FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 21. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskog sabora danas s radom nastavljaju raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja s Konačnim prijeldogom zakona kojim se usklađuje zakonodavstvo Republike Hrvatske sa zakonodavstvom Europske unije. Predloženim izmjenama i dopunama nastoji se, među ostalim, osigurati jasnije tumačenje zakonskih odredbi što je, primjerice, bila osnovna namjera za preciznijim opisom značenja pojma „domaća životinja”. Zakonom o zaštiti životinja je zabranjeno držanje divljih životinja u cirkusima i njihovo nastupanje, a definiranjem pojma „divlje životinje“ (sve životinje, što uključuje i strane životinjske vrste, osim domaćih životinja, kućnih ljubimaca, službenih pasa i konja te radnih životinja) odredilo bi se koje su to životinje. Budući da su pojedini organizatori cirkuskih predstava tumačili kako su domaće životinje ljame i deve te da ih mogu kao dio cirkusa uvesti na područje Republike Hrvatske, zakonom se željelo pojasniti kako se pojam „domaće životinje“ odnosi samo na životinje pripitomljene i udomaćene na području Republike Hrvatske, a ne i na strane životinjske vrste udomaćene u drugim zemljopisnim područjima.

KOPRIVNICA - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izjavila je sinoć u Koprivnici da se nakon Vira, s rušenjem bespravne gradnje kreće u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, a potom u Zagrebu. Nakon Zagreba rušenje će se nastaviti u priobalju, a krajem proljeće i tijekom ljeta, odnosno za turističke sezone, bespravno izgrađene zgrade koje se ne mogu legalizirati uklanjat će se u unutrašnjosti Hrvatske, rekla je ministrica Mrak Taritaš, koja je u Koprivnici sudjelovala na HNS-ovoj javnoj tribini o legalizaciji bespravne gradnje, a prije tribine odgovarala je na novinarska pitanja. Budući da se glavnina bespravne gradnje nalazi na moru i na području Zagreba, ta su nam područja prioritetna kada govorimo o ovom poslu. Čim će biti obrađeni podatci za kontinentalni dio Hrvatske, rado ćemo ih dostaviti javnosti i krenuti s rušenjem i na ovom području, istaknula je ministrica Mrak Taritaš. Pojasnila je kako se, između ostalih, trenutno ruše objekti koji su građeni bez dozvola nakon 21. lipnja 2011. i koji ne mogu biti obuhvaćeni postupkom legalizacije. Vezano za Koprivničko-križevačku županiju ministrica je rekla da su tu najveći problem bespravno sagrađene klijeti, čijoj se legalizaciji vlasnici još uvijek opiru. No, kazala je, i te će objekte trebati legalizirati.

ZAGREB - Predsjedništvo HDZ-a danas će, kako se očekuje, raspravljati o zahtjevima da se protiv bivše predsjednice stranke Jadranke Kosor pred Visokim časnim sudom pokrene stegovni postupak. Zagrebačka organizacija HDZ-a jučer je većinom glasova od stranačkog Predsjedništva zatražila pokretanje stegovnog postupka protiv Jadranke Kosor zbog njezinih javnih istupa kojima je nanijela štetu stranci. Uz to, HDZ-ovom Visokom sudu časti već su stigli zahtjevi brojni zahtjevi članova da procijeni jesu li medijiski istupi Jadranke Kosor u skladu sa stranačkim Statutom i je li njima nanijela štetu HDZ-u. Predsjednik HDZ-ovog Visokog časnog suda Tomislav Čuljak prošli tjedan rekao je kako HDZ-ov Statut propisuje da Visoki časni sud od Predsjedništva stranke mora dobiti odobrenje u slučaju kada se radi o članu središnjih stranačkih tijela (Jadranka Kosor je kao saborska zastupnica član takvog tijela). Ako Predsjedništvo to odobri, onda bi se u roku od sedam, osam dana trebala sazvati sjednica Visokog časnog suda stranke.

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština danas će na maratonskoj sjednici s predloženih 67 točaka razmotriti prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Zagreba, po kojima, uz ostalo, gradski zastupnik ne može biti kazneno gonjen zbog iznesenih stajališta na skupštinskim sjednicama, a gradonačelnik imenuje i razrješuje predstavnike Grada u tijelima javnih ustanova i trgovačkih društava te ima pravo obustaviti od primjene opći akt Gradske skupštine ako je povrijeđen zakon ili drugi propis. S tim se izmjenama složio i zagrebački gradonačelnik, no danas je već najavio da se neće složiti s odlukom o prodaji i povratnom najmu 44 niskopodna tramvaja, ako takav prijedlog bude uvršten po hitnom postupku u dnevni red Gradske skupštine. S druge stane, čini se da Skupština neće prihvatiti konačni prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Muellerov breg, budući da još uvijek za to nije napravljen geotehnički elaborat, kao što su to gradski zastupnici ranije zatražili. Na prijedlog gradonačelnika, na dnevnom redu su i izmjene i dopune odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja kojom se, uz ostalo, predlaže propisati mogućnost da gradonačelnik, na prijedlog organizatora parkiranja, može za 50 posto uvećati ili umanjiti cijene parkirališnih karata u javnim garažama ovisno o popunjenosti garaža i cijenama na tržištu.

RIJEKA - Hrvatski paviljon na 55. Venecijanskom bijenalu, temeljen na autorskom radu umjetnice Kate Mijatović nazvan "Između neba i zemlje", predstavljen je danas u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Povjerenik projekta i kustos hrvatskog paviljona Branko Franceschi istaknuo je kako je ovaj projekt prvi koji je odabran za sudjelovanje na Venecijanskom bijenalu javnim natječajem. Do sad je ministar kulture izabrao povjerenika koji je potom imao potpunu slobodu odabira hrvatskog projekta za sudjelovanje na ovoj umjetničkoj manifestaciji. Projektom "Između neba i zemlje" istražuje se nesvjesno u današnjoj civilizaciji objektivnog, svjesnog i empirijskog, kazao je Franceschi. Riječ je o mapiranju nesvjesnog, odnosno snova, čime se Kata Mijatović bavi proteklih deset godina stvarajući "Arhiv snova". U njemu su početno bili snovi njenih prijatelja i poznanika a sad se, za potrebe ovog projekta, snovi sakupljaju i uz pomoć informacijskih tehnologija. Jedan od načina skupljanja snova su kutije koje će se postaviti u svim gradovima predstavljanja projekta, a to su, uz Rijeku i Zagreb, Osijek i Split, gdje će svatko moći uložiti svoj zapis sna. 55. Venecijanski bijenale traje od lipnja do studenog ove godine.

ZAGREB - Knjiga arhitekta, sveučilišnoga profesor i pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslava Bužančića "Nikola Ivanov Firentinac i trogirska renovatio urbis" svojevrstni je panoptikum rane renesanse u Trogiru, rekao je ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti Milan Pelc na večerašnjem predstavljanju te knjige u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske. Pelc je rekao kako knjiga 'baca' i novo svjetlo na rad renesansnoga kipara i arhitekta Nikole Firentinca u renesansnoj obnovi Trogira koja je, ustvrdio je, "tražila žrtve, među kojima je i nestanak renesansnoga baptisterija". Taj humanistički odnos prema renesansi, odnosno činjenicu da i danas takvu 'žrtvu' smatramo opravdanom, nešto je o čemu bismo, istaknuo je Pelc, možda trebali razmisliti. Za Pelca, Bužančićeva knjiga vrijedan je doprinos poznavanju rane renesanse na našim prostorima, a njezina koncepcija jest istaknuti važnost Nikole Firentinca za renesansnu obnovu Trogira. Dodao je kako je drugi važan autorov 'protagonist' Trogiranin Ivan Duknović te napomenuo da je u toj koncepciji možda neopravdano u drugi plan pao Andrija Aleši.

KARLOVAC - U karlovačkom Gradskom kazalištu "Zorin dom" sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film „Karlovac - Bedem ljubavi“, redatelja Želimira Čabraje. Film o značaju karlovačkog prosvjednog skupa protiv agresije na Hrvatsku u kolovozu 1991. premijerno je prikazan pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke a u organizaciji Društva „Hrvatska žena“ Karlovac. Premijeri filma nazočili su predstavnici Hrvatskog sabora, Ministarstva branitelja, Grada Zagreba, zagrebačke udruge Bedem ljubavi, uglednici iz javnog života Karlovačke županije, te sudionici vremena i protagonisti filma. Slavica Kavicki, predsjednica Društva „Hrvatska žena Karlovac“ kazala je da film obrađuje događaje i atmosferu u kolovozu 1991. kada su se na više mjesta u Hrvatskoj održavale akcije nazvane 'Bedem ljubavi', što je bio organizirani otpor protiv rata majki hrvatskih vojnika u agresorskoj JNA . Zahvaljujući njihovoj borbi, kazala je Kavicki, od rata je spašeno tisuću mladića iz Hrvatske, a borba majki naišla je na plodno tlo u međunarodnoj javnosti i bitno je pridonijela kasnijem priznavanju Hrvatske.

SLAVONSKI BROD - U Slavonskome Brodu sinoć su počeli 10. Dani plesa posvećeni prvoj hrvatskoj primabalerini Miji Čorak Slavenskoj, rođenoj 20. veljače 1916. u tom gradu. Vijencem je okićena spomen ploča postavljena na njezinoj rodnoj kući u Starčevićevoj ulici, a potom je 180 mladih iz Požege i Slavonskoga Broda, članova plesnih radionica i udruga, na plesnoj večeri u Dvorani Ivana Brlić Mažuranić izvelo raznovrsne i originalne koreografije. Ravnatelj Dvorane Hrvoje Špicer podsjetio je kako ovom manifestacijom kulturni radnici Broda žele pridonijeti afirmaciji plesne umjetnosti, ali u prvom redu od zaborava otrgnuti postignuća slavne sugrađanke, Mije Čorak Slavenske, najveće hrvatske balerine upisane u svjetsku povijest baleta 20. stoljeća. Brojni programi jubilarnih Dana plesa ponudit će različite sadržaje. Plesna pedagoginja i kritičarka Maja Đurinović održati će predavanje o baletnom umjetniku Zvonimiru Podkovcu, porijeklom Brođaninu. U Državnom arhivu u Slavonskom Brodu na temelju dijela pokretne ostavštine koju je umjetnik darovao toj ustanovi bit će postavljena izložba o njegovu radu. U goste Brođanima dolaze i Zagrebački plesni ansambl i Studio za suvremeni ples a sve će završiti 1. ožujka Plesnom revijom 4. korak – predstavljanjem projekta unapređenja plesne kulture u osnovnim školama Brodsko posavske županije

ZAGREB - Istraživanje agencije za istraživanje tržišta GfK provedenom u prosincu prošle godine o povjerenju u neke institucije, pokazalo je kako 53 posto ispitanika nema povjerenje u medije, dok je povjerenje u medije iskazalo samo 21 posto ispitanika, što je vrlo malo i govori da mediji stoje jako loše, rečeno je danas na tribini Hrvatskog novinarskog društva (HND) na temu "Zašto se novinarima (ne)vjeruje?". Istraživanje je provedeno na uzorku od 1000 ispitanika starijih od 15 godina na području cijele Hrvatske, a rezultat istraživanja jednak je rezultatu istraživanja provedenom 2011., kada su mediji na skali od jedan do sedam ocjenjeni s ocjenom 3,3. Najmanje povjerenja u medije imaju Zagrepčani - s ocjenom od 3,1, dok najviše povjerenja u medije imaju stanovnici Like - 3,9 i Istre - 3,7. Povjerenje u medije najniže je bilo u lipnju 2012., kada je povjerenje u medije iskazalo 18 posto ispitanika. Kada se pogledaju rezultati istraživanja, može se vidjeti da građani više vjeruju medijima nego političkim strankama, parlamentu, sudstvu i drugima, ali i da je povjerenje u institucije na 'niskim granama', rekao je predsjednik Vijeća GONG-a, politolog Berto Šalaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙