FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 24. siječnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

TORONTO - Nikad nije kasno za prestanak pušenja, a znanstvenici imaju nove podatke koji to dokazuju, vidi se iz studije objavljene u časopisu "New England Journal of Medicine". Pošto su analizirali medicinske podatke više od 200 tisuća Amerikanaca, znanstvenici su izračunali da čak i prestanak pušenja u dobi od 64 godine produžuje život za četiri godine. Prestanak u dobnoj skupini od 35 do 44 godine povezuje se s devet godina duljim životom, a pušači koji odbace cigaretu u dobi od 45 do 54 godine dobiju šest godina duljeg života. "Ovo je odlična vijest, rizici pušenja jako su veliki, a koristi od prestanka su također impozantne", kazao je voditelj istraživanja Prabhat Jha, ravnatelj Centra za globalno istraživanje zdravlja u Torontu. Loša vijest za pušače koji ustraju u svojoj navici glasi da imaju upola manje šanse doživjeti 80. rođendan od onih koji nikada nisu pušili.

LOS ANGELES - Svečanu inauguraciju predsjednika SAD-a Baracka Obame i popratni program putem televizije je pratilo oko 20,6 milijuna Amerikanaca, po podacima o gledanosti objavljenim u srijedu, što je drastičan pad u odnosu na Obaminu prvu inauguraciju 2009. godine. Tvrtka Nielsen, koja prikuplja i obrađuje podatke o gledanosti televizijskih programa, je objavila da je 18 američkih televizijskih i kablovskih mreža u ponedjeljak uživo prenosilo više od šest sati sa svečanog polaganja prisege, govora i parade. Svečanost je u ponedjeljak pratilo 17,2 miljuna Amerikanaca manje nego 2009. kada je 37,8 milijuna Amerikanca, najveći broj od inauguracije Ronalda Reagana 1981. godine, gledalo inauguraciju Obame kao prvog crnog predsjednika u povijesti SAD-a. Podaci tvrtke Nielsen ne uključuju one koji su svečanosti u ponedjeljak pratili putem interneta kao ni gledatelje u inozemstvu. Reaganovu inauguraciju 1981. pratio je najveći broj televizijskih gledatelja u protekle 44 godine, njih 41,8 milijuna, po podacima Nielsena.

ZAGREB/LONDON - Grljenje bliskih osoba može smanjiti krvni tlak i stres, pa čak i poboljšati pamćenje, utvrdili su austrijski znanstvenici sa sveučilišta u Beču. Grljenje voljene osobe potiče hipofizu na lučenje hormona oksitocina, povezanog sa socijalnim ponašanjem i bliskošću roditelja i djece ili bračnih partnera. Njegov je učinak snižavanje krvnog tlaka, smanjivanje stresa i tjeskobe a može čak i poboljšati pamćenje, prenosi zaključke znanstvenika prenosi britanski list Daily mail. No, austrijski stručnjaci upozoravaju kako grljenje osoba koje ne poznajete dobro može imati suprotni učinak jer povećava razinu stresa i potiče lučenje hormona stresa kortizola. Znanstvenici su utvrdili da su razine oksitocina povišene kod parova koji su skladnim vezama kao i kod žena nakon poroda i tijekom dojenja kako bi se ojačale veze majke i novorođenčeta. Neurofiziolog Juergen Sandkuehler kaže kako "pozitvnih učinaka ima samo ako ljudi vjeruju jedni drugima, ako osjećaji postoje s obje strane i ako se isti signali međusobno šalju".

PARIZ - Ferrari Testarossa francuskog glumca Alaina Delona bit će prodan na dražbi u Parizu 8. veljače u okviru Salona retromobila između 115 posebnih vozila, među kojima je i jedan Bugatti kabriolet iz 1932., priopćila je u srijedu aukcijska kuća Artcurial. Procijenjen na 40.000 do 80.000 eura, crveni Ferrari je prešao tek 19.000 kilometara. "Alain Delon ga ima od 1989. i želi da ga neki drugi kolekcionar koristi i u njemu uživa", tvrdi Artcurial. Među ponuđenim "ljepotanima" na dražbi će se naći nekoliko Bugattija, Lorraine-Dietrich iz 1927., Voisin iz 1928., Hispano Suiza iz 1931. te nekoliko Lamborginija, Maseratija, Bentleya i Rolls Royceva. Automobili će biti izloženi od 6. veljače u Parizu, u izložbenom centru Port de Versaille.

BUDIMPEŠTA - Praksa davanja 'plavih kuverti' u zamjenu za zdravstvene usluge još živi u Mađarskoj unatoč kampanji koja se provodi protiv podmićivanja liječnika i drugog medicinskog osoblja, prenosi mađarska novinska agencija MTI. Prema istraživanju koje je objavljeno u srijedu u poslovnom dnevnom listu Vilaggazdasag petina pacijenata daje mito svojim liječnicima primarne zdravstvene zaštite i na to prosječno godišnje troši iznos od 16.900 forinti odnosno oko 440 kuna, dok je čak polovica svih odlazaka na operacije u u bolnice praćena 'plavim kuvertama' na koje se prosječno godišnje potroši 37.300 forinti odnosno oko 960 kuna. Istraživanje je pokazalo da državna kampanja protiv korupcije na tom polju nije dala rezultata i da su navike na tom polju već godinama nepromijenjene prije svega zbog tolerancije Mađara prema toj praksi.

SYDNEY - Američki lanac brze hrane Subway postao je hit na internetu nakon što je jedan australski tinejdžer izmjerio svoj "footlong" sendvič i ustanovio da je za inč (2.54 centimetra) kraći nego što bi trebao biti. Fotografija Matta Corbyja na kojoj se vidi sendvič i krojački metar privukla je stotine "lajkova" i komentara na Facebooku, nakon što ju je postavio na Facebook stranice Subwayevih obožavatelja. Ta je tvrtka u svoje odgovoru navela da je "footlong" samo robna marka, "opisno ime za sendvič koji se prodaje u restoranima Subwaya, a ne oznaka za dužinu". No, ljutiti ljubitelji sendviča odmah su pohitali na internet i komentirali tvrtkin odgovor. "Ne želim jesti u restoranima u koje moram nositi metar da bi izabrao svoj sendvič", rekao je Phil Tripp. A John Ralph istaknuo je kako jedan inč ponekad odlučuje o životu i smrti. "Inč ili dva mogu činiti veliku razliku....da je Titanik bio samo jedan inč udaljen od sante leda, ne bi potonuo", napisao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙