FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 30. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Američka znanstvenica Judith Reisman, koja ovoga tjedna boravi u Hrvatskoj, sinoć je trebala nazočiti zagrebačkoj projekciji kontroverznoga dokumentarnog filma redatelja Timothyja Tatea "Kinseyevi pedofili, tajna povijest", koja je, unatoč velikom interesu javnosti, otkazana zbog tehničkih poteškoća. Najavljeni dokumentarac o istraživanjima pionira seksualne revolucije Alfreda Kinseya (1894.-1956.) ispunio je gledateljima veliku dvoranu Cinestar Branimir centra gotovo do posljednjeg mjesta, a nazočan je bio i autor, britanski novinar i scenarist Timothy Tate. Tri uzastopna, neuspjela pokušaja projekcije u publici su izazvala komentare da je riječ o sabotaži. U međuvremenu gledateljima se obratila znanstvenica Reisman i redatelj Tate nastojeći usmeno predočiti sadržaj i intenciju filma, ali i povesti raspravu o uvođenja zdravstvenog odgoja u hrvatske škole. Ponovno uz tehničke poteškoće zbog neispravnih mikrofona, istaknuli su da je riječ o filmu koji razotkriva pravu istinu o radu "oca seksualne revolucije, pedofila koji je promijenio svijet, a svoju tvrdnju da su ljudi seksualna bića od rođenja, potkrepljivao eksplicitnim dokazima o seksualnim odnosima djece s odraslima". Film razotkriva rad Institut za spolna istraživanja, koji je Kinsey osnovao 1947. godine u sklopu sveučilišta u Indiani. Njegova istraživanja na području seksologije izazvala su žestoke kritike 50-ih godina i smatra se da su duboko utjecala na društvene vrijednosti i moral kako u SAD-u, tako i u svijetu. Tijekom rasprave s gledateljima, koji su redom podupirali stavove Judith Reisman, više je puta spominjan i Aleksandar Štulhofer, jedan od autora Zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama, a s kojim bi Reisman sutra trebala sučeliti stajališta na tribini Filozofskog fakulteta u Zagrebu. "Treba znati da je Štulhofer suradnik Kisneyevog instituta i da na tome bazira svoja znanstvena stajališta", upozorio je Tate. Projekciju je organizirao Centar za obnovu kulture i građanske udruge Vigilare, koji se protive najavljenom uvođenju zdravstvenog odgoja.

SLAVONSKI BROD - Šestero djelatnika slavonskobrodskog Centra za socijalnu skrb dobilo je upozorenja na radne obveze s mogućnošću dobivanja otkaza zbog propusta koje je početkom mjeseca u njihovu radu utvrdila inspekcija Ministarstva socijalne politike i mladih, rekla je jučer ravnateljica Centra Slavica Nikšić nakon sjednice Upravnog vijeća te ustanove. Dodala je kako svi djelatnici imaju osam dana za očitovanje o utvrđenim propustima. Podsjećajući kako rok za provođenje svih mjera iz nalaza inspekcije istječe sljedeći tjedan, Nikšić je kazala i kako će kompletno izvješće o poduzetim mjerama uskoro stići i na adresu resornoga ministarstva. Ministarstvo socijalne politike i mladih poslalo je početkom mjeseca inspekciju u brodski Centar radi utvrđivanja okolnosti teškog zanemarivanja djece u dvjema brodskim obiteljima koje su bile u njihovu tretmanu. Sve je dospjelo u javnost nakon što je krajem prosinca 2012. u brodsku bolnicu dovezena mrtva tromjesečna beba iz jedne od obitelji te potom otkriveni i drugi detalji zlostavljanja i zanemarivanja.

DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić sastao se jučer s poticajnim pružateljima usluga koji su se prijavili za sudjelovanje u projektu Pedeset plus namijenjenom zapošljavanju starijih od 50 godina. Projekt Pedeset plus provode Dubrovačka razvojna agencija, Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured iz Dubrovnika i Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo grada Dubrovnika, a svrha mu je povezati nezaposlene osobe u dobi iznad 50 godina i umirovljenike s niskim primanjima s tražiteljima usluga. Usluge koje su obuhvaćene tim projektom su njega starih i nemoćnih osoba, čuvanje djece, pomoć u kućanstvu i kupnja namirnica, a otvoren je i za druge vrste usluga. Govoreći o projektu Pedeset plus, gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako je u njegovoj prvoj fazi otvoren besplatni info-telefon pri Dubrovačkoj razvojnoj agenciji kako bi se prikupili podatci o zainteresiranim pružateljima i tražiteljima usluga.

VINKOVCI - Godišnjak vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske za 2011. godinu, urednice Višnje Sorčik, u kojem je na nešto više od 200 stranica predstavljen niz kulturnih i znanstvenih tema važnih za Vinkovce, predstavljen je sinoć u velikoj dvorani vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske. Urednica Višnja Sorčik izrazila je zadovoljstvo tematskom raznolikošću 29. godišnjaka, istaknuvši kako Godišnjak, osim kronološkog pregleda najvažnijih događanja u Vinkovcima u 2011. godini, donosi i nekoliko iznimno zanimljivih tema. "Među posebno zanimljivim temama izdvojila bih rad časne sestre Estere Radičević "Milosrdne sestre svetog Križa u povijesti Vukovarsko-srijemske županije" te posljednji javni govor prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, održan upravo u Vinkovcima 1999. godine", navela je Sorčik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙