FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smanjeni troškovi zaduživanja Španjolske i Italije na prvim ovogodišnjim aukcijama

MADRID/RIM, 10. siječnja 2013. (Hina/Reuters/AFP) - Španjolska je u četvrtak na prvoj ovogodišnjoj aukciji državnih obveznica uspjela prikupiti osjetno veći iznos no što je planirala, uz znatno niže kamate, a smanjili su se i troškovi zaduživanja Italije.

Španjolsko ministarstvo financija prikupilo je na današnjoj aukciji 5,8 milijardi eura, u odnosu na planiranih četiri do pet milijardi eura, izvješćuje Reuters.

Prodane su obveznice s tri različita roka dospijeća. Prodajom onih s najduljim rokom dospijeća, u srpnju 2026. Madrid je prikupio 470 milijuna eura, uz prosječnu kamatu od 5,555 posto, prema 6,191 posto koliko je vlada bila prisiljena plaćati u srpnju 2011.

Najveća je bila potražnja za obveznicama s rokom dospjeća 31. ožujka 2015., koje su prodane za 3,397 milijarda eura, uz kamatu od 2,476 posto. Na prethodnoj sličnoj aukciji održanoj 13. prosinca prošle godine kamate su iznosile 3,35 posto.

Obveznice s rokom dospijeća u siječnju 2018. prodane su uz kamatu od 3,988 posto, prema 4,680 posto koliko su iznosile na prošloj aukciji održanoj 8. studenoga.

Analitičari su istaknuli veliku potražnju i kod međunarodnih i kod domaćih investitora, što bi moglo ublažiti pritisak na španjolsku vladu da zatraži pomoć.

"Potražnja je bila impresivna i za kratkoročne i za dugoročne dužničke papire a prosječni prinosi niži nego na prethodnim aukcijama", rekao je Nick Stamenekovic, strateg RIA Capial Markets iz Edinburgha.

"Sudeći po tome, španolska vlada neće morati žuriti sa zahtjevom za vanjskom pomoći."

Italija je danas također održala prvu ovogodišnju aukciju, također uz osjetno niže troškove zaduživanja. Talijansko ministarstvo financija prikupilo je 8,5 milijarda eura prodajom trezorskih zapisa s rokom dospijeća za godinu dana, prenosi France Presse (AFP).

Prosječna je kamata iznosila 0,86 posto, čime je kliznula na najnižu razinu u tri godine. Na sličnoj aukciji održanoj sredinom prosinca iznosila je 1,46 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙