FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ericssonov otpis i američki pregovori zakočili rast europskih dionica

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi kliznuli su u četvrtak s najviših razina u proteklih nekoliko mjeseci nakon novih naznaka nesuglasica u pregovorima o američkom proračunu, a tržišta je pritisnuo i pad cijena dionica Ericssona.

Londonski FTSE ojačao je 0,08 posto na 5.966 bodova, frankfurtski DAX za 0,02 posto na 7.670 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,63 posto i iznosio 3.671 bod.

Mnogi trgovci ističu da vrebaju priliku za dobitonosne prodaje i zaključivanje pozicija prije kraja godine.

Među gubitnicima izdvajao se švedski proizvođač opreme za mobilnu telefoniju Ericsson, nakon objave o otpisu imovine u četvrtom tromjesečju. Vrijednost njegove dionice oslabila je 3,2 posto a cijeli tehnološki sektor u prosjeku za 0,7 posto.

"Zapravo već neko vrijeme nisam pretjerano sklon kupovini Ericssonovih dionica. Tržište su u međuvremenu preplavili novi dobavljači", tvrdi Rick Jones iz JN Financiala.

Tržište je pritisnula i neizvjesnost u pogledu američkih pregovora o proračunu i o izbjegavanju fisklane krize koja bi početkom 2013. mogla naštetiti najvećem svjetskom gospodarstvu.

Iako većina ulagača očekuje dogovor republikanske većine u Kongresu i Bijele kuće, znakovi kašnjenja otvorili su put novom padu burzovnih indeksa.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 1,19 posto na 10.039 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙