FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 24. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Njemački izvoz mogao bi porasti u idućoj godini za četiri posto, procjene su Njemačke komore industrije i trgovine (DIHK) koje danas prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung. "U 2013. godini njemački izvoznici morat će kormilariti u teškom okruženju", napominje ekonomist DIHK-a Volker Treier. Unatoč povećanju trgovinskih prepreka i slabom gospodarskom rastu u industrijski razvijenim zemljama, doći do značajnog porasta potražnje za njemačkim izvozom u zemljama u razvoju, navodi DIHK. Njemačka je jedna od vodećih svjetskih izvoznika - oko 40 posto ukupnog njemačkog izvoza plasira se u eurozonu, a 60 posto u 27-članu Europsku uniju. Snažan ovogodišnji rast izvoza omogućio je Njemačkoj ostvarenje gospodarskog rasta unatoč previranjima zbog dužničke krize. Njemački bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju 0,2 posto, nakon rasta od 0,3 posto u drugom tromjesečju.

BEOGRAD - Srbijanski plinski monopolist Srbijagas JP planira uzeti 200 milijuna eura zajma uz državna jamstva za potrebe povećanja likvidnosti i financiranja radova na srbijanskom dijelu plinovoda Južni tok, pišu mediji. Credit Suisse Group će srbijanskoj tvrtki posuditi 100 milijuna eura. Od Vojvođanske banke i ogranka talijanskog Unicredita sa sjedištem u Beogradu ta tvrtka dobit će po 20 milijuna eura zajmova, a preostalih 60 milijuna eura od Deutsche Banka sa sjedištem u Londonu, stoji u prijedlogu zakona koji je srbijanska vlada uputila u parlamentarnu proceduru. Cijena zaduživanja kretat će se od 5,95 do 6,95 posto iznad tromjesečnog Euribora, navodi vlada. Srbijagas se u studenome već zadužio za 190 milijuna eura kod sedam banaka za potrebe održavanja likvidnosti. Taj monopolist oslanja se na zajmove uz državna jamstva kako bi ojačao likvidnost, budući da vlada u Beogradu održava cijene plina ispod tržišnih zbog trogodišnjeg pada gospodarstva, rasta nezaposlenosti i smanjenja dohotka građana.

ATENA - Nastojanja Grčke da suzbije poreznu evaziju u profesijama kao što su liječnička i odvjetnička nisu dovoljna stoga bi morala biti intenzivirana, zaključci su izvješća Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Atena je naplatila svega polovicu poreznih dugova i provela manje od polovice zacrtanih revizija koju su naložili njezini zajmodavci, navodi se u izvješću koje su međunarodni zajmodavci Grčke sastavili u studenome. "Izaslanstvo iskazuje zabrinutost da grčke vlasti ne čine dovoljno i da su napori na suzbijanju porezne evazije u kojoj sudjeluju vrlo imućni i oni u slobodnim profesijama u opasnosti da oslabe", stoji u izvješću. Do kraja rujna porezne vlasti su provele 440 provjera nad bogatim građanima za koje se sumnja da izbjegavaju plaćati porez, nasuprot ukupnoj zacrtanoj godišnjoj brojci od 1.300. Naplaćeno je približno 1,1 milijardi eura zaostalih poreznih dugovanja, manje od zacrtane dvije milijarde eura. Zajmodavci traže od Grčke da poboljša naplatu poreznih dugovanja i da se usredotoči na slučajeve za koje postoji najveća vjerojatnost da će polučiti rezultate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙