FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 9. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

SARAJEVO - Američko pravosuđe objavilo je kako su vlasti SAD spriječile pokušaj krijumčarenja najmanje šest tisuća kalašnjikova iz Bosne i Hercegovine za Somaliju, prenio je u srijedu sarajevski "Dnevni avaz". Prema dostupnim informacijama o važnim tajnim operacijama u sprečavanju ilegalne trgovine koje je provelo američko Ministarsvo pravosuđa, državljanin Izraela Chanoch Miller i Amerikanac Joseph O'Toole zbog planiranja ilegalne preprodaje oružja podrijetlom iz BiH zbog toga su osuđeni pred sudom na Floridi na godinu i pol odnosno godinu dana zatvora nakon što su priznali krivnju. Bosanskohercegovačke vlasti nisu komentirale ovu informaciju.

BERLIN - Konzervativna stranka kancelarke Angele Merkel najpopularnija je od njezina dolaska na vlast 2005. i oporba za njom sve više zaostaje, prema rezultatima ispitivanja objavljenima u srijedu, deset dana do važnih regionalnih izbora. Kršćanska unija (CDU/CSU) dobila bi 42 posto glasova, a oporbeni SPD 25 posto čime zaostaje za 17 postotnih glasova što je njegov najlošiji rezultat od travnja 2002., pokazuje anketa instituta Forsa za tjednik Stern. Od početka godine to je treća anketa koja predviđa da bi CDU dobio 40 posto glasova. Savezni izbori u Njemačkoj predviđeni su za 22. rujna, no popularnost političkih stranka testirat će se već ovog mjeseca na pokrajinskim izborima 20. siječnja u Donjoj Saskoj. Ti regionalni izbori trebali bi biti polazište za početak kampanje za savezne izbore.

LIBREVILLE - Predsjednik Srednjoafričke Republike Francois Bozize jasno je istaknuo kako ne namjerava pregovarati o svom odlasku, koji zahtijevaju pobunjenici, a čije je izaslanstvo doputovalo u Libreville na pregovore s vlastima i s oporbom. "Ne namjeravam pregovarati o svom odlasku. Predstavljaju li pobunjenici narod Srednjoafričke Republike? Ne moram pregovarati o svojoj funkciji predsjednika države", odgovorio je na novinarsko pitanje o tomu je li spreman ispuniti zahtjeve pobunjenika. Ove izjave izgovorene usred duboke krize koja potresa Srednjoafričku Republiku uslijedile su na dan održavanja sastanka vijeća ministara vanjskih poslova Ekonomske zajednice srednjoafričkih država koji su u Librevilleu raspravljali o pregovorima između vlasti i pobunjenika.

ISTANBUL - Sirijske vlasti će u srijedu osloboditi 2130 civilnih zatvorenika u zamjenu za 48 Iranaca koje drže borci sirijske oporbe, izjavio je član uprave turske humanitarne agencije IHH Osman Atalay. "Većina onih koje će pustiti u zamjenu za Irance su Sirijci ali ima i Turaka i državljana ostalih zemalja", rekao je Atalay. Turska agencija Anadolija kaže da je sporazum o razmjeni postignut uz posredovanje Turske i Katara Brigada al Bara sirijskih pobunjenika je zarobila Irance u kolovozu 2012. godine i u početku su prijetili da će ih pogubiti. Prema tvrdnjama oporbe radi se o pripadnicima iranske revolucionarne garde koji su došli pomoći snagama predsjednika Bašara al Asada ugušiti pobunu.

CHICAGO - Godina 2012. bila je najtoplija u Sjedinjenim Državama otkad se provode mjerenja, objavila je vladina agencija za klimu NOAA, naglasivši da je prošlogodišnji temperaturni prosjek za jedan stupanj Celzija viši od dosadašnjeg rekorda. Znanstvenici NOAA-e kazali su u utorak da je prosječna temperatura u kontinentalnom dijelu SAD-a, bez Aljaske i Havaja, bila 12,94 stupnja Celzija, što je 3,2 stupnja više od prosjeka u 20. stoljeću, te jedan stupanj više od dosad rekordne 1998. godine. Agencijin Indeks klimatskih ekstrema, koji mjeri učestalost ekstremnih vremenskih prilika, kao i broj tropskih oluja i uragana koji poharaju SAD, pokazao je za 2012. dvostruko višu vrijednost od normalne. Samo je 1998. godina imala ekstremnije vremenske prilike, objavila je NOAA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙