FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naznaka pomaka u američkim pregovorima poduprla europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u utorak temeljem naznaka da bi američki zakonodavci mogli postići dogovor kojim bi se izbjegla povećanja poreza i smanjenja javne potrošnje a time i prijetnja klizanja najvećeg svjetskog gospodarstva u novu recesiju.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,4 posto, na 5.934 boda a na istom je postotnom dobitku bio i frankfurtski DAX, dosegnuvši 7.638 bodova. Pariški CAC oslabio je pak neznatnih 0,03 posto, kliznuvši na 3.637 bodova.

Tržišta dionica ojačala su nakon što je američki predsjednik Barack Obama iznio republikancima svoj prijedlog o oporezivanju bogatih, oznaje se iz neimenovanog izvora.

Investitori ipak nisu dozvolili da ih dobra vijest ponese.

"Još je prisutna određena doza zabrinutosti jer ne bi bilo dobro da najveće svjetsko gospodarstvo ponovo padne u recesiju", zaključuje Andrea Williams iz tvrtke Royal London Asset Management.

"Voljela bih vjerovati da će se stranke pribrati i da neće dopustiti da gospodarstvo klizne natrag u recesiju. Ipa, teško je imati povjerenja u političare", dodala je.

Među pojedinačnim dobitnicima izdvajala se danas finska Nokia čija je dionica poskočila pet posto temeljem očekivanja dobre prodaje novog modela pametnog telefona Lumia u predbožićno vrijeme.

Među sektorima najveći je dobitnik bio onaj proizvođača tvorničke opreme, na prosječnom dobitku od 0,4 posto. Pritom je švedski proizvođač kompresora i rudarske opreme Atlas Copco dobio na vrijednosti 0,8 posto.

Smanjeni obujam trgovine signalizira da je već počelo uobičajeno predblagdansko stišavanje aktivnosti na tržištima, utirući put snažnijim oscilacijama na pragu božićnih blagdana.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu jedan posto, na 9.923 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙