FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost zbog moguće američke fiskalne krize spustila europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 28. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Ulagače na europskim tržištima dionica zabrinuo je u srijedu zastoj u pregovorima u SAD-u o izbjegavanju fiskalne krize koja bi najveće svjetsko gospodarstvo mogla ponovo gurnuti u recesiju.

Londonski FTSE pao je 0,22 posto na 5.786 bodova, frankfurtski DAX za 0,25 posto na 7.314 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,5 posto i iznosio 3.484 boda.

Harry Reid, vođa demokratske većine u američkom Senatu, izjavio je u utorak da je razočaran "slabim napretkom" u pregovorima demokrata i republikanca o izbjegavanju fiskalne krize. Riječ je o 600 milijuna dolara vrijednom smanjenju potrošnje i povećanja poreza koji će se aktivirati početkom iduće godine ako se ne postigne sporazum o deficitu i zaduživanju.

Strahuje se da bi to moglo usporiti oporavak američkog gospodarstva i naštetiti globalnom gospodarstvu.

„Ulazimo u razdoblje neizvjesnosti. Ne vidim mnogo razloga za kupnju na tržištu u ovom trenutku. Očekujem slabljenje tržišta u tjednima koji dolaze", rekao je Richard Griffiths iz tvrtke Berkeley Futures.

Dionice europskih banaka oslabile su u prosjeku za jedan posto. Austrijska banka Raiffeisen spada među one koje su zabilježile najveći pad, oslabivši više od pet posto nakon što je objavila da očekuje rast obujma loših kredita s obzirom na teške uvjete na tržištu.

Pojedini su trgovci ipak iskazali optimizam u vezi s dionicama, prognozirajući nastavak tradicije prema kojoj njihove cijene pred kraj godine rastu. Predviđaju također kompromis u SAD-u kojim će se izbjeći fiskalna kriza.

Indeks Tokijske burze Nikkei kliznuo je za 1,22 posto na 9.308 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙