FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od ukidanja poticajnih mjera u SAD-u spustio cijene nafte prema 114 dolara

LONDON, 21. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte spustile su se u četvrtak na londonskom tržištu prema 114 dolara pod pritiskom bojazni da bi američka središnja banka Fed mogla ukinuti stimulativne mjere prije no što se očekuje.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 1,28 dolara, na 114,32 dolara. Jučer su zaključile trgovinu u minusu 1,92 dolara, na 115,60, a trend pada nastavljen je i u elektroničkoj trgovini nakon zatvaranja tržišta.

Na američkom su tržištu cijene također oslabile 1,28 dolara, kliznuvši na 93,94 dolara. Jučer su cijene terminskih ugovora za isporuke u ožujku izgubile na vrijednosti 2,2 dolara, strmoglavivši se na 94,46 dolara. Cijene za isporuke u travnju smanjile su se 1,88 dolara, na 95,22 dolara.

Jučer su cijene nafte zabilježile najveći pad u ovoj godini nakon što su se proširile glasine da je jedan hedge fond prisiljen lividirati pozicije, iako nije bilo nikakvog dokaza o likvidacijama pojedinačnog fonda.

"Jučer je došlo do velikih rasprodaja, ne samo na tržištu nafte nego i drugih roba", rekao je Tony Machacek iz londonskog Jefferies Bachea. "Cijene su jako pale i sudeći prema tablicama mogle bi se spustiti i nadomak razini od 113 dolara", dodao je.

Od sredine prosinca hedge fondovi i drugi veliki špekulanti gotovo su udvostručili svoje spekulacije s rastom cijena nafte, gomilajući pozicije u terminskim ugovorima za isporuke nafte na londonskom i američkom tržištu i opcije na oko 440 milijuna barela nafte, pokazali su između ostalog podaci regulatora.

"Na londonskom se tržištu pretjerano kupovalo zbog ogromnog zanimanja ulagača, povećanih geopolitičkih rizika i optimističnog raspoloženja u vezi makroekonomije, iako kratkoročni fundamentalni faktori jednostavno ne opravdavaju kontinuirani rast cijena iznad razine od 120 dolara", rekao je Andrey Kryuchenkov iz londonskog VTB Capitala.

Zabrinutost je u srijedu dodatno pojačao objavljeni zapisnik s prošlog sastanka odbora za monetarnu politiku američke središnje banke, koji je potpirio sumnje da bi banka mogla i prije no što se očekuje ukinuti poticajne mjere za gospodarstvo.

Ulagače na naftnim tržištima oneraspoložila je i prekjučerašnja izjava izvora u naftnoj industriji da bi vodeći svjetski izvoznik nafte Saudijska Arabija mogao povećati proizvodnju u drugom tromjesečju kako bi udovoljio pojačanoj potražnji.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 113,28 dolara, što znači da je bila 34 centa niža nego prethodnog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙