FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 29. siječnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

MONTREAL

Homoseksualci koji javno obznane svoju seksualnu orijentaciju daleko su manje pod stresom od onih koji to ne učine, ustanovili su istraživači Centra za proučavanje ljudskog stresa, instituta pridruženog Sveučilištu u Montrealu. To istraživanje, objavljeno u utorak u časopisu Psychosomatic Medicine, upozorava na "pozitivnu ulogu prihvaćanja sebe i brige o zdravlju i boljitku seksualnih manjina", objašnjava jedan od istraživača, dr. Nathan Smith Grant. Ekipa bolnice Louis-H. Lafontaine ocjenjivala je razinu kortizola, hormona stresa, kao i dvadesetak biomarkera poput razine inzulina, šećera, kolesterola, krvnog tlaka i adrenalina.

BELFAST

Glumca Liama Neesona, rođenog prije 60 godina u Ballymena u Sjevernoj Irskoj u ponedjeljak je odlikovao rodni grad u nazočnosti bliskih osoba i majke Kitty. Zvijezda "Schindlerove liste", "Bandi New Yorka" i nedavno filma "Taken" tom je prigodom ponovo stao na daske Braid Theatrea u kojem je počeo glumačku karijeru. Nakon što je 2000. godine odbio odlikovanje, sada ga je prihvatio i istaknuo da je i dalje "99,9 posto čovjek iz Ballymena". Rekao je da je sretan što se vratio u mirnu Sjevernu Irsku nakon 30 godina nasilja među zajednicama, u kojima je poginulo 3.500 ljudi. Istaknuo je da je "imao puno pun sreće i da često govori djeci da otkriju ono što vole i da tome posvete život".

POMEZIA

Komičar Beppe Grillo nazvao je četverostrukog talijanskog premijera Sivija Berlusconija "patuljastim zombijem", premijer na odlasku Marija Montija dobio je nadimak "Rigor Montis", a cijela talijanska politička elita za Grilla su "živi mrtvaci". Grillo je utemeljitelj pokreta "Pet zvjezdica" koji će se idući mjesec na izborima suprotstaviti i najvećim talijanskim političkim strankama u nadi da će izbrisati staru gardu: "Dovest ćemo egzorcista u parlament", rekao je Grillo u intervjuu nakon skupa koji je održao južno od Rima. Grillo (64) je šaljivac, ali njegov pokret ozbiljna je stvar, ocijenio je Reuters. Trenutno je druga ili treća politička stranka u Italiji, ovisno o anketaru, a uspjeh crpi iz narodnog nezadovoljstva konvencionalnom politikom i mjerama gospodarske štednje.

LJUBLJANA

Kako ne bi izgubila goste zbog pokvarene skijaške žičare na Kaninu, lokalna turistička zajednica u slovenskom Bovcu odlučila ih je svaki dan voziti besplatno na skijalište Sella Nevea u susjednoj Italiji koje je od Bovca udaljeno 32 kilometra. Od petka, kad je zbog još neutvrđenih razloga došlo do ispadanja nosećeg čeličnog užeta na žičari, pri čemu su uništene dvije kabine u kojima nije bilo putnika, svaki dan na u Italiju voze i na večer dovezu natrag dva autobusa sa skijašima, i to besplatno. Vjeruje se da je do ispadanja užeta došlo zbog naleta vjetra, ali to tek treba utvrditi. Još nije jasno kad bi žičara opet mogla početi raditi, no svaki dan kvara donosi vlasnicima gubitak od 5 do 10 tisuća eura, ovisno o danu i broju skijaša.

MELBOURNE

Osobe koje se svakodnevno voze automobilom na posao dobiju malo više na težini od onih koji se voze tramvajima, autobusima ili biciklima, čak i ako vježbaju u slobodno vrijeme, pokazalo je australsko istraživanje. "Čak i kad ste u slobodno vrijeme dovoljno aktivni, ako se vozile automobilom na posao svaki dan to ima utjecaj na vašu težinu", kaže voditelj istraživanja Takemi Sugiyama s instituta za srce i dijabetes Baker IDI u Melbourneu. Među ispitanicima koji su vježbali najmanje 2,5 sati tjedno oni koji su se vozili automobilom na posao dobili su prosječno 1,8 kilograma tijekom četiri godine koliko je trajalo istraživanje odnosno oko 0,5 kilograma više od osoba koje su na drugi načine putovale na posao ili su radile od kuće.

TAIPEI

Tajvanski milijarder najavio je u ponedjeljak osnivanje nagrade Tang, neke vrste azijske Nobelove nagrade, za doprinos u istraživanju održivog razvoja, biofarmacije, sinologije i prava. Milijarder Samuel Yin poduprijet će novu nagradu s tri milijarde tajvanskih dolara (75 milijuna eura) radi "poticanja istraživanja koje će koristiti svijetu i čovječanstvu, promicanja kineske kulture i poboljšanja svijeta", kako je kazao. Tang Prize dodijeljivat će se svake druge godine od 2014. Svaki dobitnik primit će ček od 50 milijuna tajvanskih dolara (1,25 milijuna eura), što je više od dobitnika Nobelove nagrade za mir (922.000 eura).

CINCINNATI

Vremenske prilike već se dugo smatraju jednim od potencijalnih okidača za migrene, no američko istraživanje pokazuje izrazitu povezanost vremenskih nepogoda praćenih munjama s pojavom teških oblika migrena. Znanstvenici, čiji je rad objavljenu časopisu Cephalalgia, utvrdili su na temelju podataka o pojavi glavobolja i vremenskim prilikama da je na području dvije američke savezne države vjerojatnost pojave migrena porasla za 28 posto u danima kad je u krugu od 40 kilometara bilo grmljavinsko nevrijeme. "Vrlo smo iznenađeni i zadovoljni rezultatima jer je ovo prvo istraživanje koje povezuje sijevanje munja i migrene", kaže voditelj istraživanja Vincent Martin s medicinskog fakulteta sveučilišta u Cincinnatiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙