FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 15. veljače 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ZAGREB

Asteroid 2012 DA14 promjera 45 metara proći će u petak rekordno blizu Zemlje, ali nema nikakve opasnosti od mogućeg udara u naš planet, objavila je američka svemirska agencija NASA. Kako navodi NASA, riječ je o rekordno bliskom prolasku pokraj Zemlje za neki poznati objekt te veličine, budući da će asteroid 2012 DA14 proći čak i ispod orbite na kojoj kruže geostacionarni meteorološki i telekomunikacijski sateliti. Putanja asteroida mase oko 130 tisuća tona može se vrlo precizno izračunati i nema baš nikakve mogućnosti sudara sa Zemljom, navode znanstvenici NASA-e. Asteroid će se najbliže našem planetu naći u 20,24 sata po srednjoeuropskom vremenu, kad će se nalaziti na 27,700 km iznad površine.

AMSTERDAM

Ovogodišnju prestižnu nagradu za novinsku fotografiju World Press Photo u petak je osvojio švedski fotograf Paul Hansen iz lista Dagens Nyheter za fotografiju dvoje palestinske djece ubijene u izraelskom raketnom napadu u Pojasu Gaze. Fotografija prikazuje skupinu muškaraca koji nose tijela dvogodišnjeg Suhaiba Hijazija i njegova trogodišnjeg brata Muhameda, odlazeći na posmrtnu ceremoniju u džamiju. "Snaga ove fotografije je u načinu na koji je prikazan kontrast između bijesa i tuge odraslih i nevinosti ubijene djece", objasnila je Mayu Mohana, članica žirija za izbor World Press Photo of the Year za 2012.

OSLO

Norveški znanstvenici utvrdili su da su za zdravlje korisnije duge, spore šetnje u prirodi od kratkog i intenzivnog trčanja po pokretnoj traci jer se pokazalo da je ključno koliko se ukupno vremena provede tijekom dana u sjedećem položaju, prenosi američka mreža NBC. Za one koji preziru odlaske u teretane ovo djeluje previše dobro da bi bilo istinito, no znanstvenici su utvrdili da je možda i važnije smanjiti broj sati provedenih u sjedenju nego intenzivno vježbati, prema istraživanju objavljenom u časopisu PLOS ONE. Kad su ispitanici proveli dva sata stojeći i četiri sata hodajući imali su zdravije razine inzulina i niže trigliceride nego kad su proveli jedan sat dnevno u najintenzivnijem mogućem vježbanju u teretani.

LONDON

Zabrana pušenja u javnim prostorima može sniziti stopu prijevremenog poroda, pokazalo je istraživanje belgijskih znanstvenika. I dosad se znalo da pušenje u trudnoći može smanjiti rast nerođenog djeteta i skratiti trudnoću te da pasivno pušenje može utjecati na rađanje, ali se malo znalo o utjecaju zabrane pušenja na stopu prijevremenog poroda, kažu istraživači. Znanstveni tim na čelu s Timom Nawrotom s belgijskog sveučilišta Hasselt istraživao je trendove rođenih prije 37 tjedna trudnoće od 2002. do 2011., što pokriva razdoblje prije, tijekom i nakon uvođenja zakona o zabrani pušenja.

OAKLAND

Prvorođena djeca izložena su većem riziku za razvoja šećerne bolesti ili povišenog krvnog tlaka, pokazalo je novozelandsko istraživanje objavljeno u časopisu The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Prema znanstvenicima, prvorođena djeca imaju više problema s apsorbiranjem šećera i preko dana viši tlak u usporedbi s djecom koja imaju stariju braću ili sestre. Istraživanje, koje su proveli znanstvenici s Liggins instituta aucklandskog sveučilišta, obuhvatilo je 85 zdrave djece u dobi od 4 do 11 godina. Među njima je bilo 32 prvorođenaca.

BUENOS AIRES

Jedan od najboljih nogometaša u povijesti Diego Armando Maradona (52) u srijedu je po četvrti put postao otac, piše Daily Mail. Maradonina bivša partnerica Veronica Ojeda (33) carskim je rezom rodila dječaka netom prije ponoći u rodilištu u Buenos Airesu. Iako su se razišli kada je bila u četvrtom mjesecu trudnoće, Veronica je sinu svejedno dala ime Diego Fernando. Dječak će nositi prezime obaju roditelja.

LONDON

Irska turistička zajednica zamolila je britansku kraljicu Elizabetu II. za dopuštenje da se Buckinghamska palača osvijetili zelenom bojom na Dan svetog Patrika. Neke od najpoznatijih svjetskih građevina i turističkih atrakcija svakog se 17. ožujka osvijetli zelenom u organizaciji irskog turističkog ureda. Ove godine to će, među ostalima, biti piramide u Gizi, statua Krista Otkupitelja u Riju, Kosi toranj u Pisi, Empire State Building, Sydneyska opera, slapovi Niagare, berlinski televizijski toranj. Kraljica još nije dala odobrenje za promjenu boje svoje službene londonske rezidencije.

WASHINGTON

Neće svi biti pogođeni Kupidovom strelicom na Valentinovo, ali mnogi od onih među zaljubljenima iskoristit će tu prigodu za postavljanje najvažnijeg pitanja voljenima, navodi se u američkom istraživanju. Oko šest milijuna Amerikanca planira prošnju na Valentinovo, dva milijuna više nego lani, a prosječna cijena za zaručnički prsten bit će 2410 dolara (13,550 kuna), pokazali su podaci American Expressa. "Ekonomija dobiva zamah i ljudi su optimističniji u pogledu sklapanja braka, planiranja novog koraka u životu", kazala je glasnogovornica te kartične kuće Melanie Backs.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙