FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 19. siječnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

PARIZ - Tri šalice zelenog ili crnog čaja svaki dan imaju zaštitni učinak protiv krvožilnih bolesti zbog visoke koncentracije flavonoida, pokazuje studija predstavljena u petak na kardiološkom skupu u Parizu. "Potrebno je popiti tri šalice dnevno da bi (čaj) bio učinkovit", kazala je Anne-Marie Roussel, profesorica biokemije sa sveučilišta Joseph Fourier u Grenobleu tijekom europskih dana kardiologije koji se u Parizu održavaju do subote. Po različitim međunarodnim studijama objavljenim tijekom posljednjih godina čaj bi mogao igrati ulogu u prevenciji dijabetesa i debljine ali i omogućiti da se smanji rizik od razvoja različitih krvožilnih problema i bolesti. Po studijama, čaj bi mogao smanjiti i količinu kolesterola i triglicerida u krvi ali ostaje pitanje dodavanja šećera i mlijeka što bi moglo izbrisati ili znatno smanjiti njegove koristi.

LONDON - Američki pjevač i tekstopisac Bob Dylan razmatra prijedlog da sudjeluje na posebnom koncertu u Walesu u povodu stote godišnjice rođenja pjesnika Dylana Thomasa po kojemu se navodno nazvao kada je promijenio ime, piše u petak Reuters. "Bob Dylan se nazvao po Dylanu Thomasu. Pitao sam ga da li bi bio spreman održati koncert u Swanseu povodom stote godišnjice rođenja pjesnika i svoju glazbu ispreplesti s Thomasovom poezijom, a iz Sony Musica je stigao odgovor da vrlo ozbiljno o tome razmišlja", kazao je član velškog parlamenta Geraint Davies. Bob Dylan se rodio prije 71 godinu kao Robert Allen Zimmerman i godinama se raspravlja je li svoje ime promijenio i nazvao se po velškom pjesniku ili po šerifu Mattu Dillonu iz televizijske kaubojske serije "Gunsmoke". Pjesnik Dylan Thomas, poznat po pjesmama "Pod mliječnom šumom" i elegijom o smrti "Ne odlazi tiho u tu blagu noć", rođen je u Swanseu 1914. godine, a preminuo je u New Yorku 1953. uslijed alkoholne kome.

ZAGREB - Narodi koji konzumiraju više mlijeka i mliječnih proizvoda po glavi stanovnika osvajaju više Nobelovih nagrada po istom kriteriju, objavljeno je u britanskom časopisu Practical Neurology. Švedska, naprimjer, ima 31,9 osvojenih Nobelovih nagrada na deset milijuna stanovnika. Kina na drugom kraju ljestvice ima samo 0,06 nagrada na deset milijuna stanovnika. U Švedskoj se po glavi stanovnika potroši 350 litara milijeka na godinu, a u Kini samo 50 litara. Sjedinjene Države su negdje u sredini. Imaju 10,7 Nobela na deset milijuna stanovnika i godišnju potrošnju 250 litara mlijeka po glavi stanovnika. Autori istraživanja Sarah Linthwaite i Geraint N. Fuller iz kraljevske bolnice u Gloucesteru krenuli su istraživati povezanost između mlijeka i Nobelovih nagrada pošto su prošle godine pročitali istraživanje u kojem se povezuje konzumacija čokolade s brojem Nobelovih nagrada. Iako su Linthwaite i Fuller pronašli poveznicu između konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda i broja Nobelovih laureata, njihova studija nije dokazala uzročno-posljedičnu vezu. Umjesto toga, autori pretpostavljaju da je konzumacija mlijeka odraz odličnog obrazovnog sustava. Također, mlijeko je bogato vitaminom D koji može poboljšati funkcije mozga.

NEW YORK - S tri hit filma koja su zaradila 1,7 milijarda dolara u SAD-u u posljednje tri godine, Kristen Stewart i Robert Pattison su hollywoodski najisplativiji romantični par na velikom platnu, objavio je u četvrtak časopis Forbes. "Sumrak saga", u kojoj glume Stewart i Pattison, na samom je vrhu Forbesovog popisa 10 romantičnih filmova koji su imali najveću zaradu u posljednje tri godine. Osim toga, Forbes je u prosincu objavio da su glumice Natalie Portman i Kristin Stewart najisplativije hollywoodske zvijezde po zaradi koju donose svojim filmskim studijima. Međutim, izgleda da im u privatnom životu ne ide tako dobro. Stewart i Pattison u vezi su četiri godine, ali otkako se doznalo za Kristeninu aferu s oženjenim redateljem Rupertom Sandersom, kola su krenula nizbrdo. Prvo su prekinuli, pa joj je Pattison oprostio nevjeru, a izgleda da sada ponovno više nisu zajedno. Prijatelj blizak paru rekao je da se Kristen namjerava uskoro preseliti u New York, a Robert će ostati u Los Angelesu.

BERLIN - Američki glumac Leonardo DiCaprio predviđa "jako, jako dugu pauzu" jer je iscrpljen nakon što je snimio tri filma u dvije godine, rekao je u razgovoru za njemački dnevni list Bild od petka. "Uzet ću jako, jako dugu stanku. U dvije godine sam snimio tri filma, potpuno sam iscrpljen", objasnio je za najčitaniji europski list. DiCaprio, koji trenutačno promovira film Quentina Tarantina "Odbjegli Django" rekao je da će putovati svijetom u akciji za očuvanje okoliša. Uskoro četrdesetogodišnjak je izjavio da želi pomagati ljudima kojima je teško, upravo zato što su njemu zvijezde tako sklone.

WASHINGTON - Kanadska pjevačka zvijezda Justin Bieber samo što nije pretekla pop zvijezdu Lady Gagu po broju pratitelja na Twitteru, objavljeno je u petak. Idol adolescentica će po procjeni Twitter Countera u nedjelju poslijepodne po broju posjetitelja preteći Lady Gagu, koja se nalazi u vodstvu. Lady Gaga je u kolovozu 2010. pretekla Britney Spears i trenutno ima 33.159.886 pratitelja, dok ih Justin Bieber ima 33.102.814. Dvije zvijezde su trenutačno na turnejama po Sjedinjenim Državama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙