FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 7. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

SARAJEVO

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u četvrtak je pozvao političare u Bosni i Hercegovini da konačno provedu sporazum o rješavanju statusa vojne imovine u toj zemlji što su ga sami ranije postigli, potvrdivši istodobno kako bi taj korak otvorio mogućnost daljnjeg približavanja BiH savezu. "To je cilj koji se lako može ostvariti ako postoji politička volja", izjavio je Rasmussen u Sarajevu gdje je boravio u radnom posjetu, sastavši se s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima. Odbijajući mogućnost da NATO vrši pritisak na političare u BiH, Rasmussen je podsjetio kako su oni sami prije više od godinu dana postigli dogovor o rješavanju statusa imovine koja je potrebna oružanim snagama BiH, no od praktične provedbe toga dogovora do danas nije bilo ništa. "Vojarne, vježbališta, zračne luke i slični objekti potrebni oružanim snagama moraju biti uknjiženi kao vlasništvo države BiH", pojasnio je Rasmussen stajališta NATO-a, dodajući kako o tome ovisi hoće li i kada biti aktiviran Akcijski plan za članstvo BiH u NATO-u (MAP).

TEHERAN

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei odbacio je u četvrtak ponudu Sjedinjenih Država za otvaranjem bilateralnih razgovora o prijepornom iranskom nuklearnom programu zbog čega Teheran trpi gospodarske sankcije, objavljeno je na njegovoj službenoj stranici. "Vi (Amerikanci) želite pregovarati pod prijetnjom oružja uperenog u Iran. Takvim načinom nećete zastrašiti iranski narod", rekao je Hamnei pred zapovjedništvom zrakoplovnih snaga. SAD je u srijedu potvrdio aktiviranje novih sankcija protiv Irana, nekoliko dana nakon "ozbiljne ponude" američkog potpredsjednika Joea Bidena Iranu da počne izravne pregovore sa šest sila (SAD, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska i Velika Britanija). "Ima ih koji se toj ponudi raduju, no ti pregovori neće ništa riješiti", rekao je ajatolah Hamnei čija riječ ima težinu u Islamskoj Republici, napose u nuklearnim pitanjima i diplomaciji.

MOSKVA

Članice ruskog punk banda Pussy Riot žalile su se Europskom sudu za ljudska prava zbog kršenja njihovih temeljnih prava tijekom sudskog postupka u Rusiji, objavila je u četvrtak njihova odvjetnica. "Europskom sudu za ljudska prava uložena je žalba zbog kršenja Europske povelje o ljudskim pravima", kazala je Irina Krunova. Podnositeljice žalbe tvrde da su im tijekom sudskog procesa bila uskraćena prava koja jamče osobnu slobodu, slobodu izražavanja, pravo na pravedan proces i na zabranu mučenja. U veljači 2012. godine, Nadežda Tolokonjikova, Ekatarina Samucevič i Marija Alehina su na oltaru ruske pravoslavne crkve Krista Spasitelja u Moskvi izvele "punk molitvu" i zatražile od Djevice Marije da s vlasti otjera Vladimira Putina. Njih je tri sud u Moskvi osudio na dvije godine radnog logora zbog "huliganizma" i poticanja na vjersku mržnju. Tijekom žalbenog postupka kazna Ekatarine Samucevič je preinačena u uvjetnu te je oslobođena.

WASHINGTON

Tvrtka Boeing radi na izmjenama dizajna akumulatora koje će minimizirati rizik od izbijanja požara na zrakoplovima Dreamliner 787 i moguće je da će letjelice toga tipa ponovno početi letjeti u ožujku, objavio je u četvrtak list The Wall Street Journal. Američke zrakoplovne vlasti istovremeno su najavile da će dopustiti da jedna letjelica toga tipa, pod strogim uvjetima, obavi let iz Teksasa do tvornice u saveznoj državi Washingtonu. Regulatorne agencije diljem svijeta zabranile su let tehnološki naprednog Dreamlinera sredinom siječnja, nakon što se u Bostonu zapalio litijski akumulator jednog zrakoplova i zabilježen još jedan incident povezan s akumulatorom u Japanu. Američka tvornica zrakoplova Boeing obustavila je isporuke novih 787 Dreamlinera dok se ne riješi problem s akumulatorom zrakoplova i najavila da će ih nastaviti proizvoditi, ali ih neće isporučivati dok se problem ne riješi.

WASHINGTON

Američki ministar obrane Leon Panetta odgodio je u četvrtak slanje nosača zrakoplova i pratećeg vojnog broda na Bliski istok zbog neizvjesnog financiranja, nekoliko sati nakon upozorenja da nedjelovanje Kongresa po tome pitanju prijeti sigurnosti SAD-a. Pentagon je također objavio da će tražiti povećanje proračuna za manje od planiranih jedan posto u 2014. fiskalnoj godini koja počinje u listopadu, što je još jedan znak pritiska da vojska smanji budžet nakon rasta proračunskih izdvajanja za obranu posljednjeg desetljeća. Odlazeći ministar odgodio je upućivanje nosača zrakoplova USS Harry S. Truman i raketne topovnjače USS Gettysburg zbog neizvjesnog financiranja, rekao je glasnogovornik Pentagona George Little.

SARAJEVO

Banjolučanin Neđo Ajdarić, kojega je sud u Sisku 2006. godine osudio na 40 godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za trostruko ubojstvo počinjeno u Kutini 1998. godine, pušten je iz zatvora u Foči na temelju presude Europskog suda za ljudska prava koji je poništio postupak pred sisačkim sudom i naložio novo suđenje, prenijeli su u četvrtak mediji u Bosni i Hercegovin. Zamjenik ministra pravosuđa Bosne i Hercegovine Srđan Radulj potvrdio je kako je Ajdarić pušten na slobodu na temelju odluka suda u Sisku i Banjoj Luci kojima mu je prekinuto izdržavanje kazne. Radulj je potvrdio i kako je hrvatsko ministarstva pravosuđa tražilo Ajdarićevo privremeno izručenja kako bi mu se ponovno sudilo, no taj je zahtjev odbijen. BiH je procijenili kako taj zahtjev nije utemeljen s obzirom da je Ajdarić državljanin BiH, a kazneno djelo za kojega se tereti počinjeno je 1998. godine dok je ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima između dvije države potpisan 2011. godine, pa se u ovom slučaju ne može primjeniti.

BEOGRAD

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić suglasan je da se otvori trezor u srbijanskoj središnjoj banci u kojemu je pohranjena ostavština Josipa Broza Tita, a otvaranju će, u poovodu ostavinske rasprave koju vodi obitelj Broz, nazočiti Nikolićev savjetnik Oliver Antić, pišu u četvrtak srbijanski mediji. U trezoru bi, kako pretpostavljaju odvjetnici članova obitelji Broz, u 11 vreća trebalo biti sve što je nakon Titove smrti zatečeno u njegovoj vili u beogradskoj četvrti Dedinje, među ostalim šest posljednjih Titovih predsjedničkih plaća, autorski honorari za knjige te nešto zlata i nakita. Ostavinska rasprava nakon smrti bivšeg doživotnog predsjednika SFRJ vodi se u Beogradu, a ured srbijanskog predsjednika, prema tumačenju Nikolićeva savjetnika Olivera Antića, smatra se pravnim sljednikom nekadašnjeg predsjedništva SFRJ i početkom tjedna je uputilo odgovarajući dopis sudu u Beogradu, koji vodi ostavinski postupak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙