FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 11. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES, 11. veljače 2013. (Hina/AFP) - Najprestižnija nagrada u noći dodjele Grammyja, ona za album godine, pripala je u nedjelju navečer u Los Angelesu sastavu Mumford & Sons za album "Babel", drugi najprodavaniji album godine u SAD-u. Njujorški indie-pop sastav Fun. dobio je Grammyje za najbolju pjesmu godine za "We are Young" i za najboljeg novog izvođača, dok je četvrti najvažniji Grammy, onaj za najbolje izdanje godine, otišao u ruke australskog pjevača Gotyjea za "Somebody That I Used To Know". U kategoriji nominiranih za najbolji album godine dominirali su muški izvođači, uz Mumford & Sons, Fun. sa "Some Nights", Franc Ocean sa "Channel Orange", The Black Keys s "El Camino" te Jack White s "Blunderbuss".

Pjesma "We are Young" zajedničko je djelo trojca FUN.-a - Jacka Antonoffa, Natea Ruessa i Andrewa Dosta, te producenta Jeffa Bhaskera. Fun. je bio jedini bend nominiran u sve četiri "ključne" kategorije Grammyja - za najbolji album, pjesmu, izdanje i najboljeg novog izvođača godine. U kategoriji novih izvođača Fun. je pobijedio folk-rock skupinu The Lumineers, blues-rock skupinu Alabama Shakes, hip hop glazbenika Franka Oceana i country pjevača Huntera Hayesa.

LONDON - Britanska akademija za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) nagradu za najbolji film dodijelila je u nedjelju navečer "Argu" Bena Afflecka. "Argo", drama o spašavanju američkih talaca u Iranu 1979., donijela je Benu Afflecku i nagradu za najbolju režiju, a nagrađena je i za najbolju montažu. Film o Jamesu Bondu "Skyfall" proglašen je najboljim britanskim filmom, a BAFTA mu je nagradu dodijelila i za glazbu. Nagrada za najbolju mušku glavnu ulogu očekivano je dodijeljena Danielu Day-Lewisu za ulogu u "Lincolnu" Stevena Spielberga, dok je najboljom glavnom glumicom proglašena Emmanuelle Riva za ulogu u filmu "Ljubav" Michaela Hanekea. "Ljubav", film o starijem bračnom paru suočenom s teškom bolešću, proglašen je najboljim stranim filmom.

VARŠAVA - Dva mlada Nijemca su uhićena ovog vikenda nakon što su ukrali ralicu u području Lodza, u središnjoj Poljskoj, rekla je glasnogovornica mjesne policije. Mladići stari 19 i 20 godina prvo su provalili u jedan restoran iz kojeg su ukrali alkohol, a poslije su otuđili ralicu i odvezli se njome. Policija ih je lako pronašla prateći tragove vozila u snijegu. Po poljskom zakonu prijeti im do 10 godina zatvora za provalu, krađu vozila i vožnju u alkoholiziranom stanju.

CAPE CANAVERAL - Svemirski rover Curiosity prvi je put izbušio rupe u površini Marsa kako bi otkrio jesu li na planetu Sunčeva sustava najsličnijem Zemlji ikada postojali uvjeti za život mikroorganizama, objavila je NASA. Na fotografijama poslanima na Zemlju vidi se rupa široka 1,6 centimetara i duboka 6,4 centimetra u stijeni za koju se čini da je bila u kontaktu s vodom. Bušenjem se došlo do praha koji će se analizirati u laboratoriju na Curiosityju i otkriti kemijski sastav stijene. Rover, koji je na površinu Marsa sletio 6. kolovoza prošle godine i gdje bi trebao ostati dvije godine, traga za geološkim i kemijskim uvjetima potrebnim za nastanak i održanje života mikroorganizama. Prijašnje sonde koje su se spuštale na Mars imale su mogućnost prikupljanja uzoraka s tla, ali ne i bušenja i uzimanja uzoraka iz dubine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙