FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 7. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON

Američki State Department odbacio je nedjeljni govor sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kao beznačajan pokušaj da zadrži vlast u svojoj zemlji i zatražio od sirijskog čelnika da odstupi s vlasti. Asadov govor "još je jedan pokušaj režima da zadrži vlast i ne čini ništa za cilj sirijskog naroda da ostvari političku tranziciju", rekla je u izjavi glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. "Njegova je inicijativa bez temelja u stvarnosti, potkopava napore zajedničkog posebnog predstavnika Lahdara Brahimija i samo bi omogućila režimu da nastavi svoju krvavu represiju nad sirijskim narodom", dodala je Nuland i ponovila poziv SAD-a Asadu da odstupi s položaja.

MOSKVA

Ruske snage sigurnosti ubile su u nedjelju u nemirnom Sjevernom Kavkazu trojicu militanata zbog sumnje da su planirali izvesti napade na crkve tijekom obilježavanja ruskog pravoslavnog Božića, izvijestile su tamošnje vlasti. Snage sigurnosti pokušale su zaustaviti kombi u pokrajini Kabardino-Balkaria ali su militanti otvorili vatru nakon čega su ubijeni u borbi koja je uslijedila dok je njihovo vozilo zapaljeno, priopćio je ruski Nacionalni odbor za borbu protiv terorizma. Odbor je, bez iznošenja dokaza, naveo da su u kombiju pronađeni eksploziv, oružje i streljivo koji su osumnjičeni navodno namjeravali upotrijebiti za napade na crkve u ponedjeljak, kada se slavi pravoslavni Božić. Smrtonosna razmjena vatre između policije i militanata uobičajena je u Sjevernom Kavkazu u kojem je niz pokrajina pogođeno islamističkom pobunom, ukorijenjenom tijekom dva rata za odcjepljenje Čečenije. Kabardino-Balkaria, koja se nalazi zapadno od Čečenije, nastanjena je uglavnom muslimanima ali ima značajnu kršćansku manjinu.

KUVAJT

Snage sigurnosti šok-granatama su u nedjelju rastjerale stotine oporbenih aktivista koji su pokušali održati prosvjedni marš u Kuvajtu, jedan u nizu prosvjeda zbog, kako smatraju, svođenja parlamenta na instituciju bez stvarnih ovlasti. Prosvjedni skupovi postaju sve brojniji u Kuvajtu nakon što je oporba bojkotirala parlamentarne izbore 1. prosinca zbog promjena izbornih zakona koje su ocijenili pokušajem pogodavanja provladinim kandidatima. Svjedoci su rekli da se u nedjelju kasno popodne na periferiji Kuvajta okupilo tek 200 do 300 prosvjednika kada su im snage sigurnosti naredile da se raziđu jer skup nije odobren. Jedan od svjedoka je rekao da su snage sigurnosti uporabile dimne i šok bombe protiv prosvjednika koji nisu poslušali nalog. Pripadnici snaga sigurnosti prosvjednike su potjerali u pokrajnje ulice i uhitili oko 20 osoba, među kojima i jednog bivšeg parlamentarnog zastupnika, rekao je svjedok.

JOHANNESBURG

Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela oporavio se od upale pluća i operacije uklanjanja žučnih kamenaca zbog čega je u bolnici bio gotovo tri tjedna, rekla je južnoafrička vlada u nedjelju. Mandela, star 94 godine, krhkog je zdravlja već nekoliko godina a veći dio prosinca proveo je u bolnici u Pretoriji. Nakon što je 26. prosinca napustio blonicu liječi se u svom domu u Johannesburgu. "Predsjednik Mandela ostvaruje stalan napredak i klinički mu se stanje nastavlja poboljšavati", kaže se u izjavi ureda predsjedništva, u kojoj se dodaje da se Mandela polako vraća svojoj dnevnoj rutini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙