali njegove žrtve zbog izvlaštenja, namještenih natječaja i slično. Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić ustvrdio je da je u Rijeci stvorena "interesna mreža na svim poljima". Kako je rekao, ona se stvara već 20 godina, i to pod vodstvom jednog čovjeka, a to je Slavko Linić. "Nitko izvan toga kruga ne može dobiti ozbiljniji posao, a zbog toga u Rijeku ni ne ulazi zdravi kapital sa strane. To je izravna posljedica nezamjenljivosti vlasti", ustvrdio je.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić priopćio je danas, vezano uz trovanje kućnih ljubimaca, da smo suočeni s neshvatljivim, opasnim i protuzakonitim postupcima nepoznatog ili nepoznatih počinitelja, koji su neciviliziranim činom ugrozili život ili usmrtili veći broj kućnih ljubimaca u gradu te izrazio nadu da će nadležna tijela što prije pronaći odgovorne i najstrože ih kazniti. Bandić je istaknuo da se tim neodgovornim i kriminalnim postupcima ne ugrožavaju samo kućni ljubimci već i zdravlje i život sugrađana, posebno onih najmlađih koji će uskoro, s lijepim vremenom, "okupirati" zagrebačke parkove. Najmanje devet pasa i deset mačaka uginulo je od trovanja od sredine veljače na više lokacija u Zagrebu, izvijestili su Prijatelji životinja, pozivajući se na dojave građana. Zagrebačka policija nema podatak o broju otrovanih životinja, no navodi da je od sredine veljače dobila nekoliko dojava o pronađenim sumnjivim tvarima na parkovima i livadama, koje provjerava te obilazi otvorene prostore i parkove radi pronalaska osoba koje ih postavljaju.

ZAGREB - Ratni zapovjednik specijalne policije, general Mladen Markač trebao bi kao jedan od posljednjih svjedoka 10. travnja biti ispitan na suđenju bivšim suborcima Frani Drlji i Boži Krajini koje se tereti za ratni zločin u Gruborima, gdje je nakon Oluje 1995. ubijeno šestero starijih srpskih civila. Drlju i Krajinu nije teretio niti jedan od danas ispitanih svjedoka.

ZAGREB - Hrvatski književnik, povjesničar i likovni kritičar Đuro Vidmarović predstavio je danas u Zagrebu svoje dvije knjige književno-povijesnih promišljanja "Hrvati Boke kotorske kroz povijest (sjećanja i zaboravi)" i "Hrvatsko-židovske teme", u kojima se bavi problematikom Hrvata kao manjine. Knjigu "Hrvati Boke kotorske kroz povijest (sjećanja i zaboravi)" predstavio je u Boki rođeni hrvatski znanstvenik Zvonimir Janović, koji je kazao kako je riječ o originalnom, osebujnom i zanimljivom prikazu političkih, gospodarskih i kulturnih zbivanja, te života i položaja hrvatskog naroda u Boki kotorskoj kroz povijest i danas. "Autor u toj knjizi naglašava da su Hrvati u Boki kotorskoj domicilno pučanstvo, danas autohtona nacionalna manjina, te opisuje i dokazuje da je povijest Hrvata Boke kotorske neodvojiv dio povijesti hrvatskog naroda", kazao je Janović. O knjizi "Hrvatsko-židovske teme" govorila je znanstvenica Ljiljana Dobrovšak, koja je naglasila kako se Vidmarović pitanjima hrvatsko-židovske problematike bavi odranije, a pisao je i radove na židovske teme u hrvatskim i u izraelskim časopisima. Kako sam kaže, izučavanju židovskih tema posvetio se jer ga je fascinirala židovska književnost, jezik i kultura, a osobito njihovo rodoljublje i domoljublje.

ZAGREB - Festival Jazz.hr/proljeće održat će se od 18. do 21. ožujka u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog uz nastup uglednih hrvatskih i stranih glazbenika te predstavljene novih nada hrvatskoga jazza. Na 23. festivalu Jazz.hr/proljeće u četiri večeri i šest programskih cjelina nastupit će 18 umjetnika. Zvijezda ovogodišnjeg festivala legendarni je američki kontrabasist Ron Carter čiji će nastup zatvoriti manifestaciju, najavio je danas na konferenciji za novinare umjetnički direktor festivala Antun Tomislav Šaban. Četverodnevni festival otvorit će trio vodećeg hrvatskog jazz glazbenika Matije Dedića. Drugoga dana, 19. ožujka, nastupit će "Hologram", jazz fusion sastav vodećih glazbenika mlađe generacije, a na Novim nadama jazza "Marjan Marjanović" 20. ožujka nastupit će neetablirani glazbenici. Festival 21. ožujka zatvara "Golden Striker Trio" Rona Cartera, jednog od najvećih živućih jazz glazbenika koji je snimio više od 2000 ploča i svirao s najistaknutijim jazz glazbenicima druge polovice 20. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙