FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: praznici 'na iglama' zbog 'fiskalne litice'

NEW YORK, 17. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Posljednja dva tjedna prosinca obično su na Wall Streetu vrlo mirna, no ove će godine ulagači praznike provesti 'na iglama' zbog rizika od 'fiskalne litice'.

Dow Jones indeks oslabio je prošloga tjedna 0,2 posto, na 13.135 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 posto, na 1.413 bodova, a Nasdaq indeks 0,2 posto, na 2.971 bod.

Kraj godine ulagači obično provode u 'uljepšavanju portfelja', mirno kupujući dionice koje su se te godine pokazale najvećim dobitnicama, a prodajući one koje su podbacile.

No, ove godine na tržištu će vladati nesigurnost jer će, čini se, pregovori između republikanaca i demokrata o smanjenju proračunskog deficita trajati do posljednjih trenutaka ove godine.

Zbog toga prijeti 'fiskalna litica', automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza početkom iduće godine. Te proračunske promjene, vrijedne oko 600 milijardi dolara, mogle bi smanjiti potrošnju, a time gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

„Bilo koji rasplet situacije s 'fiskalnom liticom' mogao bi znatno utjecati na tržište. Zbog toga mnoge tvrtke kažu svojim brokerima i analitičarima da mogu na božićne blagdane, ali da moraju biti stalno u vezi ako se nešto dogodi. Po tome se ova godina znatno razlikuje od dosadašnjih, kada su se krajem godine knjige mirno zatvarale“, kaže J. J. Kinahan, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

Nesigurno trgovanje očekuje se i zbog toga što bi stupanjem na snagu 'fiskalne litice' automatski bili povećani porezi na kapitalne dobitke i dividende, što bi loše utjecalo na tržište.

Uz to, idućega petka istječu rokovi četiri različite vrste opcijskih ugovora, što obično izaziva znatne oscilacije cijena dionica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙