FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 15. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

WIESBADEN - Njemačko gospodarstvo u četvrtom je tromjesečju zabilježilo pad aktivnosti za neočekivano snažnih 0,5 posto, što je pridonijelo oštrom usporavanju rasta u cijeloj prošloj godini, na svega 0,7 posto, pokazale su u utorak preliminarne procjene njemačkog statističkog ureda Destatisa. Usporedbe radi, njemački bruto domaći proizvod (BDP) u 2011. godini porastao je za tri posto, a u 2010. za čak 4,2 posto, što je najbrži rast od ujedinjenja, pokazuju podaci statističkog ureda. Rast aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvo bio je slabiji u odnosu na 0,8 posto, koliko su u prosjeku procjenjivali ekonomisti iz Reutersove ankete. "U prethodne dvije godine rast njemačkog BDP-a bio je znatno veći, no to se prije svega zahvaljuje procesu hvatanja koraka koji je uslijedio nakon svjetske gospodarske krize u 2009.", priopćeno je iz Destatisa. Njemačka je tri godine uspješno odolijevala dužničkoj krizi u eurozoni koja je mnoge njezine europske partnere gurnula u duboku recesiju.

LJUBLJANA - Jučerašnji posjet i izjave hrvatske ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Vesne Pusić i njenih sugovornika u Bruxellesu ljubljansko "Delo" u utorak vidi kao znak da raste pritisak i povećava se spremnost za nalaženje kompromisnog rješenja oko Ljubljanske banke kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU. Vodeći slovenski dnevnik na naslovnoj stranici i u velikom naslovu ističe kako je posjet pokazao da "Bruxelles počinje povećavati pritisak" na Ljubljanu i Zagreb da nađu rješenje za problem koji bi, kako navodi, "u krajnjem slučaju" mogao "zakočiti ulazak Hrvatske u EU s 1. srpnja, kako je predviđeno" te da je povjerenik za proširenje EU-a Štefan Fuele u izjavi nakon susreta s hrvatskom ministricom pozvao obje strane da što prije dođu do prihvatljivog rješenja. Bruxelles je "do sada" spor oko Ljubljanske banke tretirao kao bilateralno pitanje "povezano sa sukcesijom", no Fuele osobno nije oduševljen pozicijom Slovenije koja Hrvatskoj pred učlanjenje postavlja prepreke, navodi list.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ocijenio je da politička situacija u Sloveniji i mogućnost sazivanja prijevremenih izbora ubrzavaju potrebu kompromisa oko Ljubljanske banke, te najavio da će to prenijeti i hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić s kojom se namjerava bilateralno sastati krajem mjeseca u Bruxellesu, prigodom sastanka europskih ministara vanjskih poslova. "Predstavit ću joj političku situaciju u Sloveniji, te joj preporučiti da naši eksperti za Ljubljansku banku što prije nađu rješenje", rekao je Erjavec kasno u ponedjeljak u emisiji "Odmevi" Slovenske televizije. U njoj su se čelnici stranaka vladajuće konzervativne koalicije izjašnjavali o političkom stanju nakon što je većina partnerskih stranaka zatražila ostavku premijera Janeza Janše. Pritom je Erjavec kao predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DeSUS) bio najodlučniji u ocjeni da će se sadašnja kriza zbog optužbi protukorupcijske komisije na račun premijera Janeza Janše morati završiti sazivanjem prijevremenih izbora već u svibnju.

BRUXELLES - Povjerenik za proširenje EU Štefan Fuele zatražio je u ponedjeljak od Hrvatske i Slovenije da intenziviraju napore kako bi pronašli uzajamno prihvatljivo rješenje za Ljubljansku banku što je moguće prije. Povjerenik Fuele je nakon sastanka s potpredsjednicom hrvatske Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić objavio priopćenje u kojem je pozdravio napredak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u zemljama članicama. "On je sa zadovoljstvom primio na znanje da je ratifikacija pristupnog ugovora u zemljama članicama uznapredovala. Povjerenik je također zatražio pojačane napore od Hrvatske i Slovenije kako bi se pronašlo uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke što je moguće prije", kaže se u priopćenju. Ministrica Pusić je u ponedjeljak u Bruxellesu razgovarala s nekoliko povjerenika Europske komisije - s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, s povjerenikom za međuinstitucionalne odnose i administraciju Marošom Šefčovičem, s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom i s povjerenikom za tržišno natjecanje Joaquinom Almuniom.

LONDON - Agencija Standard & Poor´s poboljšala je prognozu za najviši kreditni rejting Finske 'AAA' iz negativne u stabilnu, ukazujući na ograničeni utjecaj krize u eurozoni, a isti je potez povukla i u slučaju Luksemburga, uvažavajući snažne financije male kneževine. "Revizija prognoze odražava naše stajalište da su rizici za finske financije, gospodarstvo i politiku koji proizlaze iz krize u eurozoni i dalje ograničeni a očekujemo da će tako biti i u 2013.", priopćio je u ponedjeljak S&P. U agenciji napominju kako se čini da se finska vlada zalaže za politike koje bi u srednjoročnom razdoblju trebale omogućiti rast gospodarstva po stopama većim od jedan posto. Upozoravaju ipak da će u ovoj godini finsko gospodarstvo porasto samo 0,5 posto, nakon stagnacije u 2012. Stabilna prognoza odražava uvjerenje S&P-a da postoji tek mali rizik promjene u politici ili širem gospodarstvu koja bi uzrokovala snižavanje rejtinga zemlje. Odvojeno je agencija poboljšala iz negativne u stabilnu i prognozu za kreditni rejting Luksemburga, istaknuvši da su snažne financije i stabilna politika te zemlje dovoljni da nadmaše rizike za gospodarstvo.

ZAGREB/WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je upozorio Kongres da bi odbijanje podizanja granice američkog zaduživanja u veljači moglo zemlju gurnuti u gospodarski kaos. Na konferenciji za novinare Obama je rekao kako američko gospodarstvo čeka dobra godina ne bude li se u nj miješala washingtonska politika. Po njegovim riječima republikansko odbijanje podizanja granice zaduživanja odvelo bi SAD u nemogućnost otplate dugova, a onda američka vlada ne bi mogla osigurati prava iz sustava socijalne zaštite nekim starijim osobama, a gospodarstvo bi moglo otići u recesiju. "Sami bismo nanijeli ranu vlastitome gospodarstvu", rekao je Obama. Obama poručuje, a Forbes prenosi, kako je već pristao na brojna ograničenja potrošnje, a republikancima koji traže velik rez u potrošnji da bi pristali na podizanje granice zaduživanja, poručuje kako "neće uspjeti naplatiti pristanak da ne unište američko gospodarstvo". "Povjerenje američkog naroda nije sredstvo za pregovaranje", rekao je na posljednjoj konferenciji za novinare u prvome mandatu. Poručio je i da "SAD nije država koja ne plaća svoje dugove".

BRUXELLES - Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odgovorila je na izjave svojih kritičara, najavivši da će objaviti sve znanstvene podatke na temelju kojih je odobrila genetski modificiran kukuruz koji je francuski znanstvenik povezao s rakom. Agencija je objavila da će "s obzirom na stupanj javnog interesa... na svojoj internetskoj stranici objaviti sve podatke o genetski modificiranom kukuruzu NK603". Dok je EFSA takve podatke do sada davala na zahtjev, "sada će bilo tko iz znanstvene zajednice ili obični građani moći proučiti i koristiti cjelovite podatke korištene u toj procjeni rizika", kaže se u priopćenju agencije. EFSA je u studenome odbacila istraživanje francuskog znanstvenika Gilles-Erica Seralinija sa Sveučilišta u Caenu koji je kukuruz NK603 povezao s rakom kod laboratorijskih štakora. Ocijenila je da istraživanje ne zadovoljava znanstvene standarde te da zbog toga ne mora ponovno preispitati NK603, koji proizvodi američki Monsanto. Zatražila je također da Seralini objavi više pojedinosti o svojem radu, što je on odbio pozvavši EFSA-u da prvo objavi svoje podatke.

TOKIO - Japanske tiskovine pozdravile su u utorak povratak najvažnijega japanskog proizvođača Toyote na prvo mjesto po prodaji u svijetu, ispred američkoga General Motorsa (GM) i njemačkoga Volkswagena. Toyota je prošle godine prodala oko 9,7 milijuna vozila, što je 22 posto više nego 2011. "Sad je sigurno da je Toyota ponovno osvojila najviše mjesto na podiju", pišu japanske novine pošto je General Motors objavio da je prošle godine prodao 9,29 milijuna vozila, što je 2,9 posto više nego 2011. Volkswagen je prodao 9,07 milijuna automobila 2012., što je 11 posto više nego pretprošle godine. Toyota, koja uključuje i brandove lexus, daihatsu i hino, još nije objavila konačnu brojku za 2012., ali ona se procjenjuje na približno 9,7 milijuna. Toyota je bila na prvom mjestu po prodaji u svijetu od 2008. do 2010. Izgubila je taj status 2011. zbog potresa, tsunamija i nuklearne nesreće 11. ožujka 2011. te njihovih posljedica na proizvodnju i prodaju.

LONDON - Cijene barela nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima temeljem optimističnih vijesti da bi se eurozona mogla stabilizirati a Sjedinjene Države postići dogovor o proračunu i dužničkoj krizi. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 45 centi, na 112,33 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 94,29 dolara. Njemačko je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju zabilježilo pad aktivnosti za neočekivano snažnih 0,5 posto, što je pridonijelo oštrom usporavanju rasta u cijeloj prošloj godini, na svega 0,7 posto, pokazale su u utorak preliminarne procjene njemačkog statističkog ureda Destatisa. Njemački podaci potpiruju optimizam da bi se gospodarstvo eurozone u dogledno vrijeme moglo stabilizirati. U međuvremenu je predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke pozvao u ponedjeljak američke zakonodavce da podignu plafon zaduživanja SAD-a kako bi se izbjeglo potencijalno pogubno neizvršavanje financijskih obaveza. SAD je dosegnuo limit zaduživanja 31. prosinca i sada poduzimaju posebne mjere koje bi omogućile vladi da ispunjava financijske obveze.

NEW YORK - U ponedjeljak je na Wall Streetu, nakon vrlo opreznog trgovanja, Dow Jones indeks blago porastao, dok su S&P 500 i Nasdaq oslabili zbog oštrog pada cijene dionice Applea. Dow Jones indeks ojačao je 0,14 posto, na 13.507 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,09 posto, na 1.470 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 3.117 bodova. Pad S&P 500 i Nasdaq indeks posljedica je pritiska na dionicu Applea, koja je jučer izgubila 3,6 posto, nakon vijesti da je taj tehnološki div smanjio narudžbe od dobavljača dijelova za njegov iPhone 5, što ukazuje na slabljenje potražnje za tim uređajem. Zbog toga su pale i cijene dionica Appleovih dobavljača. Dionica Cirrus Logica pojeftinila je više od 9, a Qualcomma 1 posto. Ulagači su oprezni i zbog toga što tek slijedi val kvartalnih poslovnih izvješća kompanija. Procjene nisu optimistične, no očekuju se nešto bolji rezultati nego u prethodnom kvartalu.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, dok je japanski Nikkei indeks dosegnuo najvišu razinu u 32 mjeseca, jer se očekuje labavljenje monetarne politike tamošnje središnje banke. Na Tokijskoj je burzi Nikkei jutros ojačao 0,7 posto, na 10.879 bodova, najvišu razinu od travnja 2010. godine, dok su cijene dionica u Šangaju ojačale 0,4 posto. Burzovni indeksi u Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji bili su u 7,30 sati u minusu između 0,1 i 0,9 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na gubitku 0,2 posto. Oprez ulagača posljedica je jučerašnje stagnacije burzovnih indeksa na Wall Streetu, a pod pritiskom je jutros tehnološki sektor. ¸Jučer je oštro pala cijene dionice Applea, nakon vijesti da je taj tehnološki div smanjio narudžbe dijelova za njegov iPhone 5.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙