FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 27. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Radnici Diokija blokirali su oko 12,30 sati križanje Ilice i Frankopanske ulice u Zagrebu prosvjedujući zbog neisplate plaća i otpremnina. Tristotinjak radnika Diokija sa Žitnjaka i Dina Petrokemije s Krka spustilo se nakon prosvjeda na Markovu trgu na križanje Ilice i Frankopanske ulice gdje hodajući u krug blokiraju tramvajski i automobilski promet. Radnici su prethodno prosvjedovali na Markovu trgu gdje su tražili da ih primi netko iz Vlade, međutim njihovo izaslanstvo uspjelo je samo telefonom razgovarati s ministrom financija Slavko Linićem koji im je, kako su kazali, ljutio spustio slušalicu. Predrag Mihaljević iz omiške Dina Petrokemije rekao je prosvjednicima da je Linić bio jako ljut na njih i spustio mu slušalicu, jer smatra da ga prosvjednici neopravdano optužuju za propast Diokija. Nakon toga, Mihaljevića je telefonski nazvao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i pozvao predstavnike radnika Diokija na razgovor u Ministarstvo gospodarstva gdje će ih primiti Vrdoljakova zamjenica Tamara Obradović Mazal te Alen Leverić, koji će s početkom ožujka preuzeti mjesto zamjenika ministra. Prosvjednici su odlučili da će njihovi predstavnici otići na razgovor u Ministarstvo gospodarstva, a kroz to vrijeme ostatak njih će blokirati promet Ilicom i Frankopanskom ulicom.

ZAGREB - Osječki poduzetnik Drago Tadić nepravomoćno je danas osuđen na dvije godine zatvora zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda s namjerom da se izmjeni osuđujuća presuda Branimiru Glavašu. Nakon devetomjesečnog suđenja Tadića je krivim proglasilo sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića. Presuda je prvostupanjska i na nju se može žaliti Vrhovnom sudu. Osječki poduzetnik optužen je da je povezao skupinu koja je namjeravala podmititi neimenovane vrhovne suce kako bi se promijenila osuđujuća presuda Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima "garaža" i "selotejp". Planirali 70 tisuća eura dati bivšoj pomoćnici ministra pravosuđa Marini Dujmović Vuković, dok bi se s mitom za još najmanje troje članova vijeća Vrhovnog suda iznos popeo i na 700 tisuća eura. Na suđenju se nije otkrilo o kojim sucima je riječ.

ZAGREB - Većina sudionika današnje tematske sjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, posvećene Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, suglasila se u potrebi da ključni, reformski dijelovi tog prijedloga pričekaju donošenje strategije razvoja sustava znanosti i visokog obrazovanja koja se očekuje krajem lipnja. Iako je resorni ministar Željko Jovanović pozvao da se što manje vremena u raspravi posveti pitanju da li u izmjene zakona ići prije strategije ili ne, glavnina rasprave svela se upravo na tu temu, pri čemu su neki sudionici apelirali da se u promjene zakona ne ide prije strategije, a neki da se ide samo s tehničkim izmjenama, dok bi one ključne pričekale strategiju. Jovanović je naglasio kako se ne slaže s tim prigovorom, ističući da su predložene izmjene utemeljene na strateškim dokumentima - programu Vlade, smjernicama ministarstva, strateškim okvirom za izradu strategije, te u najširem konsenzusu akademske zajednice. Ustvrdio je kako su izmjene u cilju prilagođavanja našeg obrazovnog i znanstvenog sustava s promjenama i napretkom europskog istraživačkog prostora, prije svega u kontekstu skorog pristupanja Hrvatske u EU. Nakon sjednice Jovanović je novinarima izjavio kako je spreman na kompromis, posebno oko sporne odredbe o ukidanju obveznog napredovanja, a kako bi se u razdoblju između dva saborska čitanja došlo do najkvalitetnijeg zakonskog teksta.

KOPRIVNICA - Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar rekao je danas u Koprivnici da minimalna plaća ne može biti manja od 40 posto prosječne plaće, a po vladinu prijedlogu zakona o minimalnoj plaći, satnica bi iznosila 16 kuna bruto, ili 17 dekagrama europske konjetine. Lesar se na konferenciji za novinare kritički osvrnuo na novi zakon o minimalnoj plaći koji bi Hrvatski sabor trebao donijeti za desetak dana. Još danas zakon propisuje da minimalna plaća iznosi 2814 kuna bruto, a donošenjem novog zakona, na prijedlog vlade, ona bi trebala iznositi 2984 kune bruto, što Lesar smatra nedostatnim. "Naš je prijedlog da minimalna plaće ne može biti manja od 40 posto prosječne plaće. To znači da bi plaća čiji bi iznos bio manji od 3149 kuna bila ispod socijalnog minimuma. Prema vladinoj ponudi, ispada da satnica iznosi 16 kuna bruto, ili 17 dekagrama europske konjetine", rekao je Lesar. Laburisti smatraju da je predloženi zakon o strateškim investicijama "iznimno opasan i presedan koji može nanijeti veće štete" hrvatskoj državi i građanima nego što je to bio slučaj s kriminalnim procesom privatizacije 90-ih. I porez na nekretnine za hrvatske laburiste nije prihvatljiv jer je za njegovu primjenu potreban fiskalni katastar, to jest država mora imati podatke o nekretninama koje želi oporezovati. Prema ministru Liniću, bogati su oni koji imaju dvije kuće ili dva stana pa moraju platiti porez", kazao je Lesar. Upitao je zar onaj tko je štedio u zlatu, dionicama ili umjetninama po Liniću nije bogat te je pozvao da se uvede porez na kapitalnu dobit.

ZAGREB - EU projekt "Europska mreža gradova za povoljnije poduzetničko okruženje", vrijedan 90 tisuća eura kroz koji će sedam europskih gradova razmijeniti iskustva u mjerama poticanja samozapošljavanja i poduzetništva te stvoriti platformu za daljnju suradnju u korištenju fondova Europske komisije, predstavljen je danas u Zagrebu, gradu koji je kao koordinator projekta dobio bespovratna sredstva Europske komisije. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je na predstavljanju projekta u Gradskoj upravi da su obrt te malo i srednje poduzetništvo u Zagrebu i Europi prepoznati kao generator otvaranja novih radnih mjesta i pokretač razvoja. Od ukupne vrijednosti projekta, kazao je, Zagrebu je dodijeljeno 68 tisuća eura. Za strateškog partnera projekta odabrana je Poljska jer je ta zemlja, kazao je Bandić, najbolje iskoristila europske fondove za gospodarski razvoj, razvoj poslovne infrastrukture i podršku poduzetnicima. Zamjenik varšavske gradonačelnice Michal Olszewski kazao je da se taj projekt može smatrati malim korakom koji ima veliku važnost u poboljšanju učinkovitosti suradnje i korištenja europskih fondova.

ZAGREB - Knjiga Georgea Mateljana "Mršavljenje bez dijete - zdravo mršavljenje s najzdravijim namirnicama svijeta" predstavljena je danas u Školi narodnog zdravlja Andrije Štampara Medicinskog fakulteta. Knjiga je izdana u suradnji Udruge "Zdravi grad" iz Splita i Planetopije te donosi vrijedna znanja o zdravom mršavljenju, plan za postizanje optimalne tjelesne težine pomoću najzdravijih namirnica svijeta, mnoštvo slasnih niskokalorijskih recepata za svagdanju prehranu te mnoga svjedočenja ljudi koji su se uvjerili u učinkovitost programa. Predstavljajući knjigu, stručnjakinja za prehranu Škole narodnog zdravlja Andrije Štampara Sanja Musić-Milanović upozorila je da je debljina galopirajući zdravstveni problem u Hrvatskoj i rezultat nepravilne prehrane, to jest loših prehrambenih navika i nedovoljne fizičke aktivnosti. U Hrvatskoj je s prekomjernom tjelesnom težinom od 60 do 65 posto odraslih osoba i oko 20 posto djece. Pri tome je, kako je rekla, pretilost izrazito socijalno determinirana budući da je u najnižim socijalnim kategorijama najizraženija, a u djece je obratno. To je problem kojem se ne staje na kraj jer je sustav prehrane koncipiran tako da jedemo masno i slatko, istaknula je Musić-Milanović. Po njezinim riječima, dijete su najgori mogući izbor i trebamo naučiti mršavjeti bez njih, regulirati prehranu i smanjiti razinu energetskog unosa.

OPATIJA - Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije i Nacionalni park Risnjak potpisali su danas sporazum o suradnji radi povezivanja znanosti i struke. Sporazumom, koji su potpisali dekan Fakulteta Joža Perić i ravnatelj NP Miljenko Gašparac, se utvrđuje suradnja u studentskoj praksi i teorijskoj nastavi te izradi i provedbi seminara od zajedničkog interesa. Osim toga, predviđena je izrada akcijskih planova s naglaskom na razvoj turizma na zaštićenom području, provedba zajedničkih istraživanja i unaprjeđenje zaštite krških ekosustava kroz planiranje održivog turizma. Studenti će ne temelju tog sporazuma obavljati praksu sezonski u NP Risnjaku, a fakultet i taj nacionalni park zajedno će prijavljivati projekte u sklopu programa Europske unije.

ZAGREB - Četvrta knjiga iz biblioteke Zagrebačkih književnih razgovora "Izvanbrodski dnevnik" akademika Slobodana Novaka objavljena u nakladi Društva hrvatskih književnika (DHK) predstavljena je danas u Zagrebu. O knjizi su govorili urednik Nikola Đuretić, akademik Ante Stamać i književni kritičar Davor Velnić. Đuretić je ocijenio kako bi književnosti na malim jezicima, kad bi se vrijednost knjige mjerila njezinim utrškom, već u startu bile hendikepirane. "I na malim jezicima ima velikih pisaca", rekao je dodavši kako njihovi narodi toga obično nisu svjesni. Istaknuo je kako to pokazuje i književno djelo akademika Slobodana Novaka, koji je onima što ga napadaju neprihvatljiv zbog, kako je rekao, svoga domoljublja.

ZAGREB - INmusic festival i ove će godine posjetiteljima uz glavni program ponuditi i niz dodatnih sadržaja, među kojima se posebno ističe INteatar u sklopu kojega će nastupiti glumci Zijah Sokolović i Vilim Matula, najavili su danas na konferenciji za novinare organizatori festivala koji će se održati na zagrebačkom Jarunu od 24. do 26. lipnja. "Već sad smo zadovoljni dosad najavljenim glavnim programom", rekao je direktor festivala Zoran Marić dodavši da će uz već najavljene Arctic Monkeys, Iggy and the Stooges, Bloc Party i NOFX, biti još izvođača. Poseban je naglasak na mladim bendovima iz svijeta i EU jer INmusic želi biti "platforma talentiranim bendovima koji trebaju dobiti prostor". Za dugotrajnu kvalitetu festivala iznimno su bitni dodatni sadržaji, rekao je Marić dodavši da njima INmusic nastavlja razvijati smjer kojim je krenuo prošle godine, a koji se pokazao ispravnim što su prepoznali i svjetski mediji.

ZAGREB - Na Danima ljepote, koji će se na Zagrebačkom velesajmu održati od 1. do 3. ožujka, nastupit će 140 izlagača iz 15 zemalja, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare koordinatorica sajma Mirjana Lešković. Ističući kako na Danima ljepote svake godine sudjeluje sve više izlagača i posjetitelja, Lešković je rekla da će posjetitelji tog sajma doznati novosti u šminkanju i oblikovanju frizura te nove trendove u dizajnu noktiju i tretmane u njezi tijela. Dodala je kako je sajam namijenjen profesionalcima vezanim uz kozmetiku - proizvođačima, trgovcima i kupcima preparativne i dekorativne kozmetike, uređaja, opreme i pribora za kozmetičke i frizerske salone, ali i edukatorima i rekreativcima koji se brinu o kondiciji, ljepoti i oblikovanju tijela svakidašnjim vježbanjem. Lešković je rekla i da će se prvog dana održati natjecanje učenika 15 srednjih škola u Hrvatskoj s temom "Ljepota Orijenta", a pokazat će svoje vještine i kreativnost u šminkanju, dizajniranju noktiju te u natjecanju za najboljeg frizera. Osim toga, ove godine održat će se i Prvo međunarodno natjecanje u nadogradnji trepavica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙