FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažna potražnja za dugom zemalja srednje i istočne Europe potpiruje strah od stvaranja balona

ZAGREB, 18. siječnja 2013. (Hina) - Zemlje u srednjoj i istočnoj Europi (CEE) pojačano nastoje podmiriti glavninu svojih potreba za zaduživanjem u ovoj godini kako bi iskoristile trenutno izvanredno snažnu potražnju, piše londonski financijski dnevnik Financial Times.

Poljska vlada prošli je tjedan izdala 6-godišnje obveznice u iznosu od milijardu eura. Izdanje je privuklo veliki interes ulagača pa je i prinos pao na 1,705 posto, što je rekordno niska razina.

"To je najniži kupon dosad za poljske državne obveznice. Riječ je o novom fenomenu", kazala je Anna Suszynska, zamjenica direktora odjela za upravljanje javnim dugom pri poljskom ministarstvu financija na ovotjednoj konferenciji Euromoneya za regiju CEE, održanoj u Beču.

Zahvaljujući golemoj likvidnosti koju su im omogućile nestandardne mjere monetarne politike američke središnje banke (Fed) i Europske središnje banke (ECB), ulagači u potrazi za prinosima pohitali su u kupovinu obveznica. Ta je navala i posljedični nagli skok cijena obveznica potpirila strah od napuhavanja balona, pri čemu ulagači i tržišni promatrači ukazuju upravo na primjer srednje i istočne Europe.

"Definitivno primjećujemo gužvu u srednjoj Europi. Prinosi su previše potonuli. Najveću opasnost sada predstavljaju rasprodaje američkih obveznica, o čemu se trenutno najviše govori. Ako se te spekulacije obistine, sadašnji vlasnici duga eurozone nastojat će blokirati pristup novim kupcima", smatra Nicholas Spiro iz tvrtke Spiro Sovereign Strategy.

Mnogi ulagači smatraju atraktivnima temeljne gospodarske pokazatelje u središnjoj Europi. Primjećuju poboljšanu fiskalnu situaciju diljem regije, uz osjetno ublažene neravnoteže u razdoblju nakon financijske krize iz 2008. Gotovo sve zemlje u toj regiji zabilježile su u 2012. manje proračunske manjkove nego u godini ranije.

"U lovu na prinose ulagači su u potrazi za određenim tipom državnog duga, odnosno dugom neke zemlje-članice EU koja nije u eurozoni. Njima se sviđa institucionalni okvir EU-a, ali žele izbjeći zemlje na udaru krize u eurozoni", kazao je James Reusche, pomoćnik potredsjednika u rejting agenciji Moody's.

Nužno se nameće pitanje koliko bi dugo mogao trajati takav apetit ulagača.

"Držimo da su ove nestandardne mjere monetarne politike određena prijetnja za regiju, i to zato što bi, budu li ukinute, vrlo brzo poskočili prinosi na njemačke, a isto tako i na američke obveznice. Ako se to dogodi, pitanje će biti hoće li ostati prostora za smanjenje razlike u prinosima u odnosu na te referentne obveznice", kazala je Suszynska u razgovoru za FT.

Složila se da bi se moglo govoriti o svojevrsnom balonu na tržištu obveznica zemalja u regiji srednje i istočne Europe. Napominje ipak kako su ulagači naučili razlikovati zemlje daleko bolje nego tijekom krize u 2008. "Kada budu ukinute nestandardne mjere, makroekonomski fundamenti postat će važniji. Ako nekom gospodarstvu dobro ide i ima izglede za rast i stabilne financije, mislim da će se ulagači puno lakše odlučiti da nastave ulagati u njih", kazala je Suszynska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙