FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9:30 sati

ZAGREB, 2. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9:30 sati.

SEVARE, Mali

Francuski predsjednik Francois Hollande doputovao je u subotu u Sevare u višesatni posjet Maliju, tri tjedna nakon početka francuske vojne operacije čija je zadaća protjerati naoružane islamističke skupine sa sjevera zemlje, izvijestio je novinar agencije France Presse. Hollande, kojega je po izlasku iz zrakoplova dočekao privremeni malijski predsjednik Dioncounda Traore, bio je u pratnji trojice ministara, Laurenta Fabiusa (vanjski poslovi), Jean-Yvesa Le Driana (obrana) i Pascala Canfina (razvoj). Poslije je predviđen posjet Timbuktuu i Bamaku. Francuski i malijski predsjednik trebaju se u Timbuktuu sastati s francuskim i malijskim vojnicima a planiran je i posjet institutu u kojemu se čuvaju deseci tisuća važnih rukopisa, od kojih su neke zapalili islamistički pobunjenici. Hollande i Traore će iz Timbuktua poći u Bamako gdje će imati radni ručak prije nego se francuski predsjednik vrati u Pariz. Hollande u Maliju treba pozvati afričke zemlje da ubrzo zamijene francuske snage te na politički dijalog i nacionalnu pomirbu u toj zemlji. Francuski predsjednik bi mogao najaviti i povlačenje francuskih snaga iz Malija, gdje je trenutačno raspoređeno više od 3.500 francuskih vojnika. Francuska intervencija počela je 11. siječnja, dan nakon ofenzive naoružanih islamističkih skupina povezanih s Al Kaidom prema jugu Malija, pošto su sjever zauzeli prije deset mjeseci.

PHNOM PENH

Tisuće Kambodžanaca smjenjivale su se u subotu kod lijesa s posmrtnim ostatcima bivšeg kralja Norodoma Sihanuka, oca suvremene Kambodže, čiji je ispraćaj počeo u petak veličanstvenom procesijom a završit će se u ponedjeljak kremiranjem. Njegovi štovatelji, u crnoj ili u bijeloj odjeći, u šutnji su već od ranog jutra dolazili pred zlatno obojeni lijes položen u krematoriju što je posebno za tu prigodu sagrađen u čast čovjeka kojega su zvali "gospodin otac". Lijes će biti izložen tri dana.

Sihanuk je umro u Pekingu 15. listopada u 89. godini. Abdicirao je 2004. u korist sina Norodoma Sihamonija. Prvo kao premijer, pa predsjednik i zatim kralj, bio je svjedok velikih događaja u domovini od neovisnosti do građanskog rata, preko "zlatnog doba" u 50-im i 60-im i strahovlade Crvenih Kmera. No nikada se nije povlačio pred svojim protivnicima i nije prezao od bilo kakve političke računice pa je čak sklopio savez s režimom Pola Pota (1975.-1979.) odgovornim za smrt dva milijuna ljudi. Na kremiranju se očekuje dolazak velikog broja azijskih čelnika, kao i francuskog premijera Jean-Marca Ayraulta, kao predstavnika bivše kolonijalne sile.

PEKING

Kina je spremna izvoziti nuklearne reaktore treće generacije, CAP 1400, vlastite proizvodnje, konstruirane na bazi Westinghouseova reaktora AP 1000, rekao je Gu Jun, glavni direktor grupacije State Nuclear Power Technology Corporation, prenosi u subotu dnevnik China Daily. Nijedan reaktor takozvane treće generacije, za koji konstruktori tvrde da obećava sigurniji i dugotrajniji rad nego sadašnji, nije još pušten u pogon nigdje u svijetu. Četiri primjerka AP 1000 američko-japanskog konzorcija Westinghouse-Toshiba trenutačno se grade u dvama pogonima na istoku Kine i još nekoliko u Sjedinjenim Državama. "Istraživanje svjetskog tržišta za CAP 1400 počet će 2013.", rekao je Gu na simpoziju u petak u kineskoj prijestolnici, prenosi China Daily, dodajući da će se istraživanje provoditi u suradnji s Westingouseom.

CARACAS

Venezuelski potpredsjednik Nicolas Maduro izjavio je u petak da je završena postoperativna faza liječenja predsjednika Huga Chaveza koji počinje "novu fazu liječenja". Chavez koji je od 10. prosinca u bolnici na Kubi gdje je četvrti put operiran zbog raka "polako se oporavlja", rekao je Maduro na državnoj televiziji.

Ministar znanosti i tehnologije Jorge Arreaza rekao je u utorak da se predsjednik "svakim danom osjeća sve bolje" i da se "vraća svojim (predsjedničkim) dužnostima".

Hugo Chavez (58) nije sudjelovao na summitu Zajednice latinoameričkih zemalja i Kariba (CELAC) koji je početkom tjedna održan u Santiagu. Njegov potpredsjednik Nicolas Maduro pročitao je ondje poruku koju je Chavez vlastoručno potpisao. U nedjelju je vođa venezuelske oporbe Henrique Capriles optužio vladu da "besramno laže" o zdravstvenom stanju predsjednika Chaveza koji je na vlasti već 14 godina, a u javnosti se nije pojavljivao od 10. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙