FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze stagniraju

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 14. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice stagnirale su u petak blizu najviše razine u 18 mjeseci, poduprte kemijskom grupom AkzoNobel i proizvođačem automobila Daimler.

Londonski FTSE ostao je nepromijenjen u odnosu na dan ranije i iznosio je 5.928 bodova, pariški CAC spustio se neznatnih 0,05 posto, na 3.641 bod, dok je frankfurtski DAX bio na dobitku 0,26 posto i iznosio je 7.602 boda.

Zbog nesigurnosti u vezi s pregovorima u SAD-u kojima bi se trebala izbjeći fiskalna kriza tržišta dionica trgovala su u ovom mjesecu u tijesnom rasponu.

Podaci objavljeni u petak pokazali su da je kineski proizvodni sektor porastao u prosincu najbržim tempom u 14 mjeseci i potaknuli nade u snažniji svjetski rast i poboljšanji apetit ulagača prema dionicama.

Među dobitnicima izdvajala se danas njemačka grupa Daimler, koja je dobila na vrijednosti dva posto temeljem nada da bi mogla imati koristi od poboljšanja kineskih gospodarskih izgleda.

"Kompanije povećavaju udio u tržištima izvan Europe," rekao je Henning Gebhardt iz DWS Investments European.

Nizozemska tvrtka AkzoNobel ojačala je 5,5 posto temeljem planirane prodaje sjevernoameričkog ogranka PPG Industries za 1,1 milijardu dolara.

Mnogi ulagači zaziru od većih kupovina prije kraja godine zbog neizvjesnosti u vezi s američkom fiskalnom krizom. SAD-u prijeti automatsko smanjenje javne potrošnje i povećanje poreza od početka iduće godine ako Kongres i Bijela kuća ne postignu dogovor o proračunu za iduću godinu.

Toby Campbell-Gray iz tvrtke Tavira Securities ističe da investitori još uvijek favoriziraju dionice u odnosu na drugu imovinu poput gotovine i državnih obveznica, gdje su se prinosi smanjili nakon što su središnje banke odlučile sniziti ključne kamatne stope kako bi poduprli globalno gospodarstvo.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,05 posto na 9.737 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙