FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, na tragu svoga angažmana u društvenim zbivanjima i otvorenim pitanjima, organizirao je danas raspravu pod nazivom "O strategiji razvoja znanosti i visokog obrazovanja - što činiti u Hrvatskoj?" na koju se se odazvali brojni hrvatski intelektualci koji obnašaju i visoke društvene i političke funkcije kako bi, iza zatvorenih vrata, raspravljali o toj važnoj temi. Na dijelu rasprave bio je tako i predsjednik Republike Ivo Josipović koji je u kratkoj izjavi novinarima istaknuo da je rasprava iznimno zanimljiva jer u otvorena suštinska pitanja znanosti i visokog obrazovanja. Rekao je da je bilo i vrlo inspirativnih razmišljanja - drukčijih od onih kako smo navikli misliti. Josipović smatra da su takve rasprave dobro došle i o drugim temama, a ne samo o znanosti i obrazovanju. Dodao je da i u svojemu Uredu, a i izvan njega, potiče forumski način rada gdje ljudi koji misle drukčije raspravljaju i sučeljavaju se u mišljenjima. Predsjednik nije htio komentirati izmjene zakona o znanosti i visokom obrazovanju te je na novinarsko pitanje o toj temi kratko odgovorio kako to nije bila tema današnje rasprave, a nije komentirao i pravilnik o napredovanju u znanosti te je ponovio da se danas raspravljao o strateškim pitanjima razvoja znanosti i obrazovanja. Koautori prijedloga za razmišljanje o razvoju znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj su Ivo Družić, Gvozden Flego i Josip Kregar. Iako nisu doneseni zaključci, što je napomenuo i predsjednik Josipović, sudionici su bili suglasni da prvo treba donijeti strategiju razvoja znanosti i obrazovanja, a potom zakonski okvir.

VUKOVAR - Vukovarska Gradska organizacija HDZ-a traži od Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i mjerodavnih institucija da do lokalnih izbora provjere prebivalište građana Vukovara i usklade popis birača s popisom stanovnika grada, rečeno je na konferenciji za novinare te stranke. Vijećnik HDZ-a u vukovarskome Gradskom vijeću Pilip Karaula rekao je kako, po evidenciji policije, u Vukovaru prebivalište ima 42.231 osoba, po službenom popisu birača u Vukovaru je 32.612 osoba s pravom glasa, a po posljednjem popisu stanovništva grad ima 27.683 stanovnika. "Ovime su apsolutno dokazane nelogičnosti između broja osoba s prebivalištem i broja stanovnika, gdje je razlika 14.548, te između popisa birača i popisa stanovnika po kojima broj birača premašuje broj stanovnika za 4929", naveo je Karaula.

ZAGREB - Posjetila sam Vukovar i nakon razgovora sa predstavnicima Srba stekla sam dojam kako je kod njih povećan osjećaj nesigurnosti, izjavila je danas direktorica ureda za dijasporu i Srbe u regiji u vladi Republike Srbije Slavka Drašković, nakon susreta s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem. Ćirilica i uvođenje dvojezičnosti u Vukovar je, kako je rekla, pitanje koje treba rješavati. "Mislim da bi Republika Hrvatska trebala oštrije reagirati na govor mržnje koji je bio prisutan u Vukovaru te poslati jasnu poruku kada god postoje problemi na etničkoj osnovi, kao što su to problemi u Vukovaru", poručila je Drašković koja je u trodnevnom posjetu Hrvatskoj. Milorad Pupovac je rekao kako će uvođenje ćiriličnih natpisa ići postupno te da neće trebati nikakve mjere zaštite u Vukovaru. "Država će napraviti svoj dio posla, a mi ćemo s građanima napraviti svoj dio posla", poručio je.

DUBROVNIK - Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić uputio je danas premijeru Zoranu Milanoviću pismo u kojem traži da Vlada predoči građanima Dubrovnika, prije organiziranja referenduma o izgradnji golf parka na Srđu, mogu li iz negativnog odgovora proizaći financijske štete. "Referendumsko pitanje glasi: 'Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?' Molim Vladu Republike Hrvatske da, prije nego se referendum objavi, odgovori na pitanja kako se, i afirmativan i negativan, referendumski odgovor odnosi na prostorne planove Grada Dubrovnika i Dubrovačko - neretvanske županije, te da nam jasno odgovorite mogu li iz negativnog odgovora proizaći financijske štete koje se u posljednje vrijeme spominju u medijskim napisima, naveo je, uz ostalo, Vlahušić. Podsjeća da su građani Dubrovnika na poticaj civilne inicijative „Srđ je naš“ prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje lokalnog referenduma te da su potpisi i referendumsko pitanje poslani na verifikaciju Ministarstvu uprave.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo izrazio je danas nezadovoljstvo odlukom Ministarstva kulture da se manje novca izdvaja za aktivnosti osječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK). Na sastanku s pročelnicima gradskih upravnih odjela Bubalo je izvijestio kako su izdvajanja ministarstva za osječki HNK, unatoč svim nagradama koje je to kazalište dobilo prošle godine, smanjena za četvrtinu u odnosu prema prošlogodišnjima - s 2,5 na 1,9 milijuna kuna. Ocijenivši kako je to manje nego što je 2003. godine za osječki HNK izdvojila vlada premijera Ivice Račana, Bubalo je pozvao Ministarstvo kulture da preispita i promijeni takvu odluku, a ministricu Andreu Zlatar-Violić da tako više ne pomaže Osijeku u pripremi za projekt europske prijestolnice kulture 2020. godine. Podsjetivši kako grad Osijek i Osječko-baranjska županija za aktivnosti osječkoga HNK na godinu izdvajaju po 12,5 milijuna kuna, Bubalo je pozvao ministarstvo da se brine o nacionalnim kazalištima u skladu s njihovim rezultatima, a ne na temelju nečije političke procjene i odluke.

SISAK - Na natjecanju u uštedi energije i energetskoj učinkovitosti, održanom na temelju projekta "Promocija i testiranje netehničkih mjera za uštedu energije u Hrvatskoj" u sklopu programa IPA 2008., pobijedio je grad Sisak, a kako je rekao gradonačelnik Dinko Pintarić, u posljednje tri godine Sisak je ostvario 23 mjere energetske učinkovitosti na objektima u gradskom vlasništvu, u što je uloženo oko osam milijuna kuna. Sisak je konkurirao gradskim programom "Sustavnim planiranjem do racionalnoga gospodarenja energijom", koji se provodi od 2006. godine, a stručno je povjerenstvo od mogućih 60 bodova tom gradu dodijelilo 54 boda. Projekt je ostvaren uz novčanu pomoć Europske unije radi uspostave partnerstva i poticanja razmjene dobre prakse u uštedi energije.

RIJEKA - Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Rijeke je Hrvoje Burić, gradski vijećnik te stranke, objavljeno je večeras. Burića je za kandidata jednoglasno potvrdio riječki Gradski odbor HDZ na večerašnjoj sjednici, izvijestio je predsjednik GO Lucijan Vukelić na konferenciji za novinstvo. Burić je izrazio zadovoljstvo kandidaturom te podrškom svih članova GO. Ocijenio je da je zadatak HDZ-a na lokalnim izborima u Rijeci težak. Najavio je objavljivanje izbornog programa za 15-tak dana te dodao da su u tijeku razgovori s mogućim koalicijskim partnerima, prije svih s HSS-om i HSLS-om. Burić je kazao da je imperativ HDZ-a ulazak u drugi krug izbora za gradonačelnika Rijeke a tada, kako je rekao, moguće je sve.

KRAPINA - U naletu vlaka na osobni automobil danas oko 16 sati na pružnom prijelazu u Velikom Trgovišću ozlijeđen je vozač automobila, potvrdio je za Hinu glasnogovornik krapinsko-zagorske Policijske uprave Zoran Lončar. Po prvim neslužbenim informacijama, najvjerojatnije nije riječ o težim ozljedama. Neslužbeno se doznaje da je muškarac osobnim automobilom prelazio preko pružnog prijelaza koji je označen Andrijinim križem i znakom stop te svjetlosnim i zvučnim signalom.

ZAGREB - Petorica osumnjičenih zbog postavljanja improvizirane eksplozivne na središnjem zagrebačkom trgu sredinom siječnja pušteni su iz istražnog zatvora u kojem je ostao još samo jedan osumnjičeni pripadnik te skupine. Po riječima jednog od njihovih odvjetnika Tomislava Duvnjaka, Domagoj Šprljan, njegov otac Ivan Šprljan, Ivana Tubić i Lovre Birin iz istražnog su zatvora izašli prošlog utorka, nakon što su ispitani svi predloženi svjedoci. U Remetincu je tako ostao tek 28-godišnji Tomislav Strikoman, kojemu je istražni zatvor jedinom, osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, određen i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Neslužbeno se doznaje da je sud prihvatio prijedlog njegova odvjetnika da mu se istražni zatvor zamijeni jamčevinom, no odluka još nije postala pravomoćna. Protiv bombaša iz Vodica optužnica još nije podnesena, a policija ih je prijavila za dovođenje u opasnost života i imovine te za dogovaranje za počinjenje kaznenog djela, a jednoga za posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te za pomaganje u dovođenje u opasnost života i imovine.

ZAGREB - Filmski i kazališni glumac Đuro Utješanović umro je jučer u 73. godini u Zagrebu nakon duge i teške bolesti. Utješanović je poznat po ulogama u filmovima "Ničija zemlja", "Je li jasno, prijatelju?", "Tri muškarca Melite Žganjer", "Kad mrtvi zapjevaju" te televizijskim serijama "U registraturi", "Najbolje godine", "Putovanje u Vučjak", "Lažeš, Melita" i "Smogovci". Poznat je i po ulozi "tetka" u "Večernjoj školi" Željka Pervana. U karijeri je glumio i u zagrebačkom kazalištu "Gavella", a zapaženi su bili i njegovi nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama. Umro je u bolnici, nakon duge i teške bolesti, potvrdila je Hini njegova obitelj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙