FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 18. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN-a obnovio je sankcije protiv talibana ali je ostavilo mogućnost da neki od njih budu izuzeti od sankcija ako budu putovali u inozemstvo radi mirovnih pregovora. Ukupno 132 pojedinca nalaze se na UN-ovom popisu sakcioniranih osoba. Neki diplomati se nadaju da će mogućnost izuzeća od sankcija pomoći nastojanjima za postizanje mira u Afganistanu. Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a pozivaju se afganistanske vlasti da, usko surađujući sa Visokim mirovnim vijećem, jave imena talibana koji su pod sankcijama a koji bi mogli putovati izvan Afganistana kako bi išli na mirovne pregovore. Odbor za sankcije VSUN-a će tražiti da mu se dostavi broj putovnice, lokacija na koju će osoba putovati i vrijeme koje će provesti na toj lokaciji a koje ne može biti duže od devet mjeseci.

DŽAKARTA

Istraga o uzrocima nesreće civilnog superjeta ruskog proizvođača zrakoplova Suhoja tijekom probnog leta, u kojoj je u svibnju u Indoneziji poginulo 45 osoba, pokazala je da je riječ o ljudskoj pogreški, doznaje se u utorak od službenog izvora. Kako navodi Nacionalno povjerenstvo za sigurnost prometa (KNKT), pilot je neposredno prije nesreće isključio sustav za uzbunjivanje (TAWS) premda je ovaj normalno radio. "TAWS je odaslao upozorenje 'prepreka na zemlji' prije nesreće, nakon čega je uslijedilo šest upozorenja 'izbjeći prepreku na zemlji'. Pilot zrakoplova je isključio TAWS misleći da se pojavio informatički problem", rekao je predsjednik KNKT-a Tatang Kurniadi. Istraga je pokazala "smanjenu koncentraciju" u pilotskoj kabini prije nego se Superjet 100 9. svibnja srušio na vulkan južno od Džakarte, tijekom probnog leta koji je trebao potvrditi izvrsne karakteristike letjelice.

MOSKVA

Gotovo 100 kg heroina zaplijenjeno je u zapadnom Sibiru, što je jedna od najvećih zapljena zadnjih godina u Rusiji, gdje je konzumacija narkotika u stalnom porastu, izvijestio je u utorak ruski Savezni ured za borbu s drogama (FSKN). "Gotovo sto kilograma heroina iz Afganistana zaplijenjeno je u akciji koja se u ponedjeljak uspješno završila u Kemerovu", 3.500 km istočno od Moskve, rekao je direktor FSKN-a Viktor Ivanov, a prenijela je agencija Ria Novosti, ne navodeći druge pojedinosti. Moskva redovito upozorava na porast krijumčarenja droge iz Afganistana i zamjera zapadnim snagama stacioniranim u toj zemlji da se djelotvorno ne bore protiv te pošasti. Oko pet milijuna ljudi redovito uzima drogu u Rusiji, zemlji s gotovo 143 milijuna stanovnika, po FSKN-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙