FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 15. siječnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

MOSKVA

Ruska svemirska agencija objavila je u utorak da tijekom 2015. planira iz svog novog kozmodroma na dalekom istoku zemlje lansirati na Mjesec svemirsku letjelicu bez ljudske posade. Čelnik Roskozmosa Vladimir Popovkin rekao je za ruske novinske agencije da će svemirska letjelica teška 500 kg biti opremljena znanstvenim instrumentima kojima će tražiti vodu na Mjesecu i uzeti uzorke tla. Popovkin je rekao da će raketa biti lansirana iz nove ruske svemirske baze Vostočni. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je rekao da će Rusija uložiti milijardu dolara u novo svemirsko uzletište u regiji Amur nedaleko od kineske granice. Jedina dosadašnja ruska misija na Mjesec bila je 1973. godine.

LOS ANGELES

Usprkos polemici koju je izazvao, film "Zero Dark Thirty" koji pripovijeda o američkim posebnim snagama u lovu na Osamu bin Ladena, zauzeo je prvo mjesto gledanosti na američkim kino blagajnama proteklog vikenda. Dugometražni film, kandidat za Oscara s pet nominacija, koji se počeo se prikazivati u Los Angelesu i New Yorku prije mjesec dana, zaradio je proteklog vikenda u SAD-u i Kanadi 24,4 milijuna dolara. U četiri tjedna skupio je 30 milijuna dolara. Oko filma koji je režirala Kathryn Bigelow, vodi se polemika u SAD-u gdje ga osporavatelji optužuju za apologiju mučenja, jer bez uljepšavanja prikazuje agresivne metode ispitivanja korištene da bi se došlo do nekih informacija koje su dovele do pronalaska prvog čovjeka Al Kaide.

WASHINGTON

Sve veći broj jetara za transplantaciju ostaje neiskorišten, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika koji to pripisuju među ostalim i činjenici da su darivatelji toga organa sve stariji, deblji i bolesniji pa je prosječna kvaliteta prikupljenih organa sve lošija. Voditelj istraživanja Eric Orman sa sveučilišta Sjeverna Karolina u Chapel Hillu kaže kako je povod istraživanju bila iznenađujuća činjenica da u SAD-u pada broj transplantacija jetara. Ormanov tim stoga je proučio podatke iz nacionalne baze za transplantaciju i utvrdio je da je udio neiskorištenih jetara s 15 posto u 2004. porastao na 21 posto u 2010.

LONDON

Beba britanskog princa Williama i njegove supruge Kate trebala bi doći na svijet u srpnju, priopćio je u ponedjeljak prinčev ured. Vijest o trudnoći objavljena je u prosincu kada je vojvotkinja od Cambridgea (31) provela u bolnici tri dana zbog teških jutarnjih mučnina. "Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea presretni su da mogu potvrditi da očekuju rođenje djeteta u srpnju", navodi se u priopćenju u kojemu se također opovrgavaju nagađanja da Kate nosi blizance.

LOS ANGELES

Pop zvijezda Justin Timberlake u nedjelju je predstavio svoj prvi singl u posljednjih pet godina pod naslovom "Suit & Tie", na kojem je surađivao s reperom Jay Z-jem i producentom Timbalandom, te najavio da će njegov novi album biti objavljen kasnije ove godine. Nekadašnji član boy banda N'Sync, 31-godišnji Timberlake nedavno se oženio glumicom Jessicom Biel, a svojim je obožavateljima prošlog tjedna u tweetu kratko poručio da "misli da je spreman" uz poveznicu sa video snimkom na kojoj izlazi iz studija. Timberlake, koji je osvojio šest nagrada Grammy, 2006. je uzeo odmor od glazbe nakon albuma "Futuresex/Lovesounds" i glumio u filmovima poput "Društvene mreže".

BEVERLY HILLS

Hollywoodska glumica Jodie Foster prvi puta je javno priznala da je lezbijka na dodjeli Zlatnih globusa u nedjelju, ali se našalila da neće održati tiskovnu konferenciju kako bi govorila o svom privatnom životu. Foster (50) je dobila nagradu za životno djelo i prvi put javno priznala da je lezbijka zahvalivši na svemu svojoj bivšoj dugogodišnjoj partnerici Sidney Bernard. "Hvala ti Sid, tako sam ponosna na našu modernu obitelj, na naše divne sinove", rekla je Foster. Kazala je da je uvijek bila iskrena sa svojim prijateljima i obitelji glede svoje seksualne orijentacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙