FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 6. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

PEKING - Kineski radio i televizija će zabraniti reklamiranje luksuznih proizvoda kao što su satovi, rijetke poštanske marke i kovanice, objavila je u srijedu državna agencija Xinhua napominjući da je to dio akcije vlade u Pekingu kako bi se suzbila rasipnost i korupcija. Takvi oglasi "sadržavaju društveno nepoželjne vrijednosti i pomažu u stvaranju lošeg društvenog duha", piše Xinhua prenoseći priopćenje Državne uprave za radio, film i televiziju (SARFT). "Kao važno kulturno i ideološko uporište, radijski i televizijski kanali bi trebali u potpunosti primijeniti svoj utjecaj kako bi obrazovali stanovništvo", stoji u priopćenju SARFT-a. Zabrana dolazi nakon poziva budućeg kineskog predsjednika Xi Jinpinga na borbu protiv korupcije. On je u govoru 22. siječnja rekao da je borba protiv "mušica", odnosno onih na dnu društvene ljestvice koji su uključeni u korupciju, jednako važna kao borba protiv "tigrova", odnosno najviših dužnosnika.

MOSTAR - Vlasti Bosne i Hercegovine odbile su ponudu Metropolitan muzeja iz New Yorka da im ustupi znamenitu sarajevsku Hagadu, židovsku obrednu knjigu, dok se ponovno ne otvori Zemaljski muzej BiH, objavila je Federalna televizija (FTV). Metropolitan muzej je potkraj studenog prošle godine uputio molbu za ustupanjem Hagade, nastale u 14. stoljeću u Španjolskoj, što Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine nije prihvatilo. "To naravno ne znači da se povjerenstvo u svojoj odluci rukovodilo glasinama da taj vrijedan rukopis ne bi mogao biti vraćen u Bosnu i Hercegovinu. To su nagađanja neupućenih pojedinaca", rekao je član Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović. Istodobno predsjednik Židovske zajednice BiH Jakob Finci istaknuo je da veliki gubitak predstavlja činjenica što Hagada stoji zaključana i nitko je ne može vidjeti. agada je židovska obredna knjiga, nastala u četrnaestom stoljeću u Španjolskoj i spada među rijetke u svijetu. Nije poznato kada je ova knjiga stigla u Sarajevo. Zemaljskom muzeju u Sarajevu prodala ju je obitelj Kohen 1894.

WASHINGTON - Veliki asteroid proći će rekordno blizu Zemlji idućega tjedna, ali ne postoje izgledi da ta svemirska stijena udari u naš planet, kažu stručnjaci. Asteroid 2012 DA14, širok 45 metara, proći će na udaljenosti 27.680 km od našeg planeta 15. veljače, dolazeći bliže nego što je prsten satelita u geosinkronoj orbiti oko Zemlje. Iako će prelet biti najbliži unaprijed poznati za tako veliki asteroid, nema razloga za zabrinutost, poručili su iz američke svemirske agencije NASA. "NASA-in Program za objekte u blizini Zemlje može točno predvidjeti put asteroida na temelju dobivenih opažanja, i stoga se zna kako nema izgleda da bi asteroid mogao biti na putanji sudara sa Zemljom", priopćili su dužnosnici NASA-inog centra u Pasadeni, u Kaliforniji. "Ipak, prelet će pružiti jedinstvenu priliku istraživačima da izbliza proučavaju jedan objekt u blizini Zemlje", dodaje se u priopćenju.

STOCKHOLM - Muškarci koji uzimaju nadomjestke vitamina C imaju povećani rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca, pokazalo je švedsko istraživanje provedeno na više od 22 tisuće muškaraca. "Već se dugo sumnja da visoke doze vitamina C mogu povećati rizik stvaranja bubrežnih kamanaca zato što se dio vitamina C, koji tijelo apsorbira, izlučuje u urinu kao oksalat -jedan od ključnih sastojaka bubrežnih kamenaca", kaže voditeljica istraživanja Laura Thomas s instituta Karolinska u Stockholmu. Thomas i njezin tim koristili su podatke velikog istraživanja sredovječnih i starijih Šveđana koji su odgovarali na seriju pitanja o svojim prehrambenim navikama i stilu života i potom su praćeni sljedećih 11 godina. Od ukupnog broja 907 muškaraca redovito je uzimalo vitamin C a ostalih 22 tisuće nije koristilo dodatke prehrani.

PARIZ - Muškarci koji gledaju televiziju više od 20 sati tjedno imaju gotovo duplo manje spermija u odnosu na one koji gotovo i ne sjede pred televizorima, pokazalo je američko istraživanje. Američki znanstvenici anketirali su 189 mladog muškarca u dobi od 18 do 22 godine o njihovim prehrambenim navikama, tjelovježbi i vremenu provedenom pred televizorima te su analizirali uzorke njihova sjemena. Muškarci koji su najviše gledali televiziju, 20 sati ili više, imali su 44 posto manje spermija u ejakulatu od onih koji su kazali da televiziju "uopće ne gledaju" ili ju "gotovo uopće ne gledaju". Prema istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Journal of Sports Medicine, drugi važan činilac za kvalitetu spermija bila je tjelovježba. Muškarci koji su tjedno "umjereno do intenzivno" vježbali 15 ili više sati imali su 73 posto više spermija u odnosu na one koji su vježbali manje od pet sati tjedno. Nijedan od uzoraka nije bio s toliko malo spermija da bi ugrozio mogućnost očinstva, kažu znanstvenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙