FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 2. veljače 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

MOSKVA - Sovjetski diktator Josif Visarionovič Staljin gurnuo je u drugi plan carsku obitelj na tržištu ruskih starina na dražbi organiziranoj ovoga tjedna u prigodi 400. obljetnice dinastije Romanov, svrgnute s vlasti 1917. Dvorana je bila prepuna u malenoj knjižari "V Nikitskom" u središtu Moskve koja je izabrala Romanove kao glavnu temu prodaje starih dokumenata i knjiga. No, strasti su raspirila Staljinova djela s posvetom autora. Staljinov autogram "prodan je sasvim neočekivano veoma skupo", za 650.000 rubalja (16.000 eura), rekao je voditelj dražbe Sergej Burmistrov. Početna cijena bila je 90.000 rubalja (2.250 eura). Tri knjižice, među kojima optužnica Andreja Višinskog, državnog tužitelja u glasovitim Staljinovim montiranim procesima iz 1937. te "Neke metode sabotiranja trockističkih i fašističkih agenata" i "Metode u borbi sa špijunažom, sabotažom i terorizmom služba u kapitalističkim zemljama i njihovih trockističkih agenata", istog autora brzo su planule za 4.000 rubalja (100 eura), uz smijeh iz publike.

BEČ - Bečki Muzej Leopold, u kojem je 19. listopada postavljena izložba "Goli muškarci - od 1800. do danas", pozvao je u petak posjetitelje na nudističku večer, objavio je glasnogovornik muzeja. "Kako je više nudističkih udruga to zatražilo, odlučili smo tu mogućnost ponuditi poklonicima naturizma", objasnio je Klaus Pokorny. "Naš muzej će za jednu noć, 18. veljače, biti zona bez odjeće. Nudisti i naturisti su dobrodošli", dodao je. Trajanje izložbe je bilo predviđeno do 21. siječnja, ali je produljena do 4. ožujka.

LOS ANGELES - Hispanici će sljedeće godine postati najveća demografska skupina u Kaliforniji prvi put otkako je 1850. ta država postala sastavnim dijelom SAD-a, objavilo je kalifornijsko ministarstvo financija. Kalifornija će tako postati treća američka savezna država, nakon Havaja i Novog Meksika, u kojoj bijelci ne čine većinu stanovništva. Po podacima kalifornijskog ministarstva financija, koje redovito objavljuje i demografske podatke, bijelci su 2010. činili 40 posto stanovništva Kalifornije, a Hispanici 38 posto. Po posljednjim projekcijama, sredinom 2013. broj bijelaca i Hispanika će se izjednačiti, a početkom 2014. Hispanika će biti više. Do 2020. očekuje se da će u toj državi Hispanika biti 40,8 posto, a bijelaca 36,6 posto. Kalifornija je najmnogoljudnija američka država s 38 milijuna stanovnika. Po posljednjem popisu stanovništva, u cijelom SAD-u Hispanici čine 16,7 posto stanovništva, odnosno četiri posto više nego prije deset godina.

PARIZ - Industrija estetske kirurgije prošle je godine u svijetu rasla po stopi od deset posto, a ista stopa rasta očekuje se i ove godine, pokazalo je izvješće Foruma za estetske kirurge i dermatologe IMCAS. Kirurški zahvati poput liposukcije ili povećanja dojki, kao i neinvazivni postupci poput tretmana laserom ili injekcije protiv bora 'okrenule' su prošle godine 4,4 milijarde eura, a ove bi godine iznos mogao porasti na 4,9 milijarda eura, navodi se u izvješću. Najveći rast ove se godine očekuje u Aziji gdje su operativni zahvati na očnim kapcima ili nosu porasli za 14 posto. Europsko tržište ove bi godine trebalo rasti po nešto manjoj stopi u odnosu na svjetski prosjek zbog krize koja je zahvatila taj kontinent. Očekivana stopa za 2013. iznosi 6,6 posto.

PARIZ - Dolazak bivšeg kapetana engleske nogometne reprezentacije Davida Beckhama u PSG bit će poticaj turističkoj industriji glavnog francuskog grada, već krcatog turističkim atrakcijama poput Eiffelova tornja ili crkve Notre Dame, izjavio je u petak pariški gradonačelnik Bertrand Delanoe. "To je jako dobra vijest koja pridonosi još većem ugledu Pariza u svijetu.. Beckham je velika sportska ličnost u međunarodnim okvirima. To je sjajno za grad koji je i sada prva turistička destinacija u svijetu i u kojem je 10 posto radnih mjesta u turističkoj industriji", kazao je Delanoe na radiju Europe 1. Delanoe je pohvalio Beckhamovu odluku da svoju plaću u PSG-u donira pariškim dječjim humanitarnim udrugama i kazao je da će taj bivši nogometaš Manchester Uniteda i madridskog Reala biti uzor mladima u siromašnim i etnički miješanim pariškim predgrađima.

NEW ORLEANS - Američka pjevačica Beyonce priznala je da je američku himnu na inauguraciji Baracka Obame otpjevala na playback. Novinarima je na tiskovnoj konferenciji u New Orleansu rekla da je perfekcionistica i da, zbog nedostatka vremena za probe s orkestrom, nije htjela preuzeti nikakav rizik. "Željela sam Obamu i moju zemlju učiniti ponosnima i zato sam odlučila pjevati uz snimku", kazala je. Njezina izvedba američke himne "Star Spangled Banner" bila je doživljena kao jedan od vrhunaca inauguracije, ali su se vrlo brzo pojavila nagađanja da pjesmu nije izvela u živo. Kazala je da je odluka da pjesmu izvede uz pripremljenu snimku, osim što nije imala probe s orkestrom, bila potaknuta i lošim vremenom. Dodala je da je takva praksa uobičajena u glazbenoj industriji. Beyonce će u nedjelju nastupiti na poluvremenu Superbowla, jednog od najgledanijih televizijskih događaja u Americi, i najavila je da će "apsolutno pjevati u živo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙